Cum pot recupera o mare datorie neplatita?

Sectiune destinata celor care isi cauta un avocat.
Post Reply
Guest

Cum pot recupera o mare datorie neplatita?

Post by Guest » 05 Feb 2014, 04:48

Stimati Avocati,

Am o mare problema. Am imprumutat in 2011 o mare suma de bani la prietenii mei din
Romania. Impreuna cu ei am semnat un contract de mina cu termenii pt. platirea imprumutului
de bani. Au trecut aproape 2 ani jumate de la termenul cind trebuia platita datoria inapoi, dar
prietenii nostri ne-au tot aminat cu tot felul de scuze si nici pina in ziua de azi nu am primit nimic
din imprumutul datorat de la ei. In convorbirea recenta la telefon, datornicii mi-au promis ca o
sa puna casa lor pe numele meu si peste 6 luni o sa ne plateasca tot imprumutul, iar daca nu ne
pot plati, atunci eu pot sa vind casa in care locuiesc ei si familia lor. Am nevoie de un avocat bun
si cu experienta care poate sa-mi rezolve problema aceasta majora. Multumesc!

Guest

Re: Cum pot recupera o mare datorie neplatita?

Post by Guest » 05 Feb 2014, 09:26

Buna ziua !

Am retinut aspectele prezentate de domnia-voastra. Pentru solutionarea cazului este necesar si chiar va recomand sa consultati un avocat in mod imperativ si problema poate fi solutionata. Speta, poate fi solutionata doar de instantele judecatoresti din Romania (in cazul in care tranzactia respectiva a fost incheiata aici), in cazul in care, imprumutul l-ati facut in alta tara, speta se va judeca acolo.
Apropo: in ce tara sunteti acum ?

av. Mircea PELEA
mirceapelea@yahoo.com

Silviu

Re: Cum pot recupera o mare datorie neplatita?

Post by Silviu » 05 Feb 2014, 15:00

Situatia dvs. este oarecum delicata. Sfatul meu ar fi sa incepeti o actiune in instanta pana nu se prescrie dreptul dvs. la actiune, adica in 3 ani de la data incheierii contractului.

Incepeti prin a contacta un avocat, a initia procedura medierii etc. si introducerea actiunii in instanta. Problema aici va fi ca taxa de timbru aferenta actiunii, daca suma este foarte mare, va fi si aceasta foarte mare.
Oricand pe parcursul litigiului daca prietenii dvs. va inapoiaza suma, puteti stinge litigiul, insa macar, daca nu o fac, veti avea posibilitatea sa ii executati silit.

Desigur, actiunea va trebui dovedita, adica contractul depus (in copie) si eventual prezentat in original in fata instantei, martori etc.

Ar mai putea exista posibilitatea "legalizarii" contractului dintre dvs si prietenii dvs la notarul public, cu garantie imobiliara pe o perioada determinata de timp. Adica se va face un nou contract, prin care PrietenulX admite ca a primit suma Y de la Dvs, se obliga sa achite suma in termenul Z, cu garantia imobiliara reprezentand imobilul proprietate personala, pus la dispozitia dvs, dupa termenul in care se obliga sa plateasca. Toate astea in fata notarului public. La finele termenului acordat, daca nu se inapoiaza banii, se va proceda la executarea silita direct, fara a va mai judeca pe fondul cauzei.

Daca prietenii sunt totusi de buna credinta... as sugera ultima varianta, daca intr-adeva doresc si au posibilitatea sa va inapoieze banii nu se vor opune unui contract legalizat la notar.

Oricum, atunci cand veti consulta un avocat cu toate inscrisurile la indemana acesta va analiza situatia si va va indrepta pe calea cea mai sigura.

Trebuie stabilit totusi locul unde s-ar judeca situatia dvs. In functie de prevederile contractuale si de alte amanunte, astfel cum a subliniat amicul mirciulica mai sus, exista posibilitatea ca instantele romane sa nu fie competente. Desi eu personal consider ca sunt.

Va sfatuiesc sa va indreptati catre un avocat care are cabinetul in raza (sa zicem) curtii de apel unde isi are domiciliul eventualul parat, pentru a evita deplasari si cheltuieli suplimentare.

Va doresc succes!

Post Reply