Dosar penal de 2 ani jumate la Parchet

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
elenamarta

Dosar penal de 2 ani jumate la Parchet

Post by elenamarta » 16 May 2005, 16:57

Printr-un contabil autorizat si cu concursul Politiei s-a facut o expertiza contabila la Asociatia de proprietari, iar dupa vreo 6 luni de cercetare, Politia a intocmait dosar penal administratorului de bloc.
Acesta avand o pila (un "fost" pe la Inst. de criminalistica, care e si presedintele asociatiei) a facuta in asa fel ca sa ni se spuna ca expertiza nu e valabila si mai trebuia alta, etc.
Recent am aflat ca de fapt Politia a transmis dosarul la Parchetul de pe langa judecatoria sect. 3, Bucuresti in octomabrie 2002.
Am facut recemt o adresa la procuratura intreband care e stadiul cercetarii si la cine se afla dosarul, dar nu mi s-a raspuns.
Un jurist mi-a spus ca termenul de prescriptie este de 3 ani (de la inaintarea dosarului sau de la constatarea infractiunii ?), care se vor implini in luna octombrie a.c. (de cand a fost inintat dosarul la Parchet).
Intrebarea mea este pt cine ma (ne) poate ajuta: unde sa ma mai adresez?
(Fostul administrator a fost schimbat din functie si acum este casier.....)
Multumesc de relatii (NB blocul are cca 600 de locatari, iar fondul de rulment este,scriptic, de cca 1,5 miliarde lei).

sansiro

Post by sansiro » 16 May 2005, 18:47

Draga doamna, in primul rand nu ati mentionat pt ce infractiune este vorba in asa fel incat sa va pot spune care este termenuyl de prescriptie. In al doilea rand, in cazul in care nu ati primit raspuns la adresa pe care ati trimis-o, ar fi bine ca pe baza numarului de inregistrare pe care cei de la Parchet l-au dat adresei dvs. sa cereti sa fiti primita in audienta de catre seful parchetului de pe langa Judecatoria sect. 3 Bucuresti. Trebuie ca acestuia sa i prezentati numarul de inregistrare al adresei dvs. si sa i cereti sa intervina in activitatea subordonatilor sai. In cazul in care nu veti rezolva nimic pe aceasta cale, va sfatuiesc sa va ianintati o plangere primului procuror al parchetului in care sa aratati ca dosarul cu pricina este tergiversat. De asemenea, conform legii Consiliului Superior al Magistraturii aveti dreptul sa semnalati abaterile disciplinare ale magistratilor care refuza realizarea in termen a lucrarilor care le intra in atributii. Pe aceasta cale insa nu veti obtine decat tragerea la raspundere disciplinara a magistratului care este gasit vinovat de savarsirea abaterii mentionate. Cred totusi ca acesta poate fi un mijloc de presiune cu privire la grabirea cercetarilor. De asemenea este posibila inaintarea unei plangeri impotriva magistratului vinovat pet. savarsirea infractiunii de favorizarea infractorului, prevazuta de art. 264 C.pen. In orice caz, pastrati nr.de de inregistrare al adresei pe care ati inanintat-o parchetului. va va putea folosi la demonstrarea neglijarii intentionate a cercetarilor si va putea fi util in dovedirea infractiunii de favorizare.
Succes!

comisar

Post by comisar » 16 May 2005, 20:40

Stimata doamna,
Va rog sa fiti mai explicita cu speta dvs,ceea ce puneti in discutie sunt numai supozitii si nimic cert si inca ceva ce ma deranjant ce inseamna "cu concursul Politiei" ce politia a furat banii,daca nu stiati expertiza contabila de care amintiti se face la cererea polituei si nu cu concursul acesteia,nu va jucati cu cuvintele ca sunt destui pe acest forum,cind aud de politie gasesc cele frumoase cuvinte de lauda.
cu stima,

elenamarta

Precizari..

Post by elenamarta » 17 May 2005, 19:33

Multumesc pt atentie:
1.Pt Sansiro: Acuzatiile sunt de "gestiune frauduloasa si deturnare de fonduri".

2. Pt Comisar: cu concursul Politiei inseamna "cu ajutorul" sau "cu concursul", deci nu e o acuzatie la adresa comisarilor...
Cat despre supozitii, poate nu ati inteles ce am scris: exista o expertiza contabila, exista o cercetare a Politiei in baza acestei expertize, exista un dosar care a fost trimis Parchetului respectiv, cf. unei adrese a Politiei.
Au trecut 3 ani de cand s-a efectuat expertiza contabila si 2 ani si jumatate de cand dosarul a fost trimis la Parchet.
Astea sunt fapte, nu supozitii.
Iar termenul ni se pare (aici daca vreti fac o supozitie) cam mare...
Oricum multumesc inca odata de interesul dvs.pt problema mea (noastra).

ADR

Post by ADR » 17 May 2005, 22:01

gestiune frauduloasa poate dar deturnare de fonduri e bagata aiurea ca nu sunteti bugetari

fa o actiune in justitie impotriva administratorului pt abuz de incredere pt ca nu este necesara urmarirea penala, ci este actiune directa la instanta

aceasta actiune este tardiv formulata pt ca au trecut 60 de zile dar la primul termen solicitati schimbarea incadrarii juridice in gestiune frauduloasa sau delapidare si cereti scoaterea dosarului de pe rol si trimiterea la parchetul competent pentru cercetari (eventual mentionati si ca dosarul se afla la parchet - dar nu este obligatoriu)

termenul de prescriptie este oricum de 5 ani pt gestiune frauduloasa in forma simpla si 8 in forma agravata si 10 ani pentru delapidare asa ca mai aveti timp

constable

Post by constable » 21 May 2005, 08:27

Inteleg ca s-a intocmit dosar penal. Pentru gestiune frauduloasa sau pentru delapidare nu mai conteaza ( intr-adevar deturnarea de fonduri este aiurea) si mai inteleg ca faptele sunt dovedite.
Mergi la Parchetul in a carei raza se afla sectia de politie si depune plangere scrisa pentru tergiversarea cercetarilor intrucat termenul rezonabil in care putea fi solutionat un astfel de caz ( ce nu ridica probleme deosebite in afara celor de influenta a unora si altora) a expirat de mult timp. Nu astepta prea mult si daca nu se da satisfactie depune chiar si o plangere impotriva organului de urmarire penala pentru favorizarea infractorului. Eu fata de un astfel de procuror am doua pareri : ori este incompetent si nu poate sa-ti dea o solutie legala caz in care nu are cum sa fie magistrat, ori este influentat si abuzeaza de pozitia sa iar o astfel de atitudine iar nu este compatibila cu functia pe care o are. In ambele cazuri ar trebui "AFARA !"
Nu agreez solutia pentru 213 cp pentru ca nu simplifica cu nimic lucrurile, ba mai mult le incurca iar termenul de prescriptie ramane acelasi.

ADR

Post by ADR » 21 May 2005, 23:19

nu chiar pentru ca parchetul trebuie sa trimita inapoi raspunsul la instanta si de aici poti sa mergi pe art 278 + urmatoarele CPP

constable

Post by constable » 22 May 2005, 05:41

Pai eu inteleg ca dosarul nici nu este solutionat. Iar nemultumirea este ca se intarzie solutionarea intr-un fel sau altul nepermis de mult. Iar 278 dupa cate imi aduc aminte reglementeaza plangerea impotriva actelor procurorului. A actelor facute si nu nefacute ! Cred ca se tergiverseaza voit solutionarea.

constable

Post by constable » 22 May 2005, 05:43

Si se tergiverseaza in asteptarea termenului de prescriptie care se apropie daca incadrarea este pe delapidare sau gestiune frauduloasa.

elenamarta

Ce imi raspunde Parchetul...

Post by elenamarta » 30 Jun 2005, 18:19

Intreband la Parchetul de pe langa judecatoria sect. 3, dupa vreo 3 luni am primit o copie a ordonantei nr ..., a parchetului prin care s-a dispus scoatere de sub urmarire penala a administratorului.
Iata textul:
Rezolutie de scoatere de sub urmarire penala
anul 2003, luna feb.
Procuror X (este dat numele ) de la parchetul de pe langa J.S.3 Buc.
Exminand dosarul pt invinutitul Y
constat
Prin PV de sesizare din oficiu din iunie 2002, s-a inceput urmirea penala impotriva lui Y pt ca in perioada ...avand calitatea de administrator la blocul ...a incasat sume mai mari decat cele facturate si a calculat gresit cotele de intretinere.
Fapta prev. la art. 215(1) C.P.
avand in vedere ca din materialul de urmarire panala rezulta ca, in cauza actiune penala nu mai poate fi exercitata, fiind aplicabile prevederile art. 10 lit. d din C.proced. penala deoarece in cauza nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de delapidare sub aspectul laturii obiective..
Astfel din probele administrate nu a rezultat faptul ca invinuiutul Y ar fi folosit, traficat sau si-a insusit bani sau lucruri din cele pe care le gestioneaza.
De asemena Y este angajat din 1984 iar toate cheltuielile efectuate au fost aprobate de Adunarea Generala a locatarilor
Vazand si prevederile art. 262 pct. 2 lit. a C. pr. pen.
In baza art. 1 lit. b si art. 10 lit d din C.pr.pen.

DISPUN
1. scoaterea de sub urmarire penala pt fapta de mai sus prev. la art.215(1) C.P. a lui Y

Procuror
(aici nu este nici o semnatura, nici nume)

pe copie, sus dreapta e scris "conform cu originalul" si este o stampila.

Mie mi se par doua chestii care nu sunt in regula:
1. Intai se spune ca Y a incasat sume mai mari decat cele facturate. Apoi se afirma ca Y nu si-a insusit bani.
2. Copia nu este semnata, desi parte xerox si se afirma ce "este conform cu originalul>

Ce parere aveti?
Ma mai pot adresa undeva?

constable

Post by constable » 30 Jun 2005, 18:26

Poti face plangere impotriva solutiei procurorului (art. 278, 278ind1 cod procedura penala) in termen de 20 zile de la data luarii la cunostinta sau a comunicarii. Plangerea se face la procurorul ierarhic care se pronunta cu privire la legalitate si temeinicie. Daca nici solutia procurorului ierarhic nu te multumeste poti sa te adresezi cu plangere impotriva solutiei instantei de judecata competente (in acelasi termen).

sansiro

Post by sansiro » 01 Jul 2005, 10:17

La Cluj, pot sa iti spun ca solutia procurorului se ataca direct la instanta!!! (nelegal dar...) Oricum, fa langere la procurorul ierarhic superior si dupa aia la instanta, dac aproc. ierarhic superior zice acelasi lucru.

comisar

Post by comisar » 01 Jul 2005, 11:33

Stimata doamna,nu va grabiti asa de repede cu plingerea,mergeti la parchet si cititi dosarul,din cite am inteles s-a facut si o expertiza,cred ca solutia se bazeaza pe aceasta expertiza,si daca va creati convingerea ca undeva s-a grestit faceti plingere si sa specificati ce nu s-a lamurit in cursul urmaririi penale.Daca solictati o alta expertiza sigur o veti plati de regula cine solicita plateste.

Am inteles acum ca politia s-a sesizat din oficiu despre faptul ca un adm de bloc, lua bani din incasari,s-a facut o expertiza din care a rezultat contrariul.

Daca solutia ramane in picioare acest dosar poate fi considerat un rebut pentru politist,iar administratorul de bloc fiind curat ca lacrima poate sa fure pana la pensie !!!

Sa traiti bine !

norocel

Post by norocel » 01 Jul 2005, 14:24

Vrei sa recuperezi prejudiciul sau vrei sa fie condamant penal administratorul?

ADR

Post by ADR » 01 Jul 2005, 21:36

administratorii astia sunt ceva de speriat mai ca fug din tara cu fondul de rulment si isi cumpara casa pe coasta de azur.

s-a dat SUP - inseamna ori ca nu s-a produs fapta ori ca nu exista probe ori ca "prejudiciul" a rezultat doar din plangerea binevoitorilor proprietari.

oricum spetele astea cu administratori de bloc au inceput sa ocupe prea mult timp organele de UP si instantele degeaba.

oricum nu mai avet ce sa faceti 20 de zile au trecut de mult 60 de zile la fel succes la dat in gat alti infractori periculosi care fura banii proprietarilor prin insusirea fondului de reparatii pentru a plati lumina pe scara

Post Reply