Comunicare hotarare investita

Discutii privind procedura civila
mariusms

Comunicare hotarare investita

Post by mariusms » 14 May 2005, 19:27

Majoritatea instantelor comunica hotararile investite cu formula executorie.
Dar sunt si instante care, motivand cu art. 269, alin.2, C.pr.civ., refuza sa comunice aceste hotarari.
La art. 269, alin. 2 se prevede ca hotararea investita se va da numai partii care a castigat sau reprezentantului ei.
Eu consider ca acest alineat vrea sa spuna ca hotararea investita nu se da partii care pierdut. Nu cred ca este o derogare de la regula ca actele de procedura se comunica din oficiu.

mariusms

Re: Comunicare hotarare investita

Post by mariusms » 14 May 2005, 22:23

mariusms wrote:Majoritatea instantelor comunica hotararile investite cu formula executorie.
Dar sunt si instante care, motivand cu art. 269, alin.2, C.pr.civ., refuza sa comunice aceste hotarari.
La art. 269, alin. 2 se prevede ca hotararea investita se va da numai partii care a castigat sau reprezentantului ei.
Eu consider ca acest alineat vrea sa spuna ca hotararea investita nu se da partii care pierdut. Nu cred ca este o derogare de la regula ca actele de procedura se comunica din oficiu.
Mai mult de atat, am intalnit un caz in care o judecatorie a restituit chiar si cererea de investire cu formula executorie. Asa ceva depaseste orice limita, deoarece instanta respectiva a fost investita sa judece, iar respingerea, fara constituirea unui dosar mi se pare aberanta.
In plus, in aceste cazuri Codul prevede si o cale de atac, anume recursul (art. 373 indice 3).

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 15 May 2005, 09:32

Ce intrebi de fapt? Vad ca tot tu ai gasit o solutie...

mariusms

Post by mariusms » 15 May 2005, 09:36

AllyMcBeal wrote:Ce intrebi de fapt? Vad ca tot tu ai gasit o solutie...
Vroiam sa stiu daca vi se pare legala solutia adoptata de instantele care nu comunica hotararile investite (cele din raza Tribunalului Bucuresti).

norocel

Post by norocel » 15 May 2005, 10:15

Nici eu n-am inteles ce intrebi.
Vrei sa spui ca ai castigat procesul, ai facut cerere de investire, ai achitat taxele legale si totusi ti s-a refuzat investirea?

norocel

Post by norocel » 15 May 2005, 10:16

Nici eu n-am inteles ce intrebi.
Vrei sa spui ca ai castigat procesul, ai facut cerere de investire, ai achitat taxele legale si totusi ti s-a refuzat investirea?

mariusms

Post by mariusms » 15 May 2005, 10:30

Norocel wrote:Nici eu n-am inteles ce intrebi.
Exact, actiunea a fost admisa dar mi s-a restituit cererea de investire impreuna cu hotararea, pe care le-am trimis prin posta. Au comunicat sa vina un reprezentant al societatii-reclamante personal.
Precizez ca am trimis multe asemenea cereri la care mi s-au comunicat hotararile investite.

kko

Post by kko » 15 May 2005, 10:43

Pai in acest caz, inseamna ca instanta vrea sa faca o aplicare stricta a prevederilor art.269 al.2 C.pr.civ.
Deci te duci frumusel cu cererea de investire, hotararea in cauza si o delegatie de reprezentare semnata de soc. reclamanta( prin care tu esti imputernicit sa-ti fie inmanata hotararea investita ), astfel incat instanta sa-ti inmaneze tie, personal, hotararea investita cu f.ex. Probabil te vor pune si sa semnezi pentru primire....Deci, lucrurile pot fi rezolvate fara prea multa filosofie....

mariusms

Post by mariusms » 15 May 2005, 10:47

KKO wrote:Pai in acest caz, inseamna ca instanta vrea sa faca o aplicare stricta a prevederilor art.269 al.2 C.pr.civ.
Deci te duci frumusel cu cererea de investire, hotararea in cauza si o delegatie de reprezentare semnata de soc. reclamanta( prin care tu esti imputernicit sa-ti fie inmanata hotararea investita ), astfel incat instanta sa-ti inmaneze tie, personal, hotararea investita cu f.ex. Probabil te vor pune si sa semnezi pentru primire....Deci, lucrurile pot fi rezolvate fara prea multa filosofie....
........Sau fac un recurs frumusel, pentru ca o instanta investita cu o cerere trebuie sa o respinga printr-o hotarare, iar nu fizic.
Eu vroiam o discutie in drept, nu un raspuns la misto.

kko

Post by kko » 15 May 2005, 10:50

Faci recurs impotriva a carei hotarariri ???

norocel

Post by norocel » 15 May 2005, 10:52

Marius, deocamdata nu ai ce ataca daca nu ti s-a comunicat o incheiere de respingere.
Parerea mea este ca in acest caz ar trebui sa te adresezi presedintelui instantei pentru ca este vorba despre nerezolvarea unei cereri in modalitatea prevazuta de lege.

mariusms

Post by mariusms » 15 May 2005, 10:52

KKO wrote:Faci recurs impotriva a carei hotarariri ???
Asa da. Aici intervine problema. Ce facem cand instanta refuza sa judece?

mariusms

Post by mariusms » 15 May 2005, 11:06

Norocel wrote:Marius, deocamdata nu ai ce ataca daca nu ti s-a comunicat o incheiere de respingere.
Parerea mea este ca in acest caz ar trebui sa te adresezi presedintelui instantei pentru ca este vorba despre nerezolvarea unei cereri in modalitatea prevazuta de lege.
Stii, am vazut ca este o practica la aceasta instanta in a refuza sa judece astfel de cereri.
Te rog sa-mi spui ce parere ai daca fac un recurs impotriva acelei fituici in care mi s-a spus ca mi s-a restituit cererea. Eu consider acea fituica drept o hotarare de respingere, nula bineinteles.

kko

Post by kko » 15 May 2005, 11:11

Pai , asa cum zicea si Norocel, daca nu ti s-a comunicat o incheiere de respingere a investirii, ci doar o adresa "administrativa pt.bunul mers al justitiei" ori te adresezei Presedintelui, ori te conformezi celor scrise prin adresa, ori o ataci in contencios si vezi ce se intampla.
Eu as opta pentru varianta cea mai scurta, adica sa fac ce-mi "sugereaza "ei ca lucrurile sa se rezolve rapid... " Hotararaea se va da numai partii care a a castigat sau reprezentantului ei." In masura in care sintagma "se va da" inseamna "se va inmana " si nu se "va comunica" ( interpretarea articolului respectiv apartine instantei si nu tie)

Deci, nu am avut intentia sa-ti dau un raspuns la misto , ci de a-ti sugera o "pliere" la "cerintele rigide" ale instantei care ti-a trimis adresa respectiva...

mariusms

Post by mariusms » 15 May 2005, 11:32

KKO wrote:Pai , asa cum zicea si Norocel, daca nu ti s-a comunicat o incheiere de respingere a investirii, ci doar o adresa "administrativa pt.bunul mers al justitiei" ori te adresezei Presedintelui, ori te conformezi celor scrise prin adresa, ori o ataci in contencios si vezi ce se intampla.
Eu as opta pentru varianta cea mai scurta, adica sa fac ce-mi "sugereaza "ei ca lucrurile sa se rezolve rapid... " Hotararaea se va da numai partii care a a castigat sau reprezentantului ei." In masura in care sintagma "se va da" inseamna "se va inmana " si nu se "va comunica" ( interpretarea articolului respectiv apartine instantei si nu tie)

Deci, nu am avut intentia sa-ti dau un raspuns la misto , ci de a-ti sugera o "pliere" la "cerintele rigide" ale instantei care ti-a trimis adresa respectiva...
Bine, e ok.
Dar sa stii ca problema are conotatii mult mai grave.
Cunosc un caz in care o colega a formulat chiar o cerere inroductiva.
I s-a restituit cererea, neconstituindu-se un dosar. Ma rog, motivele nu mai conteaza, oricare ar fi fost (se stie, o cerere trebuie inregistrata si judecata:admisa, respinsa, anulata conexata etc, dar nu restituita fizic).
Intre timp, i s-a prescris dreptul de a actiona, deoarece s-a considerat ca nu a introdus o cerere care sa intrerupa cursul prescriptiei.
Din acest motiv vreau sa merg mai departe. Daca este prevazut in Cod un recurs, inseamna ca raspunsul instantei de respingere/restituire, indiferent sub ce forma, trebuie considerat ca fiind o hotarare nula.
Am sa invoc chiar si art. 3 din Codul civil. Poate am sa motivez si cu prevederile din Conventia Europeana a Drepturilor Omului referitoare la ingradirea accesului la justitie.

Post Reply