Poprire pe salariu

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
Edward

Poprire pe salariu

Post by Edward » 10 Dec 2013, 22:40

Buna seara,
As dori sa va intreb daca este legal sa mi se puna o poprire pe sa lariu in cuantum de 1/3 din acesta, avand in vedere ca realizez un venit net lunar de 338 lei din salariu, avand in ingrijire si doi copii minori. La acordarea creditului pentru care mi s-a facut poprirea s-a luat in calcul minimul de sugzistenta pe cap de familie si in functie de suma ramasa dupa scaderea acesteia din venit s-a stabilit suma maxima de plata pe luna. La executare silita nu se mai ia in calcul minimul de sugzistenta pe cap de familie?

Cu stima:
Edward Erdei

Guest

Re: Poprire pe salariu

Post by Guest » 29 Jan 2014, 22:02

Este legal. Din cate stiu 1/3 este cel mai mic procent de poprire.

viorel60

Re: Poprire pe salariu

Post by viorel60 » 03 Mar 2014, 19:01

Buna seara.

Pentru a va lamuri va redau mai jos prev.Noului Cod de Procedura Civila.Daca aveti salariul mai mic decat salariul minim brut pe economie, in prezent-850 lei,nu va poate executa decat pentru ce depaseste jumatate din acesta, respectiv 425 lei.
Cum dvs. aveti salariul de 338 lei nu va poate executa, tocmai pentru a va oferi un minim de subzistenta.

Art. 728. - (1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Adi70

Re: Poprire pe salariu

Post by Adi70 » 06 Mar 2014, 19:44

Apare o contradictie intre raspuns si articolul de lege citat.
La inceput spuneati "Daca aveti salariul mai mic decat salariul minim brut pe economie, in prezent-850 lei" , iar in lege se face referire la "cuantumul salariului minim net pe economie". Netul minim pe economie ar fi 640 in cazul in care salariatul obtine venituri din functia de baza sau 600 in cazul in care salariatul obtine venituri in afara functiei de baza.
Cum este pana la urma ?

viorel60

Re: Poprire pe salariu

Post by viorel60 » 08 Mar 2014, 18:47

Este f.adevarata obs. dvs.
Textul de lege-art.728 NCPC-se raporteaza la salariul minim net pe economie dar INS publica salariul minim brut pe economie.Am considerat ca se subintelege ca nu putem sa ne raportam la salarii diferite.

Mai corect ar fi fost sa formulez:"Daca aveti salariul net mai mic decat cel minim net pe economie_raportat la un brut de 850 lei, cf.INS(valabil dela 01.01.2014), acesta poate fi urmarit doar asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum".Deci"edward", asa cum ati precizat trebuie sa se raporteze la provenienta net-ului sau.

Multumesc pentru amendament!

Luminita T

Re: Poprire pe salariu

Post by Luminita T » 04 Dec 2014, 16:38

As dori sa va intreb si eu ceva: pe hotararile judecatoresti se face poprire pe salariu? Si daca am si o rata la un CAR ce mi se opreste pe stat, iar eu dintr-un salariu de 1600 lei mai iau doar 300 lei este corect?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests