informatii divort si partaj

Familiei
Post Reply
goto

informatii divort si partaj

Post by goto » 28 Nov 2013, 13:04

Buna ziua!
Dupa o casatorie de cca 12 ani am ajuns in pragul divortului din cauz aca nu ne mai intelegem: certuri, acuze de fiecare parte ca nu aducem banii in casa, satia ma acuza ca am amante (total fals) etc. Avem un copil de 3 ani si jumatate. Amandoi suntem de acord ca asa nu se mai poate. Cu divort din culpa comuna nu se poate pt ca exista un minor. La notar nu vrea sa mergem. Deja a contactat un avocat si se pregateste sa introduca divort. Daca se ajunge la judecatorie nu as vrea sa fac tam-tam si mai ales sa aduc marotri dintre cunostinte si prieteni, mai ales ca am incercat "ascund" neintelegerile dintre noi fata de ei. Din pacate, desi am salariu destul de mare, nu imi permit un avocat pt ca datoriile catre banci si intretinere sunt cel putin cat salariul meu.
apartamentul in care stam este cumparat cu credit ipotecar pe numele meu, ea apare doar la semnaturi ca si girant (desi in clauze nu este specificat nimic de girant). creditul este pe 35 ani, facut 2007. pt a avea bani de avans parintii mei au facut un credit si ne-au dat noua banii si ne-am inteles sa il platim noi; s-a facut apoi o refinantare si mai avem de plata la el pina in 2016. noi am platit la acest credit pina acum dar au mai fost ocazii cand au platit si parintii, iar de cel putin un an ca sa ne mai ajute au zis sa platim doar jumate si restul pun ei.
Mai avem un credit la masina, la care eu stransesem bani de avans din diurna intr-o perioada in care am fost plecat din tara in interese de servici. Masina este inmatriculata pe numele sotiei. Initial a fost luata in leasing dar dupa un an am facut refinantare la banca pe numele meu si ea ca codebitor, si am mai luat o suma de bani in plus; la credit mai avem de plata cca 8 ani.
As avea nevoie de cateva lamuriri daca se poate:
1. Ce fel de dovezi se pot aduce la divort? Este de ajuns sa combat spusele sotiei prin vorbe sau trebuie sa aduc si probe concrete? Cand ne certam nu o facem de fata cu altii. Singurele dati cand s-a intamplat asta a fost cand ea se certa cu parintii mei pe care ii acuza ca nu ne ajuta si ca au distrus copilul (ceea ce e aberant dar asa sunt toate acuzele ei); dar banuiesc ca daca as vrea sa ii chem ca martori ar fi usor de combatut pt ca ar fi acuzati ca imi tin partea.
2.Ce sanse am sa obtin custodia copilului?
3. imi poate pune propire pe salariu inainte de pronuntarea divortului (ma tot ameninta cu chestia asta de mai mult timp)?
4. are vreo sansa sa ramana cu apartamentul in conditiile in care ar obtine custoda copilului, si sa ma oblige sa platesc eu ratele pe langa pensia alimentara?
5. apartamentul si-a pierdut din valoare. daca l-am cumparat cu cca 67000 euro (creditul ipotecar a fost facut in franci elvetieni) acum el face cca 35000-40000 euro (cam atat am vazut pe anunturile imobiliare apartamente asemanatoare). daca ramane la mine apartamanetul cat ar trebuii sa ii dau la partaj: procent din cat s-a platit pina acum sau procent din valoarea de la cumparare?
6. la partaj se ia valoare initiala a bunurilor sau se evalueaza cat ar costa ele acum? ma ales in cazul masinii, ea vrea sa ramana la mine si sa ii dau jumatate din cat am dat pe ea cand am cumparat-o. eu nu sunt de acord pt ca valoarea initiala este este de cca 9500 euro iar acum ar fi cca 3000 euro, plus ca ma v-a costa si sa o trec pe numele meu (va trebuii sa platesc taxa de poluare sau cum ii mai zice acum).
7. cum se impart datoriile la banci? pentru ca imprumuturile sunt pe numele meu dar in cazul in care as plati si pensie alimentara nu as mai putea sa le platesc. ea nu este de acord sa preia niciunul. iar cel care este pe numele parintilor a zis ca nu o intereseaza si nu va recunoaste, si sa il plateasca ei. e vreo sansa sa il pot aduce in discutie la partaj in mod oficial? dupa ce au facut imprumutul ei au transferat banii intr-un cont pe care l-am facut atunci si pe care l-am inchis dupa ce am platit avansul la apartament. apoi ratele le plateam la ghiseul unei banci direct in contul deschis de pariti. in acest caz ar constituii o dovada extrasul de cont din partea parintlor in care s-ar vedea cat si cine a platit?
8. la partaj se plateste ca taxa procent din cat s-a platit pina acum pe apartament si pe celeallte bunuri; procent din cat declaram noi ca fac bunurile sau procent din valoarea cu care am cumparat bunurile? e cazul mai ales la apartament unde s-a platit din mai multe imprumuturi si nu se poate calcula clar cat s-a platit pina acum. iar daca s-ar plati din cat a fost cumparat ar fi iar mult, mai ales ca proprietar e banca.
Va multumesc.

Leon Carmen

Re: informatii divort si partaj

Post by Leon Carmen » 28 Nov 2013, 17:32

Spre deosebire de legislaţia anterioară care prevedea că minorul urma să fie încredinţat unuia dintre părinţi prin sentinţa de divorţ, Noul cod prevede în art. 397 alin. 2 că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, în afara de cazul în care instanţa decide altfel. Autoritatea parinteasca exclusiv in sarcina unuia dintre parinti este mai dificil de obtinut, intrucat, pentru a pronunta o astfel de decizie, judecatorul trebuie sa se asigure ca sunt motive pentru a alege o exceptie de la regula de baza a autoritatii parintesti comune. In genere, este necesar a se dovezi ca celalalt parinte nu este unul bun, nu este interesat de copil samd... La solutionarea cererilor referitoare la autoritatea parinteasca asupra copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorului. Daca i se incredinteaza sotiei minorul spre crestere, ar putea sa ramana in acel apartament provizoriu, pana la solutionarea partajului. La partaj de regula bunurile se impart in cote egale, doar in cazul in care unul dintre soti face dovada ca a contribuit mai mult, atunci procentele se pot modifica. Cel care ramane in casa este obligat sa plateasca celuilalt sot o sulta. Martori nu e necesar sa aduceti dvs. ca parat, decat daca doriti incredintarea minorului iar martorii va pot ajuta in acest sens.

Post Reply