Buna ziua!
Cu deosebit respect ma adresez dvs, in numele meu si a altor cateva zeci de cetateni din Mun Giurgiu, care intampinam urmatoarea problema:
dorim sa ne debransam de la sistemul de incalzire centralizat, in vederea montarii unei centrale termice pe gaz, in conditiile legii.
Motivul este unul foarte simplu: la Giurgiu furnizorul de caldura a practicat de ani buni tarife la agentul termic care sunt peste puterea financiara a majoritatii locuitorilor orasului. Am avut luni in care factura a ajuns si la 1.200 ron. Efectiv nu mai avem ce pune pe masa.
Suntem in stadiul in care am depus in urma cu cateva saptamani dosare de debransare si se refuza eliberarea avizului din diverse motive.
Ca sa fiu mai concis, va voi descrie situatia in care ne aflam(eu si inca doi vecini de scara) si pasii parcursi.
Eu locuiesc intr-un bloc de apartamente, compus din 3 scari.(A,B,C).
Scarile B si C sunt constituite in prezent intr-o asociatie de proprietari, eu locuind pe scara C, la etajul 4.
In evidentele SCUT (Soc Com Uzina Termoelectrica) exista liste prin care se confirma ca sunt apartamente debransate in acest bloc de locuinte, inclusiv scarile B si C. Aceste liste au fost inaintate asociatiilor de proprietari de catre SCUT.
Pentru a nu intampina probleme din partea furnizorului de caldura, eu si cu o parte din vecini am hotarat sa ne debrasam in baza legii 325/2006 art 30 alin 1, urmand pasii de acolo.
1.Am obtinut acordul scris al asociatiei de proprietari
2.Am obtinut acordul vecinilor cu care avem pereti comuni
3.Am inaintat o cerere catre furnizor prin care solicitam debransarea(cerere inregistrata la acesta cu peste 30 zile inainte de inceperea sezonului rece)
4.Am facut dovada unei surse de incalzire proprii pentru caldura si apa calda pe baza de GN, conforma normelor ISCIR.
5.Am facut dovada ca nu sunt datorii la caldura pt apartamentele in cauza
Toate aceste documente au fost constituite intr-un dosar si depuse la furnizorul de caldura, actual numindu-se Global Energy Production(GEP), practic fostul SCUT.
Dupa o perioada de aprox 3 saptamani de la depunerea dosarului am aflat ca directorul GEP, d-l Cepraga, care de altfel fusese si la SCUT, refuza sa elibereze avizele de deconectare tuturor celor care si-au depus un dosar in conditiile legii, invocand ca pe scara acelui bloc de locuinte nu sunt in evidenta debrasati, restrangand abuziv definitia condominiului (care este reglementata prin OUG 210/2008-Constituie condominiu:
— un corp de cladire sau un tronson cu una sau mai multe scari din cadrul cladirii de locuit multietajate, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna;
— un ansamblu rezidential format din locuinte individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care exista proprietati comune si proprietati individuale.") la o singura scara de bloc.
Dupa o alta perioada scurta de timp suntem informati verbal ca avizele de deconectare nu se vor elibera si in baza art 247 din Ordinul ANRSC nr. 91/2007 (în situatia în care deconectarea se face cu intentia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizatie de construire, obtinută în conditiile legii, care va tine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât conditiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influentate si să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.), GEP cerand sa depunem la dosar Autorizarea de Construire in vederea montarii centralei de apartament si avizul de mediu.
Conform Legii 453/2001, art. 8, lit. f, pentru instalarea unei centrale termice de apartament nu este necesara autorizatie de construire, aceasta instalatie neafectand prin procedeul de montare structura de rezistenta a locuintei. De altfel exista un precedent creat inca din 2001 prin care Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei inainteaza o adresa sucursalei Suceava a Distrigaz Nord prin care este este informata ca, potrivit Legii 453/2001, art. 8, lit. f, pentru montarea centralelor termice de apartament care functioneaza cu gaze naturale nu este necesara autorizatie de constructie din partea primariilor. Singura obligatie a proprietarilor care solicita avize pentru montarea centralelor termice individuale este aceea ca, prin solutia tehnica adoptata pentru instalarea acestora, sa respecte conditiile prevazute de normativele de specialitate.
Ne-am interesat la Primaria Giurgiu si ni s-a comunicat ca pt centrala termica de apartament nu se poate elibera autorizatie de construire. Nu se emite asa ceva.
Nu intelegem in ce baza GEP cere persoanelor care au depus dosare de debransare autorizatie de construire si aviz de mediu si de cand o societate comerciala isi atribuie drepturi de corp de control.
Din discutiile care exista in acest moment la nivel de municipiu reiese faptul ca noul distribuitor refuza debransarea legala a cetatenilor din dorinta de a nu pierde clienti, dorind sa fie unic distribuitor de caldura, incalcand drepturile cetatenilor de a alege liber un furnizor, in speranta ca acestia vor ceda sub presiunea refuzurilor, a chichitelor legislative, a birocratiei, necunostintei legii, s.a.m.d.
Dorim sa ne sprijiniti cu o parere pertinenta in legatura cu cele descrise mai sus, daca am procedat corect in cele intreprinse pana acum si daca suntem indreptatiti sa obtinem aceste avize de debransare/deconectare.
De asemenea dorim sa stim daca o alta autoritate competenta poate fi sesiza public asupra incalcarii acestor drepturi. Suntem decisi sa mergem pana la capat.
Am ajuns sa mergem la furnizor pentru a ne discuta problemele si suntem luati in bataie de jos la modul cel mai umilitor cu putinta. Daca vrem sa vorbim cu directorul ni se raspunde ca trebuie sa ne inscriem in audienta. Am intrebat care este programul pentru audiente si ni se raspunde ca nu exista asa ceva. Acestia fac tot posibilul ca sa lungeasca procedurile incat sa nu ne incadram in termenul legal de 30 zile.
Va rugam cu disperare sa ne ajutati si sa nu ignorati acest mesaj.
Cu stima,
refuz debransare legala
Re: refuz debransare legala
Avand in vedere ca art. 249 din Ordinul anrsc 91/2007 este anulat, furnizorul de caldura nu va mai poate refuza emiterea avizului pentru debransare. In caz contrar initiati o actiune in instanta impotriva acestora, avand ca obiect obligatia de a face (cerand debransarea caloriferelor).
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 39 guests