Urmare a cererii noastre înregistrata la SC Distrigaz Sud Rețele SRL privind extinderea conductei de gaze naturale in localitatea București, pana la limita de proprietate conform soluției de alimentare (154 metri) am primit o propunere comerciala din partea SC Distrigaz Sud Rețele SRL cu următoarele particularități:
1. preț 27.655,72 lei
2. cofinanțare SC Distrigaz Sud Rețele SRL 2%
3. modelul contractului de confinantare prevede ca Distrigaz Sud Rețele SRL va condiționa accesul următorilor solicitanți de furnizarea acordului acestora privind despăgubirea proprietarului;
4. având in vedere ca instalațiile operatorului necesita a fi amplasate pe proprietate privata (drum servitute), SC Distrigaz Sud Rețele SRL își rezerva dreptul de a amâna termenul de emitere a acordului de acces si a contractelor de cofinanțare/ racordare pana la semnarea convenției de uz si servitute
5. convenția de uz si servitute trebuie semnata de toți co-proprietarii drumului de servitute (in număr de 29) si include renunțarea expresa si irevocabila a fiecărui coproprietar la orice pretenții financiare prezente sau viitoare de a cere o indemnizație de ocupare temporara a terenului si/sau de acces pe teren sau alte categorii de despăgubiri legate de ocuparea temporara a terenului si accesul pe teren.
Ca urmare a cererii noastre, SC Distrigaz Sud Rețele SRL ne-a acordat o audienta in data de 11 Iunie 2013 unde am contestat urmatoarele:
1. Revizuirea cotei de co-finantare de 2%;
2. Furnizarea studiului de fezabilitate in format electronic împreuna cu modul de calcul, conform prevederilor legii 123, articolul 151, paragraful 4.
3. La racordarea viitorilor consumatori, instituirea obligației acestora de a prezenta operatorului acordul investitorului inițial (noi) si nu doar declarație notariala. Excepția: daca se dovedește ca investitorul inițial nu poate fi contactat.
Extras din modelul contractului de cofinanțare emis: „Operatorul isi asuma obligația de a notifica viitorii solicitanți de acces cu privire la obligația legala de despăgubire a Solicitantului parte a prezentului contract, înainte de a proceda la racordarea viitorilor solicitanți de acces”
4. Eliminarea obligativității prezentării convenției de uz si servitute, in baza următoarelor argumente:
- nu este necesara convenția civila pentru drept de uz si servitute având in vedere ca este dreptul legal al SC Distrigaz Sud Rețele SRL, conferit de Codul Civil dar si de Legea 51/2006, art. 5, paragraf 2 si Legea 123/ 2012, articolul 10.
- cererea de a renunța la drepturile oferite prin Legea 123/2012 ne restricționează accesul la sistemul de distribuție, SC Distrigaz Sud Rețele SRL având la dispoziție la toate pârghiile legale prezente si viitoare de a contracara eventuale cereri de foloase necuvenite sau in afara legii.
- din cei 29 de coproprietari ai terenului in cauza, doar 12 au putut fi contactați si doar 10 in tara
- ne-am exprimat disponibilitatea de a semna aceasta convenție civila in nume propriu
Raspunsul audientei a fost:
1) Responsabilitatea privind efectuarea analizei de rentabilitate si stabilirea sumelor finantate de catre solicitant si GDF SUEZ Energy Romania revine in exclusivitate operatorului sistemului de distributie, respectiv SC Distrigaz Sud Retele SRL.
Sumele comunicate prin propunerea comerciala au fost calculate corespunzator, astfel ca acestea nu se pot modifica .
2) In articolul 151, paragraf 4 din Legea 123/2012 nu se face referire la transmiterea studiului tehnico-economic, impreuna cu modul de calcul, catre solicitant, in format electronic.
Articolul 151, paragraf 6 din Legea 123/2012 prevede ca studiul se transmite solicitantilor cu titlu gratuit, lucru pe care societatea noastra l-a facut, propunerea comerciala reprezentand rezultatul acestui studiu.
3) In conformitate cu Legea 123/2012, art.108 paragraf 1 litera g, DGSR are dreptul “sa asigure accesul unor noi solicitanti, cu respectarea uneia din urmatorele conditii:
• prezentarea acceptului proprietarului
• prezentarea acordului solicitantului de acces privind despagubirea proprietarului; acordul solicitantului se prezuma atunci cand acesta consimte in scris, printr-un act autentic, sa il despagubeasca pe proprietar pentru partea ce ii revine din investitia facuta”.
Fata de aceste dispozitii legale, societatea noastra nu poate da curs solicitarii dvs.
4) Conform art.6.16 paragraf (1) din NTPEE-2008, “in localitati retelele de distributie se monteaza numai in domeniul public” .
Art.6.16 paragraf (4) din NTPEE-2008 prevede ca “Pentru situatiile de exceptie (căi de acces private), solutiile de alimentare se stabilesc de operatorul SD, cu acceptul scris al proprietarilor acestora, prin care se acordă operatorului SD dreptul de uz si servitute pentru retelele amplasate pe proprietatea lor”.
Prin urmare, pentru aceste cazuri exceptionale, legislatia in domeniu impune obligativitatea incheierii conventiei de constituire a dreptului de uz si a dreptului de servitute asupra terenurilor proprietate privata afectate de traseul SD.
Cu toate acestea, la punctul 2 de mai sus am primit doar rezultatul nu si studiul iar la ounctul 4 de mai jos consider mentinerea obligativitatii conventiei ca fiind total nejustificata avand in vedere ca prevederile NTPEE-2008 in ceea ce priveste conventia de uz si uzufruct au devenit caduce in urma noilor prevederi din Codul Civil, respectiv Legea 51/2006, art. 5, paragraf 2 si Legea 123/ 2012, articolul 10
Obligativitate conventie uz si servitute - acord acces gaze
Re: Obligativitate conventie uz si servitute - acord acces
Pentru a ma putea racorda la reteaua de gaze , am nevoie de acceptul vecinilor proprietarii unui drum privat , drum de pe care s-ar face extinderea de retea .
Drumul privat vine perpendicular pe un drum public, si vis-a-vis de capatul drumului privat , pe partea cealalta a drumului public, ii terenul meu .
Mentionez ca pana la jumatatea drumului privat, conducta ii deja in pamant, si proprietarii ( vecinii vis-a-vis de terenul meu ) si-au dat acceptul de uz si servitute in favoarea EON .
Din pacate, ei refuza sa-mi acorde acceptul lor , pentru a putea extinde reteaua de gaz cu 46m, sa ma pot racorda si eu .
Ce pot face in cazul asta ? Ca cai legale am de a rezolva situatia ?
Cui ma pot adresa ? EON mi-a cerut acordul proprietarilor drumului privat, iar ei nu vor sa-mi ofere acceptul lor .
Eu am solocitat extindere retea si bransament pe ruta : A -- B -- C
Iar proprietarii drumului privat de pe ruta : A -- B imi refuza acceptul lor, asta in ciuda faptului ca am fost deacord cu suma solicitate de ei, de 4000 ron .
Mi-au cerut 4000 ron pentru a ma putea racorda la reteaua de gaz de la conducta lor, si am fost deacord .
Ce pot face in cazul asta?
==============================================================
Conform HG 1043/2004 Art. 15 punctul (2) ( b ) si ( c )
Art. 15
b ) limita de proprietate a terenurilor - instalaţiile operatorului SD nu se amplasează, pe proprietatea utilizatorului;
în cazuri excepţionale instalaţiile operatorului SD se amplasează pe proprietatea utilizatorului numai cu asigurarea dreptului de uz şi servitute în favoarea operatorului;
c) posibilitatea de racordare a noi utilizatori din instalaţia de racordare.
Conform NTPEE 2008 :
6.16. (1) În localitati, retelele de distributie se monteaza numai în domeniul public.
(4) Pentru situatiile de exceptie (cai de acces private), solutiile de alimentare se
stabilesc de operatorul SD, cu acceptul scris al proprietarilor acestora, prin care se acorda
operatorului SD dreptul de uz si servitute pentru retelele amplasate pe proprietatea lor.
Conform LEGEA Nr. 123/2012 energiei electrice şi a gazelor naturale
Art. 109
Dreptul de uz şi dreptul de servitute
Asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate publică sau proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice, precum
şi asupra activităţilor desfăşurate de persoane fizice sau juridice în vecinătatea capacităţilor, concesionarii din
sectorul gazelor naturale beneficiază, în condiţiile legii, pe durata lucrărilor de dezvoltare, reabilitare, modernizare,
respectiv de exploatare şi de întreţinere a capacităţilor respective, de următoarele drepturi:
a) dreptul de uz pentru executarea lucrărilor necesare în vederea realizării, reabilitării sau modernizării
obiectivelor/sistemelor;
c) dreptul de servitute legală de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană pentru instalarea de reţele, de conducte,linii sau de alte echipamente aferente capacitătii si pentru accesul la locul de amplasare a acestora;
Constitutia Romaniei :
Art. 136 – Proprietatea
(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
ARTICOLUL 44 Dreptul de proprietate privată Drepturile şi libertăţile fundamentale
(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.
Legea serviciilor comunitare de utilitati publice, legea 51/2006
Art. 5
(2) Operatorii furnizori/prestatori de servicii de utilitati publice, indiferent de modul de organizare, de forma de proprietate, natura capitalului sau tara de origine, au dreptul de servitute legala asupra sistemelor de utilitati publice destinate realizarii serviciilor.
Drumul privat vine perpendicular pe un drum public, si vis-a-vis de capatul drumului privat , pe partea cealalta a drumului public, ii terenul meu .
Mentionez ca pana la jumatatea drumului privat, conducta ii deja in pamant, si proprietarii ( vecinii vis-a-vis de terenul meu ) si-au dat acceptul de uz si servitute in favoarea EON .
Din pacate, ei refuza sa-mi acorde acceptul lor , pentru a putea extinde reteaua de gaz cu 46m, sa ma pot racorda si eu .
Ce pot face in cazul asta ? Ca cai legale am de a rezolva situatia ?
Cui ma pot adresa ? EON mi-a cerut acordul proprietarilor drumului privat, iar ei nu vor sa-mi ofere acceptul lor .
Eu am solocitat extindere retea si bransament pe ruta : A -- B -- C
Iar proprietarii drumului privat de pe ruta : A -- B imi refuza acceptul lor, asta in ciuda faptului ca am fost deacord cu suma solicitate de ei, de 4000 ron .
Mi-au cerut 4000 ron pentru a ma putea racorda la reteaua de gaz de la conducta lor, si am fost deacord .
Ce pot face in cazul asta?
==============================================================
Conform HG 1043/2004 Art. 15 punctul (2) ( b ) si ( c )
Art. 15
b ) limita de proprietate a terenurilor - instalaţiile operatorului SD nu se amplasează, pe proprietatea utilizatorului;
în cazuri excepţionale instalaţiile operatorului SD se amplasează pe proprietatea utilizatorului numai cu asigurarea dreptului de uz şi servitute în favoarea operatorului;
c) posibilitatea de racordare a noi utilizatori din instalaţia de racordare.
Conform NTPEE 2008 :
6.16. (1) În localitati, retelele de distributie se monteaza numai în domeniul public.
(4) Pentru situatiile de exceptie (cai de acces private), solutiile de alimentare se
stabilesc de operatorul SD, cu acceptul scris al proprietarilor acestora, prin care se acorda
operatorului SD dreptul de uz si servitute pentru retelele amplasate pe proprietatea lor.
Conform LEGEA Nr. 123/2012 energiei electrice şi a gazelor naturale
Art. 109
Dreptul de uz şi dreptul de servitute
Asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate publică sau proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice, precum
şi asupra activităţilor desfăşurate de persoane fizice sau juridice în vecinătatea capacităţilor, concesionarii din
sectorul gazelor naturale beneficiază, în condiţiile legii, pe durata lucrărilor de dezvoltare, reabilitare, modernizare,
respectiv de exploatare şi de întreţinere a capacităţilor respective, de următoarele drepturi:
a) dreptul de uz pentru executarea lucrărilor necesare în vederea realizării, reabilitării sau modernizării
obiectivelor/sistemelor;
c) dreptul de servitute legală de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană pentru instalarea de reţele, de conducte,linii sau de alte echipamente aferente capacitătii si pentru accesul la locul de amplasare a acestora;
Constitutia Romaniei :
Art. 136 – Proprietatea
(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
ARTICOLUL 44 Dreptul de proprietate privată Drepturile şi libertăţile fundamentale
(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.
Legea serviciilor comunitare de utilitati publice, legea 51/2006
Art. 5
(2) Operatorii furnizori/prestatori de servicii de utilitati publice, indiferent de modul de organizare, de forma de proprietate, natura capitalului sau tara de origine, au dreptul de servitute legala asupra sistemelor de utilitati publice destinate realizarii serviciilor.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Re: Obligativitate conventie uz si servitute - acord acces
Noul Cod Civil 2014 :
Dreptul de trecere pentru utilităţi
Art. 621. – (1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a
reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă de
natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor
electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii
sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin
altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri
juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi
prealabilă.
(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept
de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale, subterane, în cazul în care
acestea sunt utilităţi noi.
Dreptul de trecere pentru utilităţi
Art. 621. – (1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a
reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă de
natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor
electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii
sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin
altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri
juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi
prealabilă.
(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept
de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale, subterane, în cazul în care
acestea sunt utilităţi noi.
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 26 guests