sugestii pentru un caz interesant

Familiei
Post Reply
tina_r

sugestii pentru un caz interesant

Post by tina_r » 28 Apr 2005, 20:25

A este despartit in fapt de B de vreo 6 ani . A traieste in concubinaj cu C de 4 ani. A intentioneaza sa divorteze de B, dar nu ar vrea sa introduca casa in care locuieste cu C in masa paratajabila (casa pe care a dobandit-o dupa despartirea in fapt de B si in timp ce traia in concubinaj cu C).
Cel putin jumatate din aceasta casa A vrea sa se constate ca apartine lui C, cu care traia in concubinaj cand a cumparat-o. De fapt C nu a contribuit cu bani la cumpararea casei, dar, in ideea de a scoate jumatate din aceasta casa din masa bunurilor comune, A intocmeste un act sub semnatura privata cu C prin care declara ca a primit jumatate din banii pentru casa de la C. Ulterior C introduce actiune in constatare prin care il cheama pe A sa se constate dreptul de proprietate la 1/2 din casa. De fapt, actul de mana a fost intocmit pro causa. Ideea este ca cei doi concubini A si C simuleaza o actiune litigioasa pentru ca instanta pe baza actului de mana mai sus amintit sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic in care sa apara proprietara si C cu o cota de 1/2. Administreaza probe, martori, instanta ia interogatorii din oficiu la cei doi , care au ascuns de fapt instantei ca ar fi concubini, si cred eu ca se prinde ce incearca cei doi, deoarece instanta din oficiu, pune in discutie introducerea in cauza a sotiei lui A ( B) si a fostului sot al lui C ( D). Asta pentru ca instanta, luand interogatorii din oficiu lui A si C, descopera faptul ca A este casatorit cu B si faptul ca C era casatorita cu D in momentul semnarii actului de mana ( in momentul introduceri actiunii in constatare C era divortata de D). In acest moment pretinsul litigiu se blocheaza, iar C renunta la judecata, procesul incheindu-se astfel.
Nu stiu daca s-a inteles speta mea, dar rugamintea mea este legata de acest caz. Astfel, as vrea sa stiu ce se mai poate face sub o forma legala pentru ca, in eventualitatea unui proces de divort intre A si B,casa in speta sa nu fie introdusa toata sau numai jumatate in masa bunurilor comune ( este dobandita dupa despartirea in fapt, exista actul de mana potrivit caruia jumatate din bani ar fi fost dati de C, cu toate ca actul autentic este doar pe numele lui A, etc) .
De asemenea, as vrea sa stiu daca exista o lege legata de starea de concubinaj care sa ma ajute.

elis

Post by elis » 29 Apr 2005, 13:25

Deocamdata, din cate stiu eu, nu exista o lege care sa reglementeze concubinajul.
Iti recomand sa divortezi si in acelasi timp sa ceri impartirea bunurilor comune.
Exista numai o prezumtie, care poate fi inlaturata prin dovezi contrarii, ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
Daca dovedesti ca imobilul a fost cumparat exclusiv din banii tai (indiferent de unde i-ai primit) atunci nu va intra in masa bunurilor comune.
Eu cred insa ca problema ta este exact genul de problema pentru care ai nevoie de un avocat pentru ca, asa cum deja ai vazut, poti face multe greseli daca incerci pe cont propriu fara asistenta de specialitate.

Post Reply