In luna martie a.c. a decedat fostul meu sot (in varsta de 53 ani), despre al carui deces am aflat de curand, mai exact in momentul in care am incercat sa solicit niste informatii cu privire la pensia de intretinere a copilului meu (nostru) de la institutia la care lucra. Avand in vedere faptul ca in decursul celor 18 ani, de cand ne-am separat, am vorbit cu acesta foarte rar, dar niciodata despre ceea ce este necesar in acest moment, indraznesc sa va rog sa ma ajutati cu niste informatii pentru succesiunea pe care trebuie sa o dezbata fiul meu in varsta de 20 de ani.
Am reusit sa aflu ca imobilul in care locuia defunctul este proprietatea sa, fara a avea cunostinta despre documentul in baza caruia a devenit proprietar - stiu doar ca acesta a fost proprietatea bunicii sale care a decedat cu multi ani in urma. Am reusit sa aflu de asemenea de la institutia la care lucra defunctul seria si nr. certificatului de deces precum si institutia care a eliberat acest document, al carui duplicat (probabil) urmeaza sa il solicite fiul meu de la Consiliul Local al sectorului 1.
Va rog sa imi spuneti care sunt documentele necesare fiului meu pentru dezbaterea succesiunii avand in vedere faptul ca defunctul mai are o sora (nu stiu daca aceasta poate participa la dezbaterea masei succesorale - daca legea o indreptateste sa primeasca ceva in urma decesului fratelui sau).
Imobilul (caci numai despre acesta poate fi vorba la dezbaterea masei succesorale cred) este situat in str. Vanatori nr. 3, sc. A, et. IV, ap. 11, sector 5 reprezentand de fapt o camera de aproximativ 24 mp la mansarda unui bloc (pe holul caruia se mai afla o baie, de fapt un WC si o chiuveta improvizate in podul existent acolo, asa-zisa baie nu cred ca face obiectul succesiunii) si nimic altceva din ceea ce cunosc. De altfel nu stiu daca mai detine alte bunuri/valori si nici cum putem afla acest lucru. Nu suntem in posesia niciunui act cu privire la acest imobil si nici a oricarui alt document apartinand defunctului. Din ceea ce stiu, fiul meu este singurul copil al defunctului. De asemenea, tot din informatiile pe care le detin, defunctul nu era casatorit in momentul decesului. Cu toate acestea mi s-a comunicat ca doamna cu care locuia a ridicat drepturile salariale ale defunctului de la institutia la care acesta lucra.
In prezent fiul meu este student. Datorita decesului tatalui sau urmeaza sa solicitam pensie de urmas pana la finalizarea studiilor. Si pentru aceasta avem nevoie de anumite documente pe care nu stim cum/de unde le vom procura.
Va rog sa imi spuneti cum se poate dezbate succesiunea in situatia data, care sunt actele necesare dezbaterii acesteia si totodata, daca puteti, sa imi recomandati numele/adresa unui notar bun care sa ne ajute in aceasta privinta (daca este posibil cu taxe notariale mici).
Cu multumiri,
Anghelache Simona
Informatii succesiune
Re: Informatii succesiune
Acte necesare pentru dezbaterea succesiunii/moştenirii:
cerere pentru deschiderea succesiunii (se completează la notariat);
actele de identitate al mostenitorului;
certificatul de deces al defunctului;
certificat de naştere al descendentului sau al altor rude care au vocaţie succesorală;
declaraţie autentificată prin care isi exprima opţiunea succesorală, în sensul că acceptă, sau renunţă la moştenire;
taxa succesorala.
cerere pentru deschiderea succesiunii (se completează la notariat);
actele de identitate al mostenitorului;
certificatul de deces al defunctului;
certificat de naştere al descendentului sau al altor rude care au vocaţie succesorală;
declaraţie autentificată prin care isi exprima opţiunea succesorală, în sensul că acceptă, sau renunţă la moştenire;
taxa succesorala.
Re: Informatii succesiune
Buna ziua,
Fata de cele enumerate de catre doamna avocat Leon, pentru succesiunea imobiliara trebuie pregatit un extras de carte funciara al imobilului supus succesiunii, precum si un certificat fiscal al acestui imobil.
Puteti face adresa la Primaria sectorului in care a avut utlimul domiciliu defunctul, pentru a va comunica daca sunt inregistrate alte bunuri pe numele acestuia, pentru a putea fi dezbatute in cadrul succesiunii.
De asemenea, daca aveti cunostinta despre faptul ca defunctul ar fi detinut parti sociale in vreo societate comerciala, acestea urmeaza sa fie dezbatute in cadrul succesiunii ca si bunuri mobile.
In conditiile in care fiul dumneavoastra este unicul descendent al fostului sot, iar acesta nu a fost casatorit la momentul decesului, urmeaza sa fie declarat unic mostenitor la momentul dezbaterii succesiunii.( descendentii fiind un rang privilegiat in cadrul succesiunii, fata de colateralii privilegiati, adica fratii sau surorile defunctului).
Succesiunea urmeaza a fi dezbatuta de catre un notar competent teritorial ultimului domiciliu al defunctului.
av. Botos Alinda-Mihaela
e-mail: avocat@online.ro
Fata de cele enumerate de catre doamna avocat Leon, pentru succesiunea imobiliara trebuie pregatit un extras de carte funciara al imobilului supus succesiunii, precum si un certificat fiscal al acestui imobil.
Puteti face adresa la Primaria sectorului in care a avut utlimul domiciliu defunctul, pentru a va comunica daca sunt inregistrate alte bunuri pe numele acestuia, pentru a putea fi dezbatute in cadrul succesiunii.
De asemenea, daca aveti cunostinta despre faptul ca defunctul ar fi detinut parti sociale in vreo societate comerciala, acestea urmeaza sa fie dezbatute in cadrul succesiunii ca si bunuri mobile.
In conditiile in care fiul dumneavoastra este unicul descendent al fostului sot, iar acesta nu a fost casatorit la momentul decesului, urmeaza sa fie declarat unic mostenitor la momentul dezbaterii succesiunii.( descendentii fiind un rang privilegiat in cadrul succesiunii, fata de colateralii privilegiati, adica fratii sau surorile defunctului).
Succesiunea urmeaza a fi dezbatuta de catre un notar competent teritorial ultimului domiciliu al defunctului.
av. Botos Alinda-Mihaela
e-mail: avocat@online.ro