competenta materiala-partaj judiciar

Discutii privind procedura civila
Post Reply
cumintzica

competenta materiala-partaj judiciar

Post by cumintzica » 28 Apr 2005, 10:02

Din ultimele modificari in materie de competenta inteleg in felul urmator: partajul judiciar este intotdeauna de competenta judecatoriei, indiferent de valoarea masei bunurilor partajabile; prin urmare sunt desuete discutiile care se fac prin tratate cu privire la stabilirea valorii obiectului partajului. dar, atunci cand se promoveaza pe cale principala o actiune care poate fi promovata si in cadrul partajului (de exemplu, actiunea in reductiunea donatiilor) ne intoarcem la criteriul valoric pentru a determina competenta materiala. am inteles bine?

costel75

Post by costel75 » 29 Apr 2005, 01:17

Care ar fi aceste ultime modificari? In cazul reductiunii liberalitatilor excesive si a donatiilor competenta materiala se determina in functie de valoarea tuturor bunurilor ce formeaza masa succesorala fara a se deduce pasivul succesoral.
Cam asa era in 2004 .S-a schimbat ceva? :roll:

minodora

Post by minodora » 29 Apr 2005, 11:02

Am avut asta la cursuri si ideea asta era. Daca se cere reductiunea pe cale principala este in functie de valoarea.
Oricum si aici este discutabil... ca se poate vorbi si de scopul urmarit care este: partajul.
A ramas totusi prima varianta cea mai des folosita.

mary2004

Post by mary2004 » 29 Apr 2005, 17:44

Asa am inteles si eu Cumintzica.

cumintzica

Post by cumintzica » 30 Apr 2005, 10:48

costel75 wrote:Care ar fi aceste ultime modificari? In cazul reductiunii liberalitatilor excesive si a donatiilor competenta materiala se determina in functie de valoarea tuturor bunurilor ce formeaza masa succesorala fara a se deduce pasivul succesoral.Cm asa era in 2004 .S-a schimbat ceva? :roll:
OG65/2004 a modificat art. 2, privind competenta tribunalului, astfel incat tribunalul judeca in materie civila toate cererile ale caror obiect depaseste 1 miliard de lei, cu exceptia celor de imparteala judiciara.
prin urmare, cererile de imparteala sunt intotdeauna de competenta judecatoriei, indiferent de valoarea masei succesorale.

in ceea ce priveste regula pe care o indici, aceasta se aplica exclusiv cand actiunea de reductiue sau raport este promovata in cadrul actiunii de partaj. asa prevede cel putin tratatul lui Boroi&Ciobanu din 2003, p. 137. prin urmare, eu inteleg ca aceasta regula nu se aplica atunci cand actiunea este promovata pe cale principala.

costel75

Post by costel75 » 02 May 2005, 15:32

Multumesc pentru informatie.Tocmai repetam aceasta materie si credeam ca sunt la zi macar cu procedura. Se pare ca nu. Cred ca ai dreptate in privinta cererilor de imparteala judiciara. Ceea ce spui tu pare intarit si de pct.2 al art.2 lit.b daca nu gresesc( din aceeasi ordonanta).

norocel

Post by norocel » 15 Aug 2005, 12:23

Acum (dupa modificarile prin Legea nr. 219/2005) sunt de competenta judecatoriei nu numai cererile de imparteala judiciara ci si toate cererile in materia succesorala (reductiune liberalitati, raport donatii etc).

Post Reply