Buna ziua!
Am si eu nevoie de un sfat, va rog!
Situatia existenta: matusa mea are in proprietate o casa. Unchiul meu a murit, dar mai are doua surori. Casa respectiva a fost cumparata de acestia (unchiul era in viata) dupa ce au vindut casa veche (mostenire a unchiului), moment in care parintii unchiului nu mai erau printre cei vii.
Care-s intentiile mele: vreau sa ma mut la matusa mea si sa-mi faca un contract... de vinzare, de donatie (inca nu stiu) prin care sa-mi dea casa mie in schimbul ingrijirii ei pe prioada vietii.
Intrebarile pe care le am sunt:
1. Surorile unchiului au dreptul de a mosteni o parte din casa?
2. Cum e mai ieftin si mai rapid sa procedez? ce fel de contract?
Multumesc in avans!!!!!!!
Bogdan
Sfat pentru contract de vinzare
ce e aici ar trebui sa te lamureasca http://legislatie.resurse-pentru-democr ... 9_1944.php, ca ai fost cam zgarcit la detalii (sunt sau nu copii rezultati din casatorie?)
Si din cate inteleg ar urma sa faci un contract de intretinere (cam asta ar fi vointa partilor)
Si din cate inteleg ar urma sa faci un contract de intretinere (cam asta ar fi vointa partilor)
ce e aici ar trebui sa te lamureasca http://legislatie.resurse-pentru-democr ... 9_1944.php, ca ai fost cam zgarcit la detalii (sunt sau nu copii rezultati din casatorie, exista testament?)
Si din cate inteleg ar urma sa faci un contract de intretinere (cam asta ar fi vointa partilor). Privitor la taxe, formulele de calcul ale acestora sunt identice, indiferent de tipul contractului, si in functie de valoarea imobilului.
Si din cate inteleg ar urma sa faci un contract de intretinere (cam asta ar fi vointa partilor). Privitor la taxe, formulele de calcul ale acestora sunt identice, indiferent de tipul contractului, si in functie de valoarea imobilului.
Detalii
Merci Madalina!
trebuie sa fac urmatoarele precizari:
1. nu sunt copii mostenitori;
2. nu exista testament lasat de unchiul meu.
dar... as dori sa aflu daca in situatia asta surorile lui pot avea drept de mostenire.
repet situatia: unchiul+matusa au vindut casa veche (casa1) si au cumparat o noua casa (casa2); dupa un timp unchiul a decedat ....
casa1 era mostenire de familie
casa2 a fost cumparata doar de cei doi soti (unchi-matusa), adica contractul de vinzare-cump. s-a facut pe numele lor
merci,
Bogdan
trebuie sa fac urmatoarele precizari:
1. nu sunt copii mostenitori;
2. nu exista testament lasat de unchiul meu.
dar... as dori sa aflu daca in situatia asta surorile lui pot avea drept de mostenire.
repet situatia: unchiul+matusa au vindut casa veche (casa1) si au cumparat o noua casa (casa2); dupa un timp unchiul a decedat ....
casa1 era mostenire de familie
casa2 a fost cumparata doar de cei doi soti (unchi-matusa), adica contractul de vinzare-cump. s-a facut pe numele lor
merci,
Bogdan
Buna!
Ca sa iti raspunda cineva la intrebare trebuie intr-adevar sa dai mult mai multe detalii, spre exemplu- daca s-a dezbatut mostenirea dupa decesul unchiului tau. Daca da si matusa e unicul mostenitor(prin renuntarea expresa sau tacita a surorilor lui) aceste surori nu mai au nici o legatura cu bunul respectiv care este proprietatea exclusiva a matusii tale.
Cat despre contract, pentru ca acesta sa fie in acord cu vointa reala a voastra, este bine sa incheiati un contract de intretinere(in loc de contract de vanzare -cumparare cu pret simulat). Pentru un contractul de donatie taxele sunt foarte mari.

Ca sa iti raspunda cineva la intrebare trebuie intr-adevar sa dai mult mai multe detalii, spre exemplu- daca s-a dezbatut mostenirea dupa decesul unchiului tau. Daca da si matusa e unicul mostenitor(prin renuntarea expresa sau tacita a surorilor lui) aceste surori nu mai au nici o legatura cu bunul respectiv care este proprietatea exclusiva a matusii tale.
Cat despre contract, pentru ca acesta sa fie in acord cu vointa reala a voastra, este bine sa incheiati un contract de intretinere(in loc de contract de vanzare -cumparare cu pret simulat). Pentru un contractul de donatie taxele sunt foarte mari.