Exista drept de succesiune pentru un imobil cumparat ...

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
boogsi

Exista drept de succesiune pentru un imobil cumparat ...

Post by boogsi » 28 Apr 2005, 09:31

Buna ziua!
Am si eu nevoie de un sfat, va rog!
Situatia existenta: matusa mea are in proprietate o casa. Unchiul meu a murit, dar mai are doua surori. Casa respectiva a fost cumparata de acestia (unchiul era in viata) dupa ce au vindut casa veche (mostenire a unchiului), moment in care parintii unchiului nu mai erau printre cei vii.

Care-s intentiile mele: vreau sa ma mut la matusa mea si sa-mi faca un contract... de vinzare, de donatie (inca nu stiu) prin care sa-mi dea casa mie in schimbul ingrijirii ei pe prioada vietii.

Intrebarile pe care le am sunt:
1. Surorile unchiului au dreptul de a mosteni o parte din casa?
2. Cum e mai ieftin si mai rapid sa procedez? ce fel de contract?

Multumesc in avans!!!!!!!
Bogdan

cumintzica

Post by cumintzica » 28 Apr 2005, 09:55

sunt doua case, sau cum vine treaba, ca eu nu am inteles. :?:
a cui era casa, cine a cumparat-o? fii mai explicit.

Lmihai

Post by Lmihai » 28 Apr 2005, 10:23

Daca pot dovedi ca imobilul era bun propriu al unchiului dumneavoastra, fiind cumparat cu banii dobanditi din vanzarea primei case (care era bun propriu), surorile unchiului mostenesc 1/2 din casa.
In caz contrar, mostenesc numai 1/4 din casa, restul de 3/4 revenind matusii.

boogsi

Revenire

Post by boogsi » 28 Apr 2005, 10:51

Multumesc pentru raspunsul rapid!
Imi cer scuze pentru ca nu am fost clar de la inceput.

Ei au vindut casa1 (mostenire de familie) dupa care au cumparat casa 2 (cea in care locuieste acum matusa mea).

Eu vreau sa ma mut acolo si vreau sa stiu daca surorile unchiului (care a decedat intre timp) au dreptul sa obtina o parte din casa2 (stiind faptul ca casa 1 a fost mostenirea tuturor-unchiului si surorilor lui).

Multam,
Bogdan

cumintzica

Post by cumintzica » 28 Apr 2005, 10:55

eu inteleg ca respectiva casa a fost cumparata de toti, adica de unchi si surorile lui. daca este asa, si toti sunt trecuti ca si proprietari in CF, atunci toti au un drept de 1/3 din casa (daca nu cumva au platit in alta proportie banii). prin urmare, doar 1/3 din casa reprezinta masa succesorala dupa unchi.
portivit regulii mostenirii legale, aceasta cota se imparte intre sotie si surorile defunctului. prin urmare sotia ia 1/2 (pentru ca vine in concurs doar cu colateralii, nu si cu ascendentii, care sunt decedati) deci ar fi 1/6 din casa pt sotie. iar surorile iau restul de 1/2 din masa succesorala, fiecare cate 1/4, la care se adauga ceea ce le revine de drept ca proprietare a cotelor parti din casa, deci un total de 5/6.
esti sigur ca vrei sa inchei un contract de intretinere pentru doar 1/6 dintr-o casa?

cumintzica

Post by cumintzica » 28 Apr 2005, 11:08

precizare: 1/6 din casa este cota minima pe care ar putea-o avea matusa, ar putea fi si mai mult. trebuie sa afli urmatoarele:
1. in ce proportie a fost cumparata casa de unchi si surorile lui, cat ii revine fiecaruia
2. matusa are cumva testament de la unchi prin care ii lasa toata averea, respectiv partea lui de casa?

boogsi

alte precizari

Post by boogsi » 28 Apr 2005, 13:08

in primul rind, multumesc pentru lamuriri.... imi dau seama insa ca situatia de fapt nu poate fi spusa in citeva cuvinte.
de aceea, trebuie sa adaug:

1. pe contactul de vinzare-cumparare nu apare nici-una dintre surori
2. nu exista testament
3. nu exista copii

bogdan

cumintzica

Post by cumintzica » 28 Apr 2005, 18:50

am inteles.
Lmihai avea dreptate: daca bunul este in totalitate dobandit din suma pe care unchiul a mostenit-o, atunci e bun propriu, si intra in totalitate in masa succesorala, la care au dreptul matusa: 1/2, si surorile 1/2 (1/4 de fiecare)
daca a contribuit la cumparare si matusa, imobilul este comun, al unchiului si al sotiei, fiecare cu un drept de 1/2 din casa, iar ceea ce se mosteneste dupa unchi este doar jumatatea lui, la care au dreptul sotia si surorile. intr-o astfel de situatie, sotiei i-ar reveni in total 3/4 din casa, iar restul se imparte egal la surori (1/8 de fiecare).
In ambele situatii, surorile au drept la casa respectiva doar daca au acceptat succesiunea dupa fratele lor in cele 6 luni de la decesul unchiului, in caz contrar casa ii revine in totalitate sotiei.

in ceea ce priveste actul pe care vrei sa-l inchiei, nici donatia nici contractul de intretinere nu sunt 100% sigure. dupa parerea mea, mai bine este o donatie (sa zicem, sub rezerva unui drept de abitatie pentru matusa) decat un act intretinere, acesta din urma iti poate aduce multe batai de cap.

boogsi

Final

Post by boogsi » 03 May 2005, 16:15

Va multumesc pentru lamuriri. Sunt foarte folositoare.

Bogdan

Post Reply