salut,
am nevoie de ajutor! :(
sotul meu a mai fost casatorit si a avut 2 fete cu prima sotie. Eu m-am casatorit cu el si impreuna am avut un baiat bolnav psihic,impreuna cu sotul meu am cumparat un apartament care imi fusese repartizat de la locul de munca. Sotul meu a decedat in anul 1992, eu ramanand in locuinta cu copilul meu.Fetele din prima casatorie a sotului meu nu au venit deloc ,nici macar la inmormatare, timp de 4 ani . Am deschis succesiunea sotului in instanta si am castigat impreuna cu fiul meu ,eu 1/4 si fiul nostru3/4 din masa succesorala.In anul 2003 a decedat si baiatul meu,fetele din prima casatorie a sotului au venit dupa 1 an de la decesul lui cu pretentia de a le da 200 milioane lei, parte ce li s-ar cuveni daca ar da semnatura in favoarea mea la notariat. Chiar au dreptul sa-mi ceara acest lucru la 1 an dupa decesul fiului meu neparticipand in nici un fel la cheltuieli de inmormantare si pomeni,pe motiv ca nu au stiut?
Eu cu fiul meu nu am fost niciodata vizitati de ele iar fiul meu nici macar nu le-a cunoscut. Mentionez ca eu am fost curatorul fiului me pana la decesul lui ,mai putin atunci cand a fost reprezentat in fata tribunalului.Spuneti-mi va rog ce pot face? Vreau sa deschid proces de partaj acum dupa 1 an de zile.[b][/b]
partaj succesoral
in principiu si avand in vedere dispozitiile codului civil in materie surorile fiului dvs. (caci ii sunt surori dupa tata) au dreptul la 3/4 din mostenire iar dvs. la 1/4.
puteti insa invoca cu succes (zic eu) intr-o eventuala actiune in instanta prescriptia dreptului de optiune succesorala in ce le priveste (banuiesc ca acelasi a fost motivul pentru care ati castigat si cand a fost vorba de succesiunea sotului) caci termenul de optiune succesorala este de 6 luni. In ce va priveste puteti proba cu suucces ca ati acceptat succesiunea in mod tacit, avand in vedere ca din cate am inteles masa succesorala se compune practic din cota lui parte de 3/4 din imobilul in care locuiti dvs. si in prezent.
Nu stiu daca va multumeste raspunsul meu insa dupca lege ele au dreptul la mostenire. Ca este moral sau nu sa ceara ceva de pe urma fratelui lor pe care insa nici nu l-au cunoscut vreodata asta e alta discutie si nu are legatura cu dreptul ci cu bunul simt.
puteti insa invoca cu succes (zic eu) intr-o eventuala actiune in instanta prescriptia dreptului de optiune succesorala in ce le priveste (banuiesc ca acelasi a fost motivul pentru care ati castigat si cand a fost vorba de succesiunea sotului) caci termenul de optiune succesorala este de 6 luni. In ce va priveste puteti proba cu suucces ca ati acceptat succesiunea in mod tacit, avand in vedere ca din cate am inteles masa succesorala se compune practic din cota lui parte de 3/4 din imobilul in care locuiti dvs. si in prezent.
Nu stiu daca va multumeste raspunsul meu insa dupca lege ele au dreptul la mostenire. Ca este moral sau nu sa ceara ceva de pe urma fratelui lor pe care insa nici nu l-au cunoscut vreodata asta e alta discutie si nu are legatura cu dreptul ci cu bunul simt.