concediu pentru formare profesionala (please help me)

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
parisienne

concediu pentru formare profesionala (please help me)

Post by parisienne » 24 Apr 2005, 20:12

Salut

Sunt angajata de numai cateva luni la o societate si as dori sa intru in concediu de formare profesionala (pentru sustinerea examenului de licenta). Am vorbit despre acest lucru cu sefii mei si mi-au spus ca nu se pot dispensa de un om in momentul acesta.
Am inteles ca cererea pentru acest tip de concediu trebuie inaintata cu cel putin o luna inainte de inceperea efectia a lui, insa pana acum discutiile s-au desfasurat la un nivel informal (deci nu exista nici o cerere scrisa in acest sens) iar daca as face acum cererea este prea tarziu pentru mine sa mi se aprobe abia peste o luna.
Am inteles ca durata maxima pentru acest tip de concediu (in conditiile in care nu este stipulat altfel in contractul de munca) este de 30 de zile lucratoare.
Intrebarea 1: Este vorba de 30 de zile lucratoare sau calendaristice? Daca sunt lucratoare si as vrea sa intru in concediu de pe data de 9 mai este tardiv sa fac cererea acum?
Intrebarea 2: Angajatorul imi poate respinge cererea? Daca da, in ce conditii?

Multumesc.

corinutza

Post by corinutza » 25 Apr 2005, 09:30

in conformitate cu prevederile art.151 codul muncii,cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala(concediile pentru formare profesionala se pot acorda si cu plata)trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare,domeniul si durata acestuia,precum si denumirea institutiei de formare profesionala.adresarea cererii cu o luna(socotita in sistem intermediar,astfel incat ziua de inceput reprezinta si ziua implinirii termenului,corespunzator lunii in care acesta expira)inainte de inceperea concediului are drept scop acordarea ragazului necesar angajatorului pentru luarea masurilor de inlocuire a salariatului sau de redistribuire a sarcinilor acestuia.

corinutza

Post by corinutza » 25 Apr 2005, 09:35

.....si inca ceva...angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului,sau,dupa caz,cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii. :!: :bye:

liviu70

Post by liviu70 » 25 Apr 2005, 14:13

Nu cred ca are o importanta capitala termenul de o luna .Dizpozitiile codului muncii trebuie sa fie completate de cele din contractul colectiv la nivel de unitate daca exista daca nu cu cele din ccm la nivel de ramura...

Post Reply