Poprire pe tot salariul

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
flooderonline

Poprire pe tot salariul

Post by flooderonline » 12 Mar 2013, 12:33

Am 2 popriri pe salariu puse de 2 executori. La banca unde am cardul de salariu am un credit si un card de cumparaturi pe care nu le-am mai platit de vreo 3 luni aproape. Ieri am primit un telefon in care o duduie ma ameninta ca imi vor opri tot salariul care mai ramane adica vreo 1000 ron(eu nu mai raman cu niciun ban) pentru a acoperi datoriile. Aceste opriri se fac in baza contractelor incheiate cu ei (cica isi rezerva dreptul sa ia ce vor din salariu sa acopere datoriile), nu in baza unei incuviintari de executare sau hotarare judecatoreasca. Acum intrebarea mea este :
"POT SA IMI OPREASCA TOTI CEI 1000 RON PENTRU A ACOPERI RESTANTELE SAU NU?"
Mentionez ca nu am si alt venit eu ramanand fara niciun leu pana la urmatorul salariu.

Va rog ajutati-ma cu un raspuns ca nu stiu ce sa mai fac!

IGeorgiana

Re: Nevoie de raspuns urgent

Post by IGeorgiana » 12 Mar 2013, 15:43

Suma maxima pentru care banca poate sa faca poprire este de maxim 50% din venit, pentru ceea ce depaseste aceasta suma aveti dreptul de aretrage banii, ca urmare depuneti catre banca o solicitare de retragere a diferentei. In cazul in care nu puteti realiza retragerea, va sfatuiesc sa depuneti catre OPC o reclamatie in acest sens

flooderonline

Post by flooderonline » 12 Mar 2013, 18:08

Pe langa cele 2 popriri puse prin incuviintari de executare silita, banca mai poate sa imi ia maxim 50% pentru acoperirea ratelor restante?
Eu lucrez in M.A.I. Se pot atinge de norma de hrana care face parte din salariu?
Din cate am inteles norma de hrana este un drept special si nu este supus impozitarii si nici nu se poate pune o poprire. Din cei 1000 ron 700 sunt norma de hrana.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile primite

flooderonline

Post by flooderonline » 13 Mar 2013, 09:59

Va rog, am nevoie de raspuns urgent. Maine primesc salariul si mi s-a comunicat ca mi se vor opri toti banii pentru a acoperi suma restanta de la credit si cardul de cumparauri. Pot sa faca acest lucru legal? Daca nu este legal imi poate spune cineva in ce lege spune ca nu au dreptul?

Am mare nevoie de ajutor.

administrator
Site Admin
Site Admin

Re: Poprire pe tot salariul

Post by administrator » 13 Mar 2013, 21:28

Cititi Codul Procedura Civila:

Limitele urmaririi veniturilor banesti
Art. 728. - (1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 863 si urmatoarele.
(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Site Admin
Avocatura Com

flooderonline

Post by flooderonline » 14 Mar 2013, 11:33

Lucrez in MAI si salariul meu este compus din salariul net(salariu de baza+sporuri) + norma de hrana care este un drept special neimpozabil. Se pot atinge de norma de hrana, cei de la banca, pentru a acoperii restantele?

Ceea ce vrea sa imi opreasca banca nu este o executare silita ci doar o poprire pusa de ei in baza contractelor semnate.

Unde ma pot adresa ca sa ii trag la raspundere sau ce as putea sa fac sa pot sa mai iau si eu ceva bani sa traiesc?

Ardian

Post by Ardian » 14 Mar 2013, 11:53

Daca nu sunteti executat silit, nu se aplica articolul de lege de mai sus. Sa inteleg ca ati semnat in contract ca sunteti de acord sa va fie confiscate toate sumele din cont in caz de restanta.

In cazul asta cel mai simplu ar fi sa va primiti pensia in alt cont, la alta banca. Dar daca nu continuati sa va platiti restantele tot veti ajunge la executare silita, care inseamna in prima faza poprire pe toate conturile de la toate bancile + cheltuieli cu executareas silita (cateva mii de lei) + cheltuieli de judecata (cateva sute de lei).

IGeorgiana

Post by IGeorgiana » 16 Mar 2013, 15:30

flooderonline wrote:Lucrez in MAI si salariul meu este compus din salariul net(salariu de baza+sporuri) + norma de hrana care este un drept special neimpozabil. Se pot atinge de norma de hrana, cei de la banca, pentru a acoperii restantele?

Ceea ce vrea sa imi opreasca banca nu este o executare silita ci doar o poprire pusa de ei in baza contractelor semnate.

Unde ma pot adresa ca sa ii trag la raspundere sau ce as putea sa fac sa pot sa mai iau si eu ceva bani sa traiesc?
poprirea se face (daca aveti doar un credit) in limita a 1/3 din salariul net, inclusiv norma de hrana

Guest

Post by Guest » 12 Jul 2013, 06:45

IGeorgiana wrote:
flooderonline wrote:Lucrez in MAI si salariul meu este compus din salariul net(salariu de baza+sporuri) + norma de hrana care este un drept special neimpozabil. Se pot atinge de norma de hrana, cei de la banca, pentru a acoperii restantele?

poprirea se face (daca aveti doar un credit) in limita a 1/3 din salariul net, inclusiv norma de hrana
este ilegal sa se faca poprire pe norma de hrana. MAI a primit o adresa in sensul astade la M J.

andreiionutz

Post by andreiionutz » 19 Jul 2013, 18:44

Vizitator wrote:
IGeorgiana wrote:

este ilegal sa se faca poprire pe norma de hrana. MAI a primit o adresa in sensul astade la M J.
Aveti informatii sigure privind acea adresa ? Un link eventual ?

fara numer

Post by fara numer » 24 Jul 2013, 08:52

Bai, nu mai vorbiti prostii, ca incurcati lumea.

Contul din banca poate fi poprit 100% daca Banca=tert poprit. Relatia contractuala=contract de cont curent. Notiunea "Cont de salarii" e o prostie. In contul de salarii poti sa depui si spaga, si chiria incasata, si castigul de la loterie.
Banca nu are nicio raspundere in ceea ce priveste cuantumul salariului tau, care poate varia de la luna la luna.
Nu ai dus contractul de munca la banca, nu ai dus nici actele aditionale de marire/micsorare a salariului, deci banca nu iti stie for sure si cu exactitate salariul.
A, ca ea statistic poate observa ca primesti cu regularitate aceeasi suma, sau sume un pic diferite, de la aceeasi persoana juridica, e altceva... e o indicatie (necertificata in vreun fel) ca ar fi sume reprezentand salarii.
Cam asta poti dovedi in instanta.

Numai daca tertul poprit este angajatorul, adica cel care plateste veniturile catre debitor (indiferent prin ce mijloc), atunci angajatorul nu are voie sa popreasca mai mult de... cota legala.

Solutia este cerere scrisa la angajator ca nu mai vrei sa iti fie platite drepturile banesti prin banca, ci vrei sa ti le ridici la casierie si inchiderea contului la banca.

Daca a fost comunicata adresa de infiintarea a popririi la angajator, iti vei lua cash fix ce ramane dupa poprirea cotei maxime.
Daca ramai cu cont in banca, angajatorul va trimite in banca aceeasi suma micsorata, iar banca, daca a primit si ea adresa de infiintare a popririi, popreste tot.

Ce-a fost forumul asta si ce-a ajuns...

Guest

Post by Guest » 21 Apr 2014, 06:13

Fratilor nu va mai luati dupa toti prostii care scriu pe acest site.
1. Angajatorul, cand face viramentul scrie cu litere majuscule pe cecul de virament: DREPTURI SALARIALE
2. Cand ai facut contractul cu banca, in contract s-a stipulat faptul ca este un card pe care iti vei incasa lunar DREPTURILE SALARIALE.
Cititi doar cateva articole din codul muncii si noul cod de procedura civila intrat in vigoare la 15.02.2014 si cu acestea va puteti lupta cu orice banca.

Art. 780 alin. 5, lit. c din noul Cod de Procedura Civila prevede
Art. 780 - Obiectul popririi
5) Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiasi cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.
Deci TREI luni de zile de la infiintarea popririi banca nu are voie sa-ti opreasca nimic.[/color][/b]
Vechiul articol din fostul Cod de Procedura Civila era Art. 452, alin. 2, lit. c,
Art. 452
2) Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
c) sumele necesare plăţii drepturilor salariate, dar nu mai mult de 6 luni de la data înfiinţării popririi.

De asemenea, potrivit art. 728 din noul Cod de Procedura Civila, intrat in vigoare la data de 15.02.2014 (identic cu ART. 409 din Codul de Procedura Civila aflat in vigoare la data de 19 septembrie 2013)
Art. 728: Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

art. 169, alin. 4 din Codul Muncii, potrivit caruia “Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net”.
Potrivit aceluiasi articol din codul Muncii, la alin 3. se stipuleaza ca “In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.

Potrivit art. 786 din noul Cod de Procedura Civila, (Obligatiile tertului poprit adica ale bancii)
(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
2.sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii.
(2) Daca sunt infiintate mai multe popriri, tertul poprit va proceda potrivit alin. (1), comunicand, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la pct. 1 si 2 din acelasi alineat numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.

Guest

Post by Guest » 21 Apr 2014, 06:27

CONTINUARE LA MESAJUL ANTERIOR.
Daca ai poprire la banca si o pensie alimentara, duci la banca copie dupa hotararea ramasa definitiva si irevocabila si investita cu titlu executoriu (le prezinti si originalul) si banca este obligata sa scada din salariu cuantumul sumei aferent acesteia si din ce ramane iti opreste o treime, cu conditia sa nu depaseasca 1/2 din venitul lunar net.
Asta ce inseamna:
1. sa zicem ca ai un salariu de 2.00 lei si o pensie alimentara de 1.000. In acest caz, banca iti ia maciuca, ca deja ti se opreste 1/2 din salar.
2.salariu 2.000 si pensia 500 lei.
CALCUL: 2.000-500= 1.500 1500/3=500
500+500=1000 se incadreaza in 1/2 din 2.000
3.salariu 2.000 si pensia 700
CALCUL: 2000-700=1.300 1300/3=433
700+433=1133 SE DEPASESTE CU 133 jumatatea din salar, deci in acest caz BANCA NU POATE OPRI DECAT 300 LEI. IN REST ITI OPRESTE "CU FUIORU" si "MACIUCA LUI MIHAI".
SPER CA V-AM FOST DE FOLOS. SPUNETI LA TOTI DE CHESTIILE ASTEA. FITI TARI, NU LASATI BANCILE SA VA CALAREASCA. AVETI DREPTURI FRATILOR.

Vizu

Post by Vizu » 13 May 2014, 19:27

In cazul unei executari silite, avand calitate de fidejusor, cat este maximul care iti poate fi oprit din drepturile salariale? 50%? Sau se poate merge si la mai mult? Adica, presupunem ca ai 1200 Ron, se opreste pana la 600 sau iti pot lua mai mult?

Guest

Post by Guest » 12 Jun 2014, 17:13

Daca eu am deja o poprire (cca. 30% din 1000 lei) de la o banca si vine a doua banca sa-mi faca poprire (prin executor judecatoresc, desigur), cat i se va opri sotiei din salariu (900lei), fiind codebitor la a 2-a banca? In mare am inteles ce s-a scris mai sus dar, traiesc cu speranta ca e cineva care ma poate ajuta sa inteleg cat de afectata va fi familia mea. Presupun ca pe banci nu le intereseaza faptul ca am 2 copii.

Post Reply