Buna ziua,
Vin cu o problema tipic romaneasca si sper ca ma puteti indruma si pune in tema.
Am 20 de ani, sunt student in anul 2 si de aproximativ 5-7 ani tatal meu a devenit alcoolic, minte in privinta banilor, contribuie foarte putin sau deloc la mancare si utilitati, iar mama duce cam tot greul. In ultima perioada a inceput sa aiba si accese de violenta. Acasa stie sa vina doar cu sticle de bautura, rareori aduce ceva pentru casa, nu se spala decat cu insistente sau scandal si isi bate joc de curatenia pe care o facem noi. Nici macar haine nu e in stare sa-si cumpere singur. La Fisc figurez ca sunt in intretinerea lui, dar e aproape nula.
De vreo 2 ani ii tot zic mamei sa divorteze, dar tot amana pe motiv de rusine si ca am ramane cu prea putin dupa divort. Apartamentul a fost al unchiului meu (fratele tatului) care a murit cand eram in clasa a IV-a, iar in actele de succesiune (nu cunosc exact termenul) s-a trecut decat bunica-mea si tatal meu. Pe mama nu a vrut s-o treaca bunica-mea. Dupa 2-3 ani a murit si bunica-mea si ne-au ramas (sau i-au ramas) casa si terenurile de la tara.
In cazul unui divort in care nu se ajunge la o intelegere pe cale amiabila, cum se impart bunurile?
Sau se poate sa-l dau eu in judecata pentru intrenire sau ceva asemanator? Daca merg pe varianta aceasta si am castig de cauza, ne poate interzice apoi sa locuim in apartament mie si mamei?
Martori avem destui...prieteni, rude, vecini cunostinte etc. Posibil ca el sa-si aduca martori din randul alcoolicilor, pe altcineva nu vad sa-l sustina.
Va multumesc ca ati avut rabdare sa citit tot si imi cer scuze ca am scris asa mult, dar am zis sa prezint problema cat mai bine pentru a primi sfaturi la obiect.
Numai bine!
PS: ca sa aveti o idee cat de mult poate sa minta in privinta banilor, acum cativa ani au luat impreuna un credit. Dupa 1 an s-au hotarat sa faca refinantare la aceeasi banca si intru-cat mama nu putea sa mearga cu el din cauza serviciului, a zis sa-i lase lui buletinul. A facut refinantarea dar la alta banca (nu stiu cum ce-i de acolo i-au acordat creditul fara semnatura mamei), iar noi am aflat mult mai tarziu...
Parinte alcoolic, nu intretine familia
Re: Parinte alcoolic, nu intretine familia
Bunul mostenit in timpul casatoriei nu este bun comun, ci urmeaza regimul juridic al bunurilor proprii. Ca urmare bunurile proprii ale tatalui dvs., nu sunt supuse partajului. E posibil ca mama dvs. in urma unui divort sa aiba un drept de creanta (sa ceara o suma de bani) daca dovedeste ca s-au adus imbunatatiri la apartamentul in care locuiti.
Potrivit noului cod civil, in cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani, iar divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie (care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită), sau de o pensie de intretinere, conform prevederilor art. 388 din Codul Civil, respectiv are dreptul la daune morale.
Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului (beneficiului adus de folosirea unui bun) asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparţin debitorului (tatalui). Astfel ca in cazul dvs., dovedirea culpei exclusive a tatalui dvs. este foarte importanta d.p.d.v. material.
Deasemenea dvs. aveti dreptul la o pensie de intretinere din partea tatalui pana la finalizarea studiilor.
Potrivit noului cod civil, in cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani, iar divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie (care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită), sau de o pensie de intretinere, conform prevederilor art. 388 din Codul Civil, respectiv are dreptul la daune morale.
Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului (beneficiului adus de folosirea unui bun) asupra unor bunuri mobile sau imobile care aparţin debitorului (tatalui). Astfel ca in cazul dvs., dovedirea culpei exclusive a tatalui dvs. este foarte importanta d.p.d.v. material.
Deasemenea dvs. aveti dreptul la o pensie de intretinere din partea tatalui pana la finalizarea studiilor.
Re: Parinte alcoolic, nu intretine familia
Multumesc frumos pentru raspuns.
Daca am inteles bine, in urma actionarii in instanta pe mine nu poate sa ma scoata afara din casa si este obligat sa-mi asigure o pensie de intretinere pana termin cu facultatea. In cazul mamei aproximativ la fel, poate sa primeasca despagubiri morale, pensie de intretinere sau dreptul de a se folosi de apartament ( casatoria are mai mult de 20 ani).
Pensiile de intretinere cumulate nu pot sa depaseasca 1/2 din salariul lui, corect ?
Daca am inteles bine, in urma actionarii in instanta pe mine nu poate sa ma scoata afara din casa si este obligat sa-mi asigure o pensie de intretinere pana termin cu facultatea. In cazul mamei aproximativ la fel, poate sa primeasca despagubiri morale, pensie de intretinere sau dreptul de a se folosi de apartament ( casatoria are mai mult de 20 ani).
Pensiile de intretinere cumulate nu pot sa depaseasca 1/2 din salariul lui, corect ?