fara acordul meu

Familiei
Post Reply
gazeluta

fara acordul meu

Post by gazeluta » 21 Apr 2005, 14:23

:?: eu sunt plecat in strainatate,sunt divortat de 2 ani.fosta sotie stie unde ma aflu,dar in ianuarie a plecat din romania cu copilul nostru,minor de 4 ani,fara sa-mi ceara aprobare de scoatere a minorului din tara. pot sa o dau in judecata,constituie infractiune?

ramonya

Post by ramonya » 22 Apr 2005, 15:32

Pentru scoaterea din tara a unui copil minor trebuie acordul scris al ambilor parinti, indiferent daca sunt sau nu casatoriti. Dar nu stiu exact care sunt reglementarile legale in acest domeniu! Ne poate ajuta cineva?

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 22 Apr 2005, 16:49

Vezi Lg.272/2004 privind protectia copilului.Dar odata iesiti nu cred ca mai poti face ceva.Probabil ca la data iesirii din tara nu se aplica legea sau nu o cunostea lucratorul vamal (mai ales daca minorul avea pasaport mai vechi).Legea asta prevede ceva de interventia autoritatilor,dar...

gazeluta

Post by gazeluta » 23 Apr 2005, 09:04

:!: nu a reusit sa iasa din tara,deoarece fosta sotie avea interdictie de intrare in italia,iar la vama austriaca a fost intoarsa in tara cu copil cu tot.dar vreau sa o potolesc,deoarece pe mine nu ma lasa sa vizitez copilul si nu mai vreau sa expuna copilul la asemenea peripetii...

elis

Post by elis » 23 Apr 2005, 09:38

Dreptul de a avea relatii personale cu copilul tau este prevazut atat de Legea nr. 272/2004 cat si de Conventia de la Haga din 25 octombrie 1980, care printre altele, considera ca daca un parinte scote copilul din tara fara acordul celuilalt parinte fapta poate constitui rapire.
Art. 8 din Conventia Drepturilor Omului, protejeaza viata privata si obliga statele semnatare sa ia masuri pozitive pentru a asigura parintilor sa aiba legaturi personale cu copii si masuri negative prin care sa impiedice manifestarile prin care se aduce atingere acestui drept.
Instanta competenta pentru a rezolva cerere ta privind recunoasterea drepturilor de a avea legaturi personale cu copilul si stabilirea modului concret in care sa-ti poti exercita acest drept este tribunalul de la domiciulul minorului.
Succes!

gazeluta

Post by gazeluta » 25 Apr 2005, 07:54

:!: multumesc pentru raspunsuri

ramonya

Post by ramonya » 25 Apr 2005, 12:54

Stiu un caz din 2003. Mama a vrut sa plece din tara cu copilul in excursie si i-au cerut si acordul scris al tatalui.

sechmet

Post by sechmet » 20 Nov 2005, 11:14

ELIS wrote:Instanta competenta pentru a rezolva cerere ta privind recunoasterea drepturilor de a avea legaturi personale cu copilul si stabilirea modului concret in care sa-ti poti exercita acest drept este tribunalul de la domiciulul minorului.
Functioneaza tribunalele pentru minori?
Ce stiti?

Post Reply