Decizie de imputare!

Discutii privind litigiile de munca
sendre

Decizie de imputare!

Post by sendre » 19 Apr 2005, 11:21

In contextul legislatiei actuale se mai pot emite decizii de imputare?
Eu am tot sustinut ca nu, insa de curand am aflat ca pentru lipsuri in gestiune se pot emite decizii de imputare, baza legala fiind codul fiscal, legea contabilitatii si O. 1850/04 al M.F.P in care apare, am inteles, si un model de decizie de imputare.
Cum nu am reusit sa dau de ordinul respectiv, sper sa ma ajutati voi.
Multumiri anticipat.

Lmihai

Post by Lmihai » 19 Apr 2005, 11:54

Ti-am trimis ordinul la mesaje private.

sendre

Post by sendre » 19 Apr 2005, 12:41

Multumesc mult, acum sper sa ma lamuresc.
Dar astept si parerile voastre...

conjurnd

Post by conjurnd » 19 Apr 2005, 13:14

pentru gestionari se aplica legea 22/1969 care contine prevederi in sensul ca angajamentul de plata este titlu executoriu.
prin angajament gestionarul se obliga sa plateasca o suma de bani unitatii. Practic acest angajament este o tranzactie, avind intre "partile contractante puterea unei sentinte neapelabile". Mai departe se poate trece , dupa caz, la retineri din salar pentru acoperirea valorii angajamentului. Consider ca sumele respective nu se retin cu titlu de daune ci in temeiul unui titlu de creanta constituit in conformitate cu principiul libertatii contractuale si cu legea.

scribul

Post by scribul » 19 Apr 2005, 13:39

perfect de acord cu conjurnd

adnotare:in procedurile pe care le-am dat, angajamentul de plata este extins si la celelalte categorii de angajati, in anumite situatii: cand nu se tinde la sanctionarea disciplinara a angajatului;

dupa completarea si inregistrarea angajamentului (revocabil pana la un punct ,in cazul celorlalti angajati) am solicitat, DIN LIPSA DE INSPIRATIE si pentru ca stiu ceilalti angajati cum sa lucreze cu ea, completarea subsecventa a unei decizii de imputare dupa vechiul sistem

asadar: aveti idee cum altfel trebuie sa fie intitulat actul in baza caruia se fac aceste retineri???(eu cred ca functioneaza si decizie de imputare, chiar daca regimul juridic al ei este modificat)

precizare: in cuprinsul angajamentul este trecuta si modalitatea in care se va recupera suma, de regula prin retineri salariale
se pot opera aceste retineri in baza simplului angajament??

daca sunt in eroare, va rog, corectati-ma... e important si pentru mine
multumesc

ADR

Post by ADR » 19 Apr 2005, 23:42

SI DACA NU VREAU SA SEMNEZ angajamentul de plata sau decizia de impunere

Lmihai

Post by Lmihai » 20 Apr 2005, 07:15

Cred ca cele doua formulare, "decizie de imputare" si "angajament de plata", au fost desprafuite si anexate la O.M.F.P. nr. 1850/2004 de un nostalgic al vechiului cod al muncii, fara o prealabila adaptare. Altfel nu imi explic de ce, in decizia de imputare, se prevede ca valoarea pagubei se suporta de persoanele vinovate, in temeiurile de drept care determina angajarea "raspunderii materiale". Sunt curios sa aflu care ar fi acele temeiuri.

conjurnd

Post by conjurnd » 20 Apr 2005, 12:05

ORDONANTa nr. 121 din 28 august 1998 privind raspunderea materiala a militarilor
acesta e temeiul. Este o prevedere legala speciala care nu a fost abrobata expres de noul cod al muncii si nici nu putea fi considerata ca abrogata implicit( vz. si legea privind normele de tehnica legislativa republicata )
Dar asta e doar pentru militari.

Lmihai

Post by Lmihai » 20 Apr 2005, 12:58

Codul muncii reglementeaza raporturile de munca si nu putea abroga un act normativ care stabileste conditiile angajarii raspunderii materiale pentru pagubele provocate de militari, acestia aflandu-se in raporturi de serviciu cu unitatea militara.

aezal

Post by aezal » 20 Apr 2005, 15:08

deciziile de imputare nu mai pot fi folosite odata cu noul cod al muncii, instantele nu accepta decat un tilu executoriu in baza caruia sa se faca retinerile din salariul angajatului;
daca salariatul produce o paguba materiala se impune diferentierea dintre salariat cu functia de gestionar si salariatul care are in grija anumite valori materiale:
1. gestionarul are incheiat cu societatea un contract de garantie materiala conform Legii nr.22/1969 in care se specifica modul de recuperare a pagubei ( vezi legea);
2. salariatul care are doar in grija anumite valori sub diferite forme i se poate retine paguba doar daca este de acord sa semneze un angajament de plata prin care sa depuna la casieria unitatii rate lunare pana la acoperirea pagubei;

sendre

Post by sendre » 22 Apr 2005, 10:16

Pentru dl. LMIHAI:
Ordinul pe care mi l-ati transmis nu contine model de decizie de imputare, dar e posibil ca el sa nu fie complet si poate mi-l retransmiteti.
Daca totusi exista un asemenea model, el nu poate fi, si in opinia mea, decat rodul unei greseli, fiind preluat probabil din vechea reglementare, fara a tine cont de prevederile codului muncii(fap ce nu ma mira catusi de putin)
In ceea ce priveste recuperarea prejudiciului creat de salariati, cred ca singurele modalitati permise de lege sunt cele ale actiunii judecatoresti situatie prevazuta de codul muncii, dar si cea a unei conventii de plata( in situatia in care salariatul poate si vrea sa repare prejudiciul) act juridic bilateral. Totusi pentru a putea beneficia de forta coercitiva a statului e neaparat ca respectiva conventie sa fie incheiata in forma autentica.
Daca mai sunt si alte pareri le astept cu interes.

liviu70

Post by liviu70 » 25 Apr 2005, 15:22

nu te agita prea tare , deciziile de imputare pot fi facute dar in fata instantei nu au prea mare valoare. exista un nomenclator cu formularele decizie de imp. si angajament de plata ,ordin /2004 dar sunt pe vechi doar angajamentul daca-l iei este un inceput de dovada scrisa. hotararea judec. conteaza.

liviu70

Post by liviu70 » 25 Apr 2005, 15:24

MO 23 BIS/07.01.2005

liviu70

Post by liviu70 » 25 Apr 2005, 15:27

PROCURA-L SI TE VEI EDIFICA!?

Lmihai

Post by Lmihai » 25 Apr 2005, 15:29

Pentru Sendre:
Am incercat sa va retransmit la mesaje private textul integral al Ordinului nr. 1850/2004. dar nu am reusit. Afisati o adresa de e-mail si mai incerc o data.

Post Reply