plângerea împotriva scoaterii de sub urmãrire penalã

Discutii privind procedura penala
Post Reply
ella-bella

plângerea împotriva scoaterii de sub urmãrire penalã

Post by ella-bella » 11 Feb 2004, 20:55

Salutare! Va rog sa ma ajutati cu un sfat!
Cui trebuie adresata plangerea impotriva rezolutiei data de procuror (in speta prim-procuror) prin care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala :roll: , deoarece legea spune cine rezolva plangerea dar nu si cui trebuie adresata (art.278 Cod de procedura penala modificat de L.281/2003) se adreseaza plangerea instantei sau procurorului ierarhic superior? va rog mult un raspuns urgent, cu mii de multumiri, Mihaela.

juristu

Post by juristu » 12 Feb 2004, 10:27

Procurorului ierarhic superior

ella-bella

Post by ella-bella » 12 Feb 2004, 12:26

Multumesc mult! cu stima, Mihaela

ginu

Post by ginu » 17 Feb 2004, 01:01

Atentie la art.10.b.1.privitor la competenta.In acest caz plingerea se adreseaza instantei.

ella-bella

plângere împotriva scoaterii de sub urmãrire penalã

Post by ella-bella » 19 Feb 2004, 13:11

Multumesc, dar unde ai gasit asa ceva, pentru ca in lege am gasit altceva; in cazul in care esti nemultumit de rezultatul primei plangeri te poti adresa instantei care ar fi competenta sa judece cauza (2781 C.p.p. introdus prin L.281 din iunie 2003, iar 2491 referitor la prima plangere).
acum, daca tot am extins comentariile, va ofer un exemplu despre cum anumiti insi isi fac de cap in tara asta si se aleg doar cu o amenda administrativa de 1 mil. lei. In cazul de fata, o batrana care nu facea altceva decat sa stea in geamul casei sale de la tara si sa priveasca, se trezeste cu invinuitul si cu mama acestuia tabarand peste ea in casa si batand-o bine (cu zile de spitalizare) si amenintand-o ca o omoara, pentru ca, dupa spusele faptasilor, li s-a parut ca aceasta rade de ei. Acestia au recunoscut fapta si era si greu pentru ca era ziua in amiaza mare si existau martori care vazusera incidentul si care i-au si scos din casa femeii. Organele de urmarire penala s-au sesizat din oficiu si cu tot acest concurs de infractiuni procurorul da ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si un mil. lei amenda. La intrebarea ginerelui femeii ,,Cum e posibil asa ceva?" acesta (procurorul) raspunde ca sunt si asa pline puscariile : :cry: : Mentionez ca faptuitorul nu este la prima ,,manifestare" de acest gen. Ei ce ziceti?!

Niculae

Re: plângere împotriva scoaterii de sub urmãrire penalã

Post by Niculae » 06 Jun 2004, 18:11

As vrea sa fac o mica precizare deoarece se pare ca nu a fost interpretat bine textul de lege. Potrivit art. 278 din Codul de procedura plangerile impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de catre procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului(procuror general sau procuror sef de sectie).
Textul nu face distinctie intre actele sau masurile luate ci face doar precizarea ca in cazul rezolutiei sau ordonantei de scoatere de sub urmarire penala plangerea se face in termen de 20 de zile de la instiintarea persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin 6, art. 246 alin1 si art. 249 alin. 2. Deci si in cazul rezolutiei sau ordonantei de scoatere de sub urmarire penala plangerea se face la prim-procurorul parchetului si nu la procurorul ierarhic superior sau la instanta de judecata.
La instanta de judecata plangerea se face dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278.

Francesca

Post by Francesca » 09 Jun 2004, 11:41

Plangerea se face direct la instanta. Eu am avut luna trecuta 2 asemenea plangeri si le-am castigat pe amandoua desi toata lumea spunea ca se mentine solutia parchetului.
Se da termen imediat si se face urgent adresa parchetului pentru a inainta dosarul.
Pentru a castiga trebuie sa mergi foarte mult pe administrarea de noi probe si pe faptul ca procurorul nu s-a pronuntat pe toate capetele de cerere sau ca acesta din oficiu ar fi trebuit sa cerceteze si alte aspecte ale infractiunii pe care nu le-a cercetat, nu a solicitat aducerea de acte la dosarul cauzei, chestii de genul acesta.
In principiu se ia in pronuntare la primul termen si mie intr-un dosar mi-a dat termen doar o saptamana pentru pregatirea apararii si pentru studiul dosarului, dosar care nu a coborat nici un minut in arhiva, dar l-am vazut cum am putut ca de aceea m-am facut avocat. Cand s-a strigat dosarul foarte scurt m-a intrebat ce solicit si a inceput sa scrie, avea atitudinea clara ca va respinge plangerea, dar cand am inceput sa insiruiesc ce anume trebuia facut si ce nu se facuse, m-a oprit si a zis ca amana pronuntarea o saptamana ca sa ii depun concluzii scrise. Am castigat. Dar nu m-am bazat doar pe critici de genul ca nu e suficienta amenda.
Sper sa te fi ajutat cu ceva.
O zi buna!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests