pensie alimentara pentru parinte aflat in strainatate

Familiei
Post Reply
abigail

pensie alimentara pentru parinte aflat in strainatate

Post by abigail » 23 Oct 2012, 23:43

Descriere :
tatal cetatean roman cu domiciliul si serviciu in germania
divortat cu instanta romaneasca (sentinta civila 2003 )
copilul cetatean roman traieste in RO cu mama
sentinta de divort obliga tatal la plata a 1/4 parti din venitul net lunar REAL pana la majorat

Fapte :
in perioada 2003-2004 avand servicul in RO Pensia alimentara era trasa automat din salariu.
Incepand cu 2005 avand serviciul in Germania sentinta romaneasca nu a fost acceptata de Resursele Umane ale firmei germane.

Tatal continua sa - si indeplineasca obligatiile fata de copil prin trimitirea de buna voie , prin cont bancar , a sumei de aprox. 1/4 din venitul net lunar .
In anul 2009 la interventia mamei copilului are loc si o regularizare prin plata suplimetara a unor diferente .
In prezent , tatal plateste in continuare , neintrerupt , aprox 1/4 din suma lunara intrata in cont de la firma .

De retinut ca:
suma trimisa depaseste cu mult salariul mediu net pe economie din RO si este mai mare decat valoarea pe care o plateste un cetatean german aflat intr-o situatie similara .(aprox 1000 euro)

Intrebari:
1)exista o lege care spune explicit ( indiferent unde lucreaza tatal - in tara sau UE)
Pentru un copil - Pensia alimentară se va calcula până la 25% din veniturile nete reale ale părintelui necustodiant dar nu mai puţin de 25% din salariul minim net pe economie şi nu mai mult de 50% din salariul mediu net pe economie.

2) putem recupera ceea ce am platit in plus daca afirmatia de la punctul 1) e dovedita legal ?
3) Tatal poate deschide o actiune in instanta in care sa solicite modificarea pensiei alimentare functie de rapunsurile la intrebarile anterioare?

Leon Carmen

Re: pensie alimentara pentru parinte aflat in strainatate

Post by Leon Carmen » 24 Oct 2012, 09:49

După aderarea la UE, România aplică Regulamentul nr. 44/2001 din 22 decembrie 2000 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială cu statele membre UE

abilica

Post by abilica » 24 Oct 2012, 15:53

Multumesc pentru raspuns

A se intelege de aici ca angajatorul german trebuie sa respecte hotararea instantei din Romania si sa reglementeze retinerea pensiei de intretinere?
Am inteles gresit?

johei

Post by johei » 26 Oct 2012, 16:11

Angajatorul german nu trebuie sa plateasca nimic!
Daca in sentinta de stabilire a pensiei, scrie 1/4 atunci sentinta respectiva nu va fi niciodata executata silit in Germania; astfel de seintinte nu corespund cerintelor jurisprudentei germane, deorece nu e stabilita obligatia concreta.

Platile facute de buna voie nu pot fi recuperate... au fost facute de buna voie.

Probabil ca daca ar incerca tatal sa modifice hotararea romaneasca, in Romania, nu ar reusii.

Insa sotia ar trebuie sa ceara banii daca tatal nu-i plateste de buna voie. Spre deosebire de romania, in germania firma nu va platii niciodata nimic. Doar executorul judecatoresc va putea obliga tatal la plata, daca acesta nu plateste de buna voie.
Insa inainte de asta va fi nevoe de exequatar pentru sentinta respectiva.. exista mai multe alternative.

Art 529 noul cod civil. Obligatia de intretinere pentr copii, in cazul unui singur copil este de max 25% din veniturile realizate.
De regula aia cu max 1/2 din venitul mediu pe economie nu am auzit si nu cred sa fie adevarat. Exista alte reguli privitoare la sumele maxime care pot fi executate silit... ele sunt insa legate de venitul efectiv si nu de cel mediu pe conomie. Insa exact nu stiu...

utilizator

Post by utilizator » 09 Aug 2017, 16:53

Salut.sunt intr-o situatie identica.ai putea spune cum aii finalizat?
Multumesc anticipat. Eventual lasa te rog datele tale de contact. Ms.

utilizator

Post by utilizator » 09 Aug 2017, 16:55

M-am adresat bineinteles lui Abigail.

Post Reply