Muzicã în scop ambiental

Discutii privind Dreptul Penal
constable

Muzicã în scop ambiental

Post by constable » 10 Apr 2005, 08:25

Intr-un local public inspectorii ORDA - UCMR ADA gasesc un televizor functionand pe postul MTV.
Depun plangere penala pentru , dupa cate am inteles, art. 140 lit. ? din legea 8/1996.
Plata abonamentului TV si a abonamentului la statia CATV nu-ti ofera dreptul de a te uita la televizor. Trebuie sa legi consumatorii la ochi si sa le infunzi urechile ? De ce mai este nevoie de taxe suplimentare si de contract cu UCMR ADA ? S-au constituit si parte civila pentru cateva milioane lei.
Ce credeti ?

norocel

Post by norocel » 10 Apr 2005, 08:44

Cred ca este vorba despre art. 140 lit "h"-fixarea, in scop comercial, a interpretarilor sau a executiilor artistice ori a programelor de radiodifuziune sau de televiziune.

Interesant subiectul si as fi si eu curios daca se poate retine ca fapta despre care vorbesti tu, ar putea constitui infractiune, mai ales ca este destul de frecventa.

wittmann

Post by wittmann » 10 Apr 2005, 11:11

Care fixare? Lasarea unui televizor deschis?
Nu cred; este alta incadrare.

constable

Post by constable » 11 Apr 2005, 21:33

M-am uitat pe plangere. Art. 140 lit. g din legea 8

norocel

Post by norocel » 14 Apr 2005, 13:19

Adica "realizarea de opere derivate"...???

Oprere derivate=traduceril, adaptari, adnotari, lucrari documentare, aranjamente muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie.

wittmann

Post by wittmann » 14 Apr 2005, 15:23

Hai mai Norocel, ce naiba?!
"Art. 140

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda de la 200.000 lei la 3 milioane lei, daca nu constituie o infractiune mai grava, fapta persoanei care, fara a avea autorizarea sau, dupa caz, consimtamantul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege:

......

g) prezinta intr-un loc public inregistrarile sonore ale unui producator;"

ada07

Post by ada07 » 14 Apr 2005, 17:29

conform legii 8/1996 MODIFICATE, art. 140 lit. g) consta in "realizarea de opere derivate;"

constable

Post by constable » 14 Apr 2005, 21:04

In plangerea UCMR-ADA se specifica :

"... activitate ce constituie comunicare publica a muzicii in sensul art. 13 din legea 8/96 ............. Conform anexei nr.2 pct. 2 din H.G. 769/1999 de aplic. a legii 8/96 utilizatorul este obligat sa obtina autorizatia pentru utilizarea muzicii in spatii publice......fapte ce constituie infractiunea prev. de art. 140 lit.g si urmatoarele din legea 8/96 ....

Intrebarea era insa alta. In cazul unui TV care sigur functioneaza si pe ETNO, MTV, TarafTV etc. cu abonament TV platit la zi, idem pentru statia CATV, exista infractiune in lipsa autorizarii UCMR- ADA ? Si cine este vinovat daca administratorul spune ca postul a fost schimbat de un client necunoscut si el nu s-a sesizat ?

sebi77

Post by sebi77 » 14 Apr 2005, 21:14

Eu il stiu pe patronul din Saga (cine e din valcea cunoaste)... Stiu ca are o conventie cu Uniunea Muzicologilor si Compozitorilor din Romania....Ceva de genu asta... Chiar daca plateste abonament TV si cablu....

b_42_jim

Post by b_42_jim » 15 Apr 2005, 23:30

Mergand pe linia asta absurda de aplicare a legii, va dati seama ce-ar insemna sa uiti un radio deschis pe holurile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala? Ca sa nu mai spun ca toate autobuzele modernizate din Bucuresti difuzeaza posturi de radio, deci soferii savarsesc infractiuni, deci autobuzele trebuie supuse masurii de siguranta a confiscarii speciale pentru ca au fost folosite la savarsirea unei infractiuni!!! 8O Doamne, cat de aberanta este uneori logica pura! :-D

Precis acolo a fost o rafuiala, astea-s chichite de inspector cordit care e trimis sa buleasca vreun patron obraznic. Scuzati limbajul neaos.

constable

Post by constable » 16 Apr 2005, 06:42

Acum ca o consecinta a discutiilor de mai sus va mai intreb : UCMR-ADA asta reprezinta drepturile tuturor compozitorilor romani sau si straini ? Pot ei sa depuna plangere daca eu ascult in public o melodie recunoscuta din folclorul international, libera la distributie ?

wittmann

Post by wittmann » 16 Apr 2005, 09:40

Pot ei sa depuna plangere daca eu ascult in public o melodie recunoscuta din folclorul international, libera la distributie ?
Pai ar putea si atunci cand te plimbi pe strada in noul tau BMW, cu lantul de aur la gat, ascultand la maxim Adrian Copilul... pardon Adi de Vito: "Oooooof viata meaaaaa!!!" :-D :-D :-D

sebi77

Post by sebi77 » 16 Apr 2005, 11:23

Din discutile avute cu unu de vine dupa bani pentru taxa aia a compozitorilor.... Cica si aia in strainatate platesc taxa pentru muzica straina (inclusiv Copilu minune) si o incaseaza ei.... Asa e conventia....

constable

Post by constable » 16 Apr 2005, 14:42

Si scrie undeva ca fac exceptie :

- imnul national ca doar este compozitie muzicala si are autor

- muzica religioasa in biserici

- fredonatul in parcuri etc. etc.

wittmann

Post by wittmann » 16 Apr 2005, 17:15

WHAT A GREAT COUNTRY! GOD BLESS YOU AND GOD BLESS ROMANIA!

Post Reply