Redeschidere succesiune? Donatie constata dupa deces.

Post Reply
andipop

Redeschidere succesiune? Donatie constata dupa deces.

Post by andipop » 22 Aug 2012, 23:25

Buna seara!

Ma aflu in urmatoarea situatie, si am mare nevoie de ajutor:

Am 2 frati, X si Y, ambii vitregi, unul din prima casatorie a lui mama, celalalt, din prima casatorie a tatalui.

Mama si tatal mi-au "vandut" (practic donat, nu s-a facut nicio plata) acum 5 ani apartamentul in care locuiam cu ei. Acum 4 ani, a decedat mama. Tata, eu si frate X (fiul mamei) am acceptat testamentul, lasand toata averea tatalui nostru. De imobil nu s-a pus problema.

Acum 2 luni... a decedat tata. La succesiune am fost eu si fiul lui, Y. Acesta spune ca in realitate vanzare a fost donatie si vrea raportarea la masa succesorala a casei. Spune ca ma va chema in instanta.

Din cate am inteles (de la notar), poate sa faca acest lucru. Ba mai mult, poate dovedi (spune el), ca nu s-a facut plata, deci este intr-adevar donatie si se raporteaza.

Ce vreau sa interb... daca instanta (si probabil o va face) constata nulitatea actului, intre cine se face impartirea apartamentului?

Presupunand ca face reuseste sa rastoarne actul, vad 3 ipostaze:

a) se redeschide succesiunea mamei, impart cu fratele X (daca asa doreste) cota mamei, apoi in succesiunea tatalui, impart cota sa cu fratele Y
b) avand in vedere ca si eu si fratele X (fiul mamei) am acceptat testamentul ei, se considera ca tot imobilul era al tatalui, caz in care intreg imobilul se imparte doar intre mine si fratele Y

In final c), care sper sa fie in conformitate cu realitatea:

c) avand in vedere ca succesiunea mamei este deja incheiata, cu toate ca se constata ca a fost vorba de o donatie, cota din imobil a mamei ce mi-a fost donata imi ramane mie (X nu poate redeschide succesiunea), ramanand ca eu sa la "lupt" cu fratele meu Y doar pe cota tatalui

sau d), varianta corecta la care dupa atata chin nu ma mai duce capul, si va rog mult sa mi-o spuneti dvs.

Inca ceva, care este diferenta si efectul unei nulitati relative, fata de cea absoluta in cazul actului in cauza?

Va multumesc!

decalex

Re: Redeschidere succesiune? Donatie constata dupa deces.

Post by decalex » 06 Sep 2012, 14:53

efectul unei nulitati relative este ca aceasta poate fi acoperita, indreptata.

Daca apartamentul era pe numele ambilor parinti se va imparti intre dvoastra si frate x cota mamei si intre dvoastra si fratele y cota tatalui
Adica dumneavoastra veti avea 1/2 si ei fiecare catre 1/4

Post Reply