SPETA
SPETA
este posibil ca, spre exeplu, un angajat sa isi ia concediul de odihna in mai - sa zicem - (presupunem ca omul a lucrat de cativa ani la acel angajator, iar concediul e de 21 de zile) si apoi, schimband angajatorul din iulie, sa isi ia un al doilea concediu de odihna in cursul aceluiasi an (proportional cu nr de zile lucrate acolo)?
e obligatoriu ca primului angajator sa i se restituie indemnizatia platita in plus primului angajator.salariatul are dreptul la concediu anual, proportional cu zilele lucrate in acel an calendaristic ( in speta 21 zile / 12 luni= 1.75 x 5 luni lucrate = 8.75 zile de concediu ar avea dreptul salariatul de la primul angajator, si nu 21)
bibi wrote:cititi HG 250/1992
Acest act normativ se refera numai la institutiile publice.
Societatile comerciale au contracte colective de munca prin care, de regula, rezolva si acesta problema in sensul ca salariatul restituie indemnizatia de concediu si prim ade vacanta luata pentru lunile in care nu mai lucreaza la firma respectiva.
Cred ca solutia asta est esi logica, din moment ce concediul de odihn ase acorda proprtional cu timpul lucrat.
Salariatul beneficiaza de concediu legal proportional cu timpul efectiv lucrat in societate in anul calendaristic. Dreptul la concediu se realizeaza zilnic pe masura prestarii muncii si se acorda proportional cu perioada cuprinsa intre inceputul anului si data incetarii cim. Daca salariatul pleaca din societate fara a-si fi efectuat concediul legal aferent perioadei lucrate societatea ii va plati zilele de concediu neefectuate. In cazul in care salariatul a efectuat mai multe zile de concediu raportat la perioada lucrata atunci societate la momentul la care ii va plati ultimul salariu ii va retine indemnizatia de concediu platita salariatului pentru zilele efectuate in plus.
Ipotetic ar mai exista posibilitatea ca pe nota de lichidare societatea sa consemneze nr. de zile de concediu efectuat in anul respectiv iar noul angajator sa-i mai acorde salariatului numai diferenta pana la 21 de zile. Dar nu prea cred ca tine avand in vedere ca totusi salariatul beneficiaza de concediu proportional cu timpul efectiv lucrat in societate si in acest caz s-ar considera ca societatea incalca dreptu salariatului.
Ipotetic ar mai exista posibilitatea ca pe nota de lichidare societatea sa consemneze nr. de zile de concediu efectuat in anul respectiv iar noul angajator sa-i mai acorde salariatului numai diferenta pana la 21 de zile. Dar nu prea cred ca tine avand in vedere ca totusi salariatul beneficiaza de concediu proportional cu timpul efectiv lucrat in societate si in acest caz s-ar considera ca societatea incalca dreptu salariatului.
angajatorul nu poate sa ii ceara restituirea indemnizatiei decat daca, spre exemplu, inaintea concediului de odihna ar fi existat o perioada nelucrata (ex: imediat inainte de concediu ar fi fost in concediu pentru incapacitate temporara de munca)
eu nu cred ca i se poate opune angajatului acest lucru (ca a beneficiat de concediu la primul angajator) deoarece este unul din drepturile lui (urmare a muncii prestate)
si ma refeream la situatia in care omul ar fi ales sa isi ia tot concediul (la primul angajator)
eu nu cred ca i se poate opune angajatului acest lucru (ca a beneficiat de concediu la primul angajator) deoarece este unul din drepturile lui (urmare a muncii prestate)
si ma refeream la situatia in care omul ar fi ales sa isi ia tot concediul (la primul angajator)
da, este posibil sa isi ia un nou concediu de odihna la cel ce-al doilea angajator, proportional cu zilele lucrate sau in intregime depinde care este politica acestui de-al doilea angajator.
faptul ca si-a luat la primul angajator intreg concediul de odihna nu il priveste pe cel de-al doilea angajator, aceasta fiind o problema strict intre angajat si primul angajator;
eu sunt de parere insa ca primul angajator are tot dreptul sa obtina inapoi (in instanta evident) sumele achitate angajatului pentru zilele de concediu acordate in plus (peste cele acordate proprotional cu perioada efectiv lucrata).
nu inteleg de ce ziceti voi ca practica zice altfel; aveti vreo sentinta in acest sens?
sunt interesata de subiect si v-as multumi daca ati posta-o! :)
faptul ca si-a luat la primul angajator intreg concediul de odihna nu il priveste pe cel de-al doilea angajator, aceasta fiind o problema strict intre angajat si primul angajator;
eu sunt de parere insa ca primul angajator are tot dreptul sa obtina inapoi (in instanta evident) sumele achitate angajatului pentru zilele de concediu acordate in plus (peste cele acordate proprotional cu perioada efectiv lucrata).
nu inteleg de ce ziceti voi ca practica zice altfel; aveti vreo sentinta in acest sens?
sunt interesata de subiect si v-as multumi daca ati posta-o! :)