FURT SAU NU?
FURT SAU NU?
Buna ziua,
Numele meu este Dragoi Adrian si am si eu un rand de intrebari pt dvs. Lucrez ca sofer la o firma care are un magazin online cu livrare la domiciliu si unde incasez pe baza unei facturi sumele de bani aferente. In iarna acestui an din cauza zapezilor abundente camera in care locuiesc cu prietena mea s-a surpat fiind facuta din paianta/chirpici. Neavand de unde sa iau bani sa pot sa o refac atunci ff repede ca sa am unde sa stau am fost nevoit sa incep sa rulez facturile si sa ma folosesc de anumite sume de bani din ce incasam ca sa imi refac camaruta cu gandul ca in timp de cateva luni o sa repun banii la loc fara sa observe cineva. NU AM AVUT INTENTIA NICIODATA SA IAU BANII SI SA PLEC, CHIAR DACA AVEAM SUME CE DEPASEAU DESEORI 10000 LEI/ZI. Dupa vreo 4 luni fetele de la contabilitate si-au dat seama si m-au chemat sa ma intrebe ce am facut, le-am explicat si dupaia am luat legatura cu administratorul/patronul firmei si i-am zis. Logic ca a incremenit, nu l-a interesat nicio explicatie de a mea...pana la urma am ajuns la o intelegere ca ma angajez ca pana in luna septembrie anul acesta sa ii inapoiez suma si sa imi opresca tot salariul si bonurile de masa in fiecare luna asta insumand 1100 lei.(eram constient in momentul respectiv ca nu am cum sa ii restitui acei bani in perioada mai-septembrie). Acum se apropie ultima luna si a zis ca daca nu ii dau toti banii pana saptamana viitoare va inainta toate actele la politie. Eu sunt dispus sa muncesc acolo pana platesc toata datoria, nu vreau sa ajung la inchisoare la 26 de ani din cauza unui ghinion si a unei decizii luate gresit. Nu am avut si nu am intentia de a fugi de acolo cu acesti bani. Ce pot pati in cel mai rau caz si cam ce as putea face sa rezolv asta pe o cale cat mai amiabila. Va rog nu ocoliti mesajul meu, am foarte mare nevoie de un raspuns de la un profesionist. Nu stiu cum sa o rezolv. Acum colac peste pupaza a mai gasit si niste facturi care le-am pus pe decont acum in ultima luna pt ca nu mai aveam bani de mancare si a fost singura solutie de a face rost de niste bani.
Numele meu este Dragoi Adrian si am si eu un rand de intrebari pt dvs. Lucrez ca sofer la o firma care are un magazin online cu livrare la domiciliu si unde incasez pe baza unei facturi sumele de bani aferente. In iarna acestui an din cauza zapezilor abundente camera in care locuiesc cu prietena mea s-a surpat fiind facuta din paianta/chirpici. Neavand de unde sa iau bani sa pot sa o refac atunci ff repede ca sa am unde sa stau am fost nevoit sa incep sa rulez facturile si sa ma folosesc de anumite sume de bani din ce incasam ca sa imi refac camaruta cu gandul ca in timp de cateva luni o sa repun banii la loc fara sa observe cineva. NU AM AVUT INTENTIA NICIODATA SA IAU BANII SI SA PLEC, CHIAR DACA AVEAM SUME CE DEPASEAU DESEORI 10000 LEI/ZI. Dupa vreo 4 luni fetele de la contabilitate si-au dat seama si m-au chemat sa ma intrebe ce am facut, le-am explicat si dupaia am luat legatura cu administratorul/patronul firmei si i-am zis. Logic ca a incremenit, nu l-a interesat nicio explicatie de a mea...pana la urma am ajuns la o intelegere ca ma angajez ca pana in luna septembrie anul acesta sa ii inapoiez suma si sa imi opresca tot salariul si bonurile de masa in fiecare luna asta insumand 1100 lei.(eram constient in momentul respectiv ca nu am cum sa ii restitui acei bani in perioada mai-septembrie). Acum se apropie ultima luna si a zis ca daca nu ii dau toti banii pana saptamana viitoare va inainta toate actele la politie. Eu sunt dispus sa muncesc acolo pana platesc toata datoria, nu vreau sa ajung la inchisoare la 26 de ani din cauza unui ghinion si a unei decizii luate gresit. Nu am avut si nu am intentia de a fugi de acolo cu acesti bani. Ce pot pati in cel mai rau caz si cam ce as putea face sa rezolv asta pe o cale cat mai amiabila. Va rog nu ocoliti mesajul meu, am foarte mare nevoie de un raspuns de la un profesionist. Nu stiu cum sa o rezolv. Acum colac peste pupaza a mai gasit si niste facturi care le-am pus pe decont acum in ultima luna pt ca nu mai aveam bani de mancare si a fost singura solutie de a face rost de niste bani.
Re: FURT SAU NU?
CRED CA NU VOI PRIMI NICIUN RASPUNS...SAU TREBUIE SA PLATESC VREUN ONORARIU PT UN SFAT?
Adi, e delapidare ce ai facut, nu furt (vezi art. 215 ind. 1 din C.pen.). Daca ai delapidat mai mult de 200.000 lei, poti primi intre 10 si 20 ani parnaie, daca ai delapidat mai putin decat suma anterior mentionata, poti primi intre 1 si 15 ani parnaie.
Daca repari prejudiciul, la individualizarea pedepsei poate o sa aiba mila de tine judecatorul si o sa iti dea mai putini ani.
Jus est ars boni et equi!
Daca repari prejudiciul, la individualizarea pedepsei poate o sa aiba mila de tine judecatorul si o sa iti dea mai putini ani.
Jus est ars boni et equi!
din ce am citit si eu am inteles ca delapidare este in cazul in care sunt functionar public, iar eu muncesc in mediul privat. suma este undeva la 25.000 lei.
E furt simplu. Date fiind imprejurarile, beneficiezi de circumstante atenuante si probabil se va incerca o modalitate de recuperare a banilor fara sa se puna problema unei condamnari la o pedeapsa privativa de libertate. Scopul legii penale este acela de a reeduca persoana care a incalcat aceste principii, nu de a aplica niste pedepse aspre, care sa aiba drept consecinta punerea individului in imposibilitatea de a se mai reintegra social si de a-si plati datoriile fata de societate si persoana pagubita.Dragoi Adrian wrote:din ce am citit si eu am inteles ca delapidare este in cazul in care sunt functionar public, iar eu muncesc in mediul privat. suma este undeva la 25.000 lei.
Domnilor avocati, stiu ca este un forum gratuit si ca nimeni nu poate fi obligat sa raspunda, insa ar fi frumos daca v-ati folosi cunostintele de drept dobandite in timpul facultatii si pentru rezolvarea unor spete / cazuri reale, nu doar ipotetice.
O zi buna tuturor!
Ce scrie in contractul de munca? Esti angajat in ce calitate? Sofer, vanzator, gestionar, administrator????Dragoi Adrian wrote:din ce am citit si eu am inteles ca delapidare este in cazul in care sunt functionar public, iar eu muncesc in mediul privat. suma este undeva la 25.000 lei.
soferVizitator wrote:Ce scrie in contractul de munca? Esti angajat in ce calitate? Sofer, vanzator, gestionar, administrator????Dragoi Adrian wrote:din ce am citit si eu am inteles ca delapidare este in cazul in care sunt functionar public, iar eu muncesc in mediul privat. suma este undeva la 25.000 lei.
Cum mi-am imaginat...Nu intri la delapidare. E furt simplu. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iti faci griji, dar ai sanse mari sa scapi cu suspendare. Asta daca se ajunge la asta si nu intelege patronul tau ca e mai intelept sa recupereze prejudiciul tinandu-te angajat. Sa-ti mareasca salariul!!!! Ca nu e firesc sa nu poti sa traiesti din salariu.Dragoi Adrian wrote:soferVizitator wrote:Ce scrie in contractul de munca? Esti angajat in ce calitate? Sofer, vanzator, gestionar, administrator????Dragoi Adrian wrote:din ce am citit si eu am inteles ca delapidare este in cazul in care sunt functionar public, iar eu muncesc in mediul privat. suma este undeva la 25.000 lei.
iti dai seama ca nu ma gandesc sa fug sau sa fac altceva...mi-am recunoscut vina imediat si pt el e destul de clar ca daca vroiam sa fac asta si sa fug o faceam si puteam fugi cu sume imense, dar nu asta am avut de gand. crede-ma ca sunt zile in care nu am ce manca si incerc sa mai pun cate un bon de spalatorie ceva ca sa mai iau 40-50 de lei sa imi iau de mancare pt 1-2 sapt. Nici nu se pune problema de vreo marire de salariu...problema e ca inteleg foarte bine ce am facut si regret enorm, dar nu stiu cum sa fac sa ii dovedesc ca sunt de incredere si sa imi dea macar 1-2 mil din salariu pe luna sa pot sa traiesc si eu cat de cat sa nu mai fac foamea in unele zile. Si mi-e foarte frica sa nu ajung la politie pt ca dupaia imi va fi foarte greu sa imi gasesc ceva de munca.
Nu am nici bani sa platesc un onorariu unui avocat ca sa se duca sa vb cu el, ca poate asa va intelege...e altceva cand iti vb un avocat si stie cum sa puna problema. In mine nu are deloc incredere orice i-as zice. Saptmana asta m-a terorizat cu telefoanele, intrebandu-ma mereu cand ii mai dau din bani, dar eu nu am de unde, nu am nici de mancare...a zis ca daca nu ii dau sapt asta niste bani se va duce la politie.