UNIC MOSTENITOR
UNIC MOSTENITOR
Buna ziua!Am si eu nevoie de un sfat de la dumneavoastra intr o privinta:tatal meu a decedat acum 3 ani,iar eu sunt unica fiica si unic mostenitor,parinti mei fiind divoratati.tatal meu nu s a mai recasatorit dupa divort si n a mai avut alti copii.in timpul vietii tatalui meu,acesta a avut un cont bancar al carui titular era el si ca si imputernicita matusa mea,sora tatalui.contul a fost deschis in ian 2008 in urma vanzarii unui teren din care jumatate din suma i a revenit bunicii din partea tatalui si cate un sfert celor 2 copii,respectiv tatal meu si sora acestuia.suma la deschidere a fost de 193.000 euro,iar dupa un an ,la decesul tatalui nu mai existau bani in contul respectiv.ideea este ca din aceasta suma,pe langa vreo 40.000 pe care i a retras tatal meu si o parte pe care mi a dat o mie,matusa a mai facut retrageri de numerar in valoare de aprox 60.000 euro,in calitate de imputernicit bineinteles.mentionez ca tatal meu a decedat la aprox un an jumate de la deschiderea repsectivului cont la spitalul de psihiatrie Obregia din capitala.era alcoolic in ultimul grad si nu era in deplinatatea facultatilor mintale.la banca exista martori cum ca mereu mergea beat si martori ca nu mai judeca in tot cazul cum trebuie.intrebarea mea este daca matusa poate fi trasa la raspundere pentru sumele mari de bani pe care le retragea din contul tatalui meu,chiar si asa in calitate de imputernicit,date fiind conditiile in care tatal meu a murit.daca pot obtine datele lui medicale si eventual reiese din acestea ca nu era pe depli constient de ceea ce face,matusa poate fi trasa la raspundere?va multumesc anticipat;)
Re: UNIC MOSTENITOR
Cei 193 000 euro erau toti banii tatalui, sau erau banii tatalui, matusii si bunicii impreuna?
Buna ziua!cei 193.000 euro erau toti banii tatalui meu,deoarece in urma vanzarii unui teren bunica a dobandit jumate din suma iar tatal,respectiv sora acestuia cate un sfert din suma.bunica a avut aprox 400.000 euro,matusa 193.000 euro,partea ei si tatal meu la fel,193.000 euro.problema este ca in 2008 cand si a deschis contul in care au fost virati banii ,tatal meu a pus o pe matusa ca si imputernicit,iar ea s a folosit de bani dupa bunul plac,retragand aprox 62.000 euro din contul tatalui.mentionez ca in momentul de fata fac demersuri pentru a obtine dosarul medical al tatalui meu de la spitalul de psihiatrie Obregia unde a si decedat.contul s a deschis in ian 2008 iar el a decedat in iulie 2009.asta ma interesa sa aflu,daca pe baza documentelor medicale si a istoricului acestuia exista posibilitatea sa probez in calitate de unic mostenitor ca la momentul respectiv,in 2008 el nu se afla in deplinatatea facultatilor mentale.va multumesc.
Dupa ce aveti toate documentele medicale, ar trebui sa faceti cerere de punere sub interdicţie judecătorească a persoanei, care se soluţionează de instanţa competentă in a cărei circumscripţie aceasta işi are domiciliul. Instanta trebuie sa dea o hotarare definitiva in acest sens. Chiar si in cazul in care ramane definitiva sentinta prin care se stabileste ca tatal dumneavoastra nu avea discernamant in 2008, interdicţia işi produce efectele de la data cand hotărarea judecătorească a rămas definitivă. Cu toate acestea, lipsa de capacitate a celui interzis nu poate fi opusă unei terţe persoane decat de la data indeplinirii formalităţilor de publicitate prevăzute de Codul de procedură civilă, afară numai dacă cel de-al treilea a cunoscut punerea sub interdicţie pe altă cale. Deci va fi foarte greu sa demonstrati ca sora nu a avut acordul fratelui cand a scos banii si ca stia ca nu e in deplinatatea facultatilor mintale.
Multumesc frumos.o ultima intrebare atunci:daca din respectivul cont al tatalui meu s a facut un transfer de numerar in contul varului meu,suma respectiva se considera imprumut si ar trebui restituit titularului de cont,in speta mie,acum eu fiind unicul mostenitor sau nu se mai poate face nimic nici in acest caz?multumesc.