SUCCESIUNEA ; CE IMPLICA...

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
STEFAN78

SUCCESIUNEA ; CE IMPLICA...

Post by STEFAN78 » 05 Apr 2005, 11:33

Mama mea trebuie sa faca succesiunea dupa tatal meu. Ea m-a rugat pe mine si pe sora mea sa-i dam un act prin care sa renuntam la partea noastra in favoarea ei. Intrebarea mea este urmatoarea: in ce fel ne va afecta aceasta renuntare drepturile de mostenitori legali dupa moartea ei?

ramonya

succesiune

Post by ramonya » 05 Apr 2005, 12:16

Dupa moartea mamei tu si sora ta aveti dreptul la mostenire. Dar ar putea sa va dezmosteneasca prin testament (in acest caz nu veti avea dreptul decat la reverva succesorala!).

STEFAN78

Post by STEFAN78 » 05 Apr 2005, 12:29

Daca ea lasa prin testament altei persoane casa, noi nu putem ataca testamentul?mai exact, ce inseamna sau presupune aceasta "rezerva succesorala"?

cumintzica

Post by cumintzica » 05 Apr 2005, 12:36

rezerva succesorala la care aveti dreptul tu si sora ta este de 2/3 din masa succesorala, adica 1/3 de fiecare copil. asta inseamna ca orice ar dispune mama prin testament cu privire la bunurile ei, tu ai dreptul sa ataci testamentul pentru a-ti revendica acest drept. de asemnea, poti sa soliciti si reductiunea liberalitatilor exesive (donatiile) prin care s-a consumat masa succesorala. atentie: chiar si dreptul la rezerva se pierde daca nu accepti succesiunea in termen de 6 luni de la deces. cu alte cuvinte, cel mai simplu este sa te duci la notar si declari in fata lui ca accepti succesiunea.

STEFAN78

Post by STEFAN78 » 05 Apr 2005, 13:25

Practic, in cel mai rau caz, raman cu o treime din casa in loc de jumatate, nu?

In schimb, ce se intampla daca eu acum renunt la partea mea, dar sora mea spune ca renunta si de fapt nu o face?

cumintzica

Post by cumintzica » 05 Apr 2005, 13:44

casa apartine tatalui in intregime, sau este bun comun?

daca sora nu renunta, ea are drept si la cota ce-i revine din succesiunea dupa tata, si la cota din succesiunea dupa mama.

STEFAN78

Post by STEFAN78 » 05 Apr 2005, 13:56

Cumintzica, in primul rand iti multumesc din suflet ca ma ajuti. In al doi-lea rand, te rog sa-mi explic ca unui profan pentru ca nu inteleg totul exact.

Casa este pe numele amandurora.Tatal meu i-a lasat mamei mele un testament mai special, se pare. Respectiv, din spusele mamei, unul care nu se poate ataca( nu ca as fi avut vreun gand...).Cert este ca ea ne-a rugat pe noi (copiii) sa-i dam aceasta "renuntare". Problema mea este ca, ma gandesc eu, daca renunt este posibil ca dupa moartea mamei mele sa nu mostenesc ceea ce eu consider ca este normal si anume 1/2 din casa. Si pentru a fi balamucul complet nu pot fi sigur ca sora mea va da si ea aceasta "renuntare" si atunci ce se intampla? Mai departe: daca mama face casa pe nu mele vreunui nepot (din partea sora-mii) prin vanz.-cump., eu mai pot face ceva?

Iti multumesc inca o data!

cumintzica

Post by cumintzica » 05 Apr 2005, 16:23

Daca casa este pe numele amandorura, ceea ce intra in masa succesorala dupa tata este doar partea acestuia, adica 1/2 din casa.
restul de 1/2 apartine deocamdata de drept mamei, si va fi impartit intre copii doar la decesul ei.
cota de 1/2 a tatalui reprezinta masa succesorala, care se imparte intre mostenitori, adica intre mama si voi, copiii.
inteleg ca exisa un testament in favoare mamei. orice s-ar fi stipulat in testament, daca tatal a lasat toata partea lui mamei, acest testament poate fi atacat de copii, in calitate de mostenitori rezervatari, pentru ca aveti dreptul legal la 2/3 din masa succesorala, adica la 2/3 x 1/2 = 1/3 din casa ( nu exista testament care nu se poate ataca). prin urmare, acum fiecare dintre voi, copii, are dreptul la 1/6 din acea casa.
daca testamentul nu respecta aceasta cota, aveti dreptul sa solicitati mamei acordarea partii de 1/6, si daca refuza puteti deschide o actiune in reductiunea liberatitatilor excesive. daca sora refuza sa cedeze parea sa mamei, si doreste sa primeasca partea sa, nu o poate face decat pe aceasta cale, ceea ce inseamna ca sora ta va avea 1/6 iar mama restul de 5/6 (paretea mostenita si partea ce-i revine de drept).
daca va hotarati sa solicitati partea ce va revine, actiunea trebuie promovata in maxim 3 ani de la decesul tatalui.

intr-adevar, mama poate sa vanda in timpul vietii ei casa oricui doreste, iar atacarea unui astfel de act este dificila. daca cumparatorul este un nepot de la sora, deci colateral, atunci nici macar nu poti invoca prezumtia de donatie, singura cale de a ataca actul este sa dovedesti ca este simulat, ca a fost o donatie de fapt, si sa soliciti ulterior reductiunea liberalitatilor.

dupa moartea mamei, partea detinuta de ea s-ar imparti in mod egal intre voi, dar iarasi, daca nu o lasa prin testament altcuiva, caz in care nu v-ar reveni decat tot 2/3 din masa succesorala.

STEFAN78

Post by STEFAN78 » 06 Apr 2005, 08:46

Iti multumesc mult pentru raspunsuri si pentru rabdare. Vei ajunge(sau poate esti deja) un foarte bun avocat.

Post Reply