Ca asociat (50%) pot cere dizolvarea?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Dana_C

Ca asociat (50%) pot cere dizolvarea?

Post by Dana_C » 16 May 2012, 13:01

Buna ziua! Sunt asociata intr-o soc com cu procent de 50%.Nu ma mai inteleg cu asociatul meu si doresc sa stiu daca pot cere lichidarea si dizolvarea societatii ,in sensul daca am dreptul si cam care ar fi procedurile.

Leon Carmen

Re: Ca asociat (50%) pot cere dizolvarea?

Post by Leon Carmen » 16 May 2012, 20:20

Daca in hotararea AGA nu este prevazut nimic in legatura cu acest aspect, iar in Adunarea generală nu se poate lua o decizie valabilă privind dizolvarea, oricare dintre asociaţi, indiferent de numărul de părţi sociale deţinut, va putea cere tribunalului dizolvarea pentru dispariţia affectio societatis.
Cererea de dizolvare judiciară trebuie să conţină motivele temeinice care fac necesară o astfel de măsură. Sfera motivelor temeinice este nelimitată, insa din practica instantelor a reiesit ca refuzul unuia dintre asociati de a se prezenta la Adunarile asociatilor, ar conduce la imposibilitatea desfasurarii activitatii normale a societatii fapt ce poate constitui o neintelegere grava intre asociati. In prealabil ar trebui sa convocati macar 1-2 adunari ale asociatilor, in modalitatea prevazuta in actul constitutiv, la care sa solicitati de exemplu discutarea situatiei financiare a societatii, masuri de redresare, etc., refuzul celuilalt de a se prezenta fiindu-va de folos ulterior in instanta ca motivare in cererea de dizolvare. Temeiul de drept este art. 227 alin. 1 lit. e) din Lg. 31/1990.

Post Reply