Ridicare auto - contestare proces verbal

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
mihaela323

Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by mihaela323 » 26 Apr 2012, 22:13

Buna seara,

Am nevoie de ajutorul vostru pentru a contesta un proces verbal al unei contraventii si anume stationarea pe trotuar care s-a finalizat cu ridicarea autoturismului.
Citez din procesul verbal:
"In data de 10.04.2012, ora. 9.20, locul mun. Sibiu, str. Independentei a savarsit urmatoarele fapte: a stationat autoturismul cu nr. de inmatriculare X, pe trotuar incalcand prevederile art. 22 lit. h din HCL 210/ 2001 act.
2. Faptele constituie contraventie potrivit art. 23 din HCL 210/2001 act si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 200 lei stabilita de art.23 cap. V B din HCL 210/2001 act.
6. In temeiul art. 1 al. 2 din ANEXA 3, HCL 103/2011 dispun sanctionarea contraventionala complemendara de ridicare, transport si depozitare a autoturismului."

Ridicarea, transportul si depozitarea m-au costat 500 ron, iar amenda contraventionala 50ron.
Procesul verbal de constatare al contraventiei a fost emis tot de firma care mi-a ridicat masina. Emiterea procesului verbal intra sub competenta Politiei?

art. 22 h din HCL 210/ 2001 act
ART. 22. Constituie Încalcari ale normelor legale si se sanctioneaza conform prevederilor prezentei hotarari urmatoarele fapte :
h. circulatia si stationarea autovehiculelor pe trotuare, impiedicand circulatia pietonilor sau degradand trotuarul;

art. 1 al. 2 din ANEXA 3, HCL 103/2011
Sanctiunea complementara de ridicare a autovehicolelor stationate neregulamentar pe domeniul public si privat, poate fi aplicata urmatoarelor categorii de autovehicole
2) autovehicolele stationate sau oprite:
a)pe trotoar

Ce parare aveti? Am sanse in instanta?

Stefan Alecu

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Stefan Alecu » 02 Aug 2012, 11:22

Buna... am si eu cam aceeasi problema... ai pus contestatia la judecatorie sau in ce stadiu te afli? Sper ca nu ai renuntat...
Scrie-mi la adresa alecustefan@yahoo.com

Leon Carmen

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Leon Carmen » 02 Aug 2012, 13:09

Formulati contestatie in termen de 15 zile de la primirea procesului - verbal. Daca au trecut mai mult de 30 de zile de la incheierea PV-ului pana la transmiterea sa catre contravenient, puteti invoca ca prim motiv nulitatea absoluta a p-v, pentru nerespectarea art. 25 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Stefan Alecu

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Stefan Alecu » 04 Aug 2012, 14:47

Buna ziua dna Carmen,

Eu astept de aproape 2 saptamani venire procesului verbal, am zis sa merg personal sa-l ridic, insa nu stiu unde.
In caz ca PV nu vine in termen de 30 de zile, ce anume pot contesta. (Mentionez ca am primit doar procesul verbal de restituire si bonul fiscal pentru cei 500 de lei platiti).


Va multumesc mult!

Guest

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Guest » 04 Aug 2012, 15:15

Sunt din Sibiu si am patit-o si eu acum cateva zile cand, intorcandu-ma dintr-o deplasare de 6 zile, am cautat aprox. 20 de min. un loc de parcare in jurul blocului si in parcarile din apropiere, ultima optiune era ca de obicei pe trotuarul din fata blocului, unde lumea parcheaza regulamentar de ani de zile. In acea noapte am remarcat ca zona era destul de goala, numai doua masini erau parcate, asa ca am parcat si eu langa ele. Dimineata urmatoare, la ora 7.15 primesc un mesaj de la o cunostinta: "Iti ridica masina". In momentul in care m-am uitat pe geam, era deja pe platforma in drum spre ei. Am mers imediat spre centrul unde depoziteaza autoturismele ridicate, m-am interesat, am mers si am imprumutat suma respectiva, am achitat 500 de lei in urma careia am primit procesul verbal de restituire si bonul fiscal pentru platita. A doua zi dimineata, adica la 24 de ore dupa incident, exact in zona in care am parcat cu o seara mai devreme erau trasate locurile de parcare cu vopsea alba.
M-am gandit ca ar fi vorba de o hotarare a consiliului local, insa nu am avut de unde sa-mi imaginez, eu fiind plecat, ca s-a interzis temporar parcarea in acea zona. In plus de asta, nu a fost marcat in niciun fel aceasta decizie sau interdictie.
Mentionez ca in urma ridicarii nu am primit niciun fel de alt document constatator sau instiintare.
Procesul verbal de la politie am inteles ca va veni in cateva zile.

Din tot ce am gasit pe net, cazul Mihaelei mai sus mentionat este cel mai apropiat de al meu. Sper ca voi fi incadrat la aceleasi articole, deoarece nu incurcam nici pe de parte traficul pietonilor, si nici nu deterioram trotuarul.


Va multumesc pentru atentie! si sper sa inceteze abuzurile ridicarilor de masini in cat mai curand!

Leon Carmen

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Leon Carmen » 10 Aug 2012, 10:56

Au fost cazuri cand Procesul verbal a fost primit la domiciliu si dupa 6 luni. Din momentul in care il veti primi aveti 15 zile pentru a contesta nulitatea pentru nerespectarea Art. 25. - (1) "Procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului şi, dacă este cazul, părţii vătămate şi proprietarului bunurilor confiscate.
(2) Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult o lună de la data aplicării acesteia."

Guest

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Guest » 08 Nov 2012, 18:46

Buna ziua,

In legatura cu cazul de mai sus, am primit intampinarea de la intimat, si am fost la a doua infatisare unde, inainte de discutia pentru fond mi s-a cerut ceva ce nu am inteles (judecatoarea vorbea destul de repede, cred ca ceva in legatura cu probatiunile), apoi am incercat sa vizionam materialul cu ridicarea autoturismului insa formatul fisierului nu a permis acest lucru si ni s-a dat un nou termen.

Vroiam sa va intreb ce anume se cere prima data cand se da cuvantul petentului, inainte de discutia pentru fond si ce anume trebuie spus.


Va multumesc foarte mult!
Cu stima,
Alecu Stefan

Leon Carmen

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Leon Carmen » 08 Nov 2012, 20:35

V-a dat cuvantul pe probe, trebuia sa solicitati admiterea probei cu inscrisurile depuse la dosar si admiterea altor probe daca mai aveati (martori, inscrisuri). Cand veti pune concluzii, subliniati ca locul respectiv nu era marcat si nici nu era vreun indicator in zona, motiv pentru care solicitati admiterea cererii, respectiv anularea p-v.

Guest

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Guest » 12 Nov 2012, 22:36

Buna ziua dna Carmen,

Va multumesc pentru raspuns si cred ca ma va ajuta mult.
In Sibiu s-au scris multe prin presa despre nelegalitatea cu care se ridica masinile.
Am formulat urmatoarele concluzii scris pe care am inteles ca se depun la dosar.



TRIBUNALUL SIBIU
Secția civil
Dosar nr. 9449/306/2012

Domnule Președinte,

Subsemnatul Alecu Ștefan, domiciliat în Sibiu, [...], e-mail alecustefan@yahoo.com, reclamant în dosarul mai sus menționat, formulez următoarele

CONCLUZII SCRISE

Prin care vă rog să admiteți plângerea astfel cum a fost formulată, să anulați procesul verbal întocmit nelegal cu încălcarea dispozițiilor art. 1 alin. 2 din H.C.L 75/2012 și să obligați intimata la restituirea sumei de 500 lei ce reprezintă taxa restituirii autoturismului ridicat.

Susțineri

Referitor la ilegalitatea întocmirii procesului verbal seria SB PS nr. 0004872

În fapt, potrivit procesului verbal mai sus menționat se constată că în data de 26.07.2012 am staționat neregulamentar cu autoturismul marca KIA cu nr. de înmatriculare SB-50-STF pe str. Semaforului în dreptul imobilului nr. 19, pe trotuar.
Conform procesului verbal, fapta săvârșită de subsemnatul este prevăzută de disp. Art. 22 lit. h din H.C.L 210/2001 și sancționată de dispozițiile art. 23 din H.C.L 210/2001.
Apreciez că agentul constatator a indicat greșit în procesul verbal actul normativ de sancționare, fiind menționat art. 22 lit. h din H.C.L 210/2001 fără a se preciza faptul că este art. 22 lit. h din H.C.L 210/2001 modificat prin H.C.L 168/2002.
Potrivit disp. art 22 lit. h din H.C.L nr. 210/2001 “Constituie încălcări ale normelor legaleși se sancționează conform prevederilor prezentei hotărâri următoarele fapte:
h) circulația și staționarea autovehiculelor pe trotuare împiedicând circulația pietonilor sau degradând trotuarul...”, iar forma modificată prin H.C.L nr. 168/2002 prevede: “Constituie încălcări ale normelor legale și se sancționează conform prevederilor prezentei hotărâri următoarele fapte:
h) circulația și staționarea autovehiculelor pe trotuar”.
Totodată, apreciez că în cuprinsul procesului verbal fapta nu este descrisă corespunător în ceea ce privește locul săvârșirii acesteia.
Pe de altă parte, procesul verbal nu este legal întrucât potrivit dispozițiilor art. 1 alin. 2 din H.C.L 75/2012, competența de a costata și aplica sancțiuni contravenționale aparține agenților constatatori din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră.
În speță, agentul constatator este angajat al SC Piețe Sibiu SA, agent care nu avea calitatea de a constata și aplica sancțiunea.

Referitor la nelegalitatea art. 22 lit. h din H.C.L 210/2001 modificată prin H.C.L 168/2002.

Potrivit art. 2 alin. 2 al O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, actualizată la data de 27.04.2007, “Prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale sau județene se stabilesc și se sancționează contravenții în toate domeniile de activitate [...] în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenții prin legi, ordonanțe sau hotărâri ale Guvernului”, iar art. 22 lit. h din H.C.L 210/2001 modificat prin H.C.L 168/2002 contravine acestei prevederi unde deja există o reglementare prin O.U.G nr. 195/2002 republicată (art. 72 alin. 7), pentru care sunt de asemenea prevăzute sancțiuni corespunzătoare.
În speță, aliniatul 5 al O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor actualizata la data de 27.04.2007 dispune ca “hotărârile consiliilor locale sau județene [...] prin care s-au stabilit contravenții cu nesocotirea principiilor prevăzute la alin. (2)-(4), sunt nule de drept”.

Pe fondul cauzei:
Consider că procesul verbal seria SB PS nr. 0004872 a fost întocmit în mod ilegal, prin aplicarea eronată a prevederilor legale stabilite prin H.C.L 75/2012 și solicit anularea acestuia și restituirea sumei de 500 lei.

Data, Semnătura,
26.10.2012



http://www.turnulsfatului.ro/17145/ridi ... egala.html

Aici este unul din multele articole aparute in presa in ultima vreme si eram curios daca exista un loc unde pot afla numarul dosarului care a facut obiectul acestei decizii a Curtii de Apel Alba Iulia si cum pot invoca in cadrul fondului aceasta decizie.


Va multumesc din suflet,
Cu stima,
Stefan Alecu.

Leon Carmen

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Leon Carmen » 13 Nov 2012, 18:29

http://portal.just.ro/InstantaJurisprud ... titutie=57
mai verificati acest site, poate vor posta decizia pana la termen.

Guest

Re: Ridicare auto - contestare proces verbal

Post by Guest » 14 Nov 2012, 17:25

Buna ziua dna avocat,

Multumesc mult pentru link. Sa inteleg ca inca nu este data o decizie definitiva acestui caz.


Cu stima,
Stefan Alecu

Guest

Ridicare auto -

Post by Guest » 18 Nov 2012, 15:26

mi-a fost ridicata masina de la Sala Transilvania vineri 16.11 ora 18.20 conform p.v. primit la recuperarea acesteia . agent constatator era de la firma de ridicari , nu Politia locala sau Politia Rutiera . nu stiu daca a fost filmata ridicarea sau daca avea "night vision " , dar martor nu avea pe procesul verbal primit , cu toate ca zona era plina de masini parcate care pe unde apucase . caut avocat care sa ma reprezinte , daca considera ca poate fi recuperata paguba .

Guest

Re: Ridicare auto -

Post by Guest » 18 Nov 2012, 15:29

Vizitator wrote:mi-a fost ridicata masina de la Sala Transilvania vineri 16.11 ora 18.20 conform p.v. primit la recuperarea acesteia . agent constatator era de la firma de ridicari , nu Politia locala sau Politia Rutiera . nu stiu daca a fost filmata ridicarea sau daca avea "night vision " , dar martor nu avea pe procesul verbal primit , cu toate ca zona era plina de masini parcate care pe unde apucase . caut avocat care sa ma reprezinte , daca considera ca poate fi recuperata paguba .
masina nu bloca pe nimeni , era parcata pe linie hasurata , pe partea cu Centrul De Afaceri , in apropierea trecerii de pietoni , lipita de bordura .

Guest

Re: Ridicare auto -

Post by Guest » 18 Nov 2012, 15:34

Vizitator wrote:
Vizitator wrote:mi-a fost ridicata masina de la Sala Transilvania vineri 16.11 ora 18.20 conform p.v. primit la recuperarea acesteia . agent constatator era de la firma de ridicari , nu Politia locala sau Politia Rutiera . nu stiu daca a fost filmata ridicarea sau daca avea "night vision " , dar martor nu avea pe procesul verbal primit , cu toate ca zona era plina de masini parcate care pe unde apucase . caut avocat care sa ma reprezinte , daca considera ca poate fi recuperata paguba .
masina nu bloca pe nimeni , era parcata pe linie hasurata , pe partea cu Centrul De Afaceri , in apropierea trecerii de pietoni , lipita de bordura .
astept si alte persoane pagubite , sa actionam impreuna impotriva abuzurilor "imputernicitilor" primarului "care este" . e-mail : gheorghelucian2000@yahoo.com

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests