Contract individual de munca vs. Contr.de prestari servicii

Discutii privind litigiile de munca
Alinutz

Contract individual de munca vs. Contr.de prestari servicii

Post by Alinutz » 30 Mar 2005, 07:40

Salutare la toata lumea . Am o problema si poate ma luminati voi ca nimeni nu-mi da un raspuns clar . Concret:
Lucrez la o societate cu contract individual de munca nedeterminat si vreau sa asigur asistenta juridica si la alte societati . In acest caz vreau sa gasesc forma legala care sa ma aranjeze si pe mine.
Din ce stiu pot incheia cu societatile respective un contract indiv.de munca cu timp partial . Problema este ca legea reglementeaza minim 2 ore pe zi la acest tip de contract . Si n-as vrea sa le dau idei angajatorilor si sa ma tina 2 ore pe zi . Deasemenea n-as fi vrut sa declar si veniturile alea ca e alergatura la Fiunante ...trimite plicurile , du-te sa-ti faca regularizarea de impozit ,etc.
Altcineva ( care lucreaza la directia muncii parca) mi-a zis ca e legal sa inchei un Contract de PRESTARI SERVICII intre o pers.fizica ( simpla nu autorizata) si o persoana juridica 8O
Mie mi se pare cam suspecta treaba asta..Si omul mi-a zis ca daca angajez 2 luni pe cineva sa-mi construiasca ceva ..ce fac ii fac contract indiv.de munca?
La mine nu e vorba de 2 luni..Insa mi-ar place sa fie asa pt.ca as scapa de o gramada de deranj.
Voi ce parere aveti ? Si multumesc anticipat

costel75

Post by costel75 » 30 Mar 2005, 08:19

Incearca un contract de colaborare(e doar o idee). :?

der_graaf

Post by der_graaf » 30 Mar 2005, 08:51

Contract de colaborare in baza a ce? daca aveai societate profesionala era mult mai simplu. si eu m-am gandit de multe ori cum as putea proceda in astfel de cazuri, daca as gasi persoane juridice clienti pe care sa ii reprezint in instanta. solutia la care am ajuns eu este ca se poate doar cu contract individual de munca cu timp partial. aici ar mai interveni ceva. din moment ce marea majoritate a poceselor se desfoasoara intre orele 8 - 16, nu stiu cum poate face fata un consilier juridic in acelasi timp sa reprezinte in programul normal de lucru de 8 ore de la societatea angajatoare de baza si alta societate/alte societati. cam urata situatie. eventual ar putea doar cu acordul angajatorului, sau pe ascuns :-? dar e intradevar cam ingradita situatia noastra.

teo

Post by teo » 30 Mar 2005, 09:10

aceeasi problema am pus si eu in discutie. poti cauta prin mesajele de pe forum
oricum ideea e ca nu poti avea decat fie CIM fie societate

sebi77

Post by sebi77 » 30 Mar 2005, 09:15

Citeste legea 300/2004 si vei avea o surpriza in sensul ca Fie ai contract de munca .... fie trebuie sa devi PFA si inchei ce contractre vrei tu in baza acestui statut...

adviser45

Post by adviser45 » 30 Mar 2005, 10:46

Contrar celor spuse de tine alinutz, eu am optat si optez in continuare pentru cim cu timp redus, chiar daca strangi N fise fiscale.
Iti faci un pontaj si-l semnezi si tu o data pe saptamana, sau cand treci pe acolo.
Daca tot faci cim, ai grija sa specifici exact activitatea care o doreste angajatorul(reprezentare la instanta; consiliere salariati, negociere contracte etc) Ideal ar fi sa nu te inghesui sa le treci pe toate. Lasa-i sa-si deschida ochii singuri.

Alinutz

Post by Alinutz » 30 Mar 2005, 13:08

Va multumesc tuturor pt.raspunsuri . E excelent sa ai un forum unde sa auzi mai mulrte pareri care de care mai experimentate .
Mie mi s-a parut ce-i drept aiurea solutia data de cel care lucreaza la directyia muncii insa cunosc pe cineva care de 2 ani numai astfel de contracte face( e contabil) . Trist , nu?... 8O
Adviser 45 voiam sa te intreb , ca si pe ceilalti dealtfel , daca scriu in CIM asistenta juridica nu e in regula ? Oricum firma respectiva foloseste avocati pt.reprezentare in instanta ( deh .. mentalitate din asta naspa de occident :grin: - pt.ca in principiu vorbind mie nu-mi convine, dar asta-i alta discutie..) .
Asistenta juridica mi se pare un termen cuprinzator si evaziv totodata . Si ma intrebam daca nu e bine sa scriu asa .
Ce nu-mi convine insa , este faptul ca CIM cu timp partial presupune 2 ore zilnic si cum eu n-am de gand sa stau sa le ascult prostiile( imi place sa fac treaba si s-o tai , nu sa ma intind aiurea prin 10 locuri) ma gandeam cum sa fac sa nu stie angajatorul chestiunea asta. Pot sa nu specific in contract timpul de lucru?

adviser45

Post by adviser45 » 30 Mar 2005, 16:21

Pai nu prea poti. Eu unul am gasit intelegere ptr cele doua ore, dar cim-ul il am ptr. reprezentare si atat. Trece exact ce vei face ptr. ei. Pai cu un eventual cim pe asistenta cuprinzi tot.

buba

Post by buba » 30 Mar 2005, 16:32

Ce zici de un CIm cu munca la domiciliu - art.105-107 C.M ?! :evil:

sebi77

Post by sebi77 » 30 Mar 2005, 17:43

costel75 wrote:Incearca un contract de colaborare(e doar o idee). :?

Nu trebuie sa fie PFA (persoana fizica autorizata) in baza legi 300/2004 ca sa inchei asfel de contract?

adviser45

Post by adviser45 » 30 Mar 2005, 20:29

buba wrote:Ce zici de un CIm cu munca la domiciliu - art.105-107 C.M ?! :evil:
Daca vreau cu adevarat sa verific activitatea salariatului meu prin acest sistem de munca, pot sa o fac la fel ca la servici.
Eu i-am spus, cu putina intelegere,semneaza condica odata la 2-3 zile si eu cred ca nu-i spune nimeni nimic.

Alinutz

Post by Alinutz » 31 Mar 2005, 12:47

Multumesc tuturor de raspunsuri

adviser45

Post by adviser45 » 31 Mar 2005, 13:38

Cu placere.
Mai starneste-ne si alta data.
:bye: :bye:

megan

Post by megan » 05 Apr 2005, 17:58

Raporturile juridice in temeiul carora se presteaza munca nu se limiteaza numai la cele intemeiate pe contractul individual de munca .
Se poate incheia si contract de prestare serviciu incheiat in temeiul Codului Civil si care nu se inregistreaza la la Inspectoratul teritorial de munca . Incheierea lui nu confera prestatorului de servicii calitatea de salariat si nici unul din drepturile ce ar decurge din aceasta calitate .
Dar , pe langa c.i.m. pe care-l ai incheiat cu unitatea de baza unde lucrezi , poti f. bine sa ai si alte activitati prin incheierea acestor contracte de prestari servicii . Dar , atentie - trebuie la sfarsitul anului sa platesti impozit pe venitul global .

sebi77

Post by sebi77 » 05 Apr 2005, 18:35

Si nu trebuie sa te inregistrezi la fisc ca PFA? In baza legi 300/2004?

Post Reply