O zi bună!
Tatăl meu a decedat acum 18 luni. Se afirmă că n-ar fi lăsat testament şi că n-ar fi existat nici un fel de bunuri pe care le-ar fi lăsat. Cu aproximativ un an înainte de deces i-a donat unui nepot (între timp el este conform CF proprietar) un apartament. Conform art. 841 din codul civil n-ar fi avut voie să doneze decât 1/3 din averea sa, deoarece avea doi copii.
La cât timp după decesul tatălui meu mai am dreptul să-mi cer partea rezervatară care mi se cuvine? Care articol, din care lege, reglementează aceste termine?
Vă mulţumesc.
Cerere a partii rezervatare.
Re: Cerere a partii rezervatare.
Ati scris ca se afirma ca n-ar fi existat bunuri. Cine afirma asta? S-a dezbatut succesiunea la notar? CUm s-a constat ca nu are bunuri?. Dreptul de optiune succesorala se exprima in 6 luni de la moarte, in principiu.
Multumesc.
Trebuie mai întâi să explic că locuiesc în Germania şi că tata a locuit tot în Germania însă în alt oraş (oraş în care locuieşte şi sora mea). Apartamentul donat unui nepot se află în România.
Cea care a afirmat că nu există bunuri (şi nici testament) este sora mea. Aceste afirmaţii le-a făcut, fiind întrebată de oficialităţile germane (Nachlassgericht).
Nefiind (cică! Au existat sigur cel puţin 80.000 €) nici un bun, nu a avut loc nici o dezbatere a succesiunii.
Eu îmi închipui, că, deoarece apartamentul este în România, trebuie să respect termenele valabile în România. În Germania termenul ar fi de 3 ani. Dacă în termen de 3 ani nu-mi cer partea rezervatară, nu o mai pot face. Care este termenul în România?
Mulţumesc.
Trebuie mai întâi să explic că locuiesc în Germania şi că tata a locuit tot în Germania însă în alt oraş (oraş în care locuieşte şi sora mea). Apartamentul donat unui nepot se află în România.
Cea care a afirmat că nu există bunuri (şi nici testament) este sora mea. Aceste afirmaţii le-a făcut, fiind întrebată de oficialităţile germane (Nachlassgericht).
Nefiind (cică! Au existat sigur cel puţin 80.000 €) nici un bun, nu a avut loc nici o dezbatere a succesiunii.
Eu îmi închipui, că, deoarece apartamentul este în România, trebuie să respect termenele valabile în România. În Germania termenul ar fi de 3 ani. Dacă în termen de 3 ani nu-mi cer partea rezervatară, nu o mai pot face. Care este termenul în România?
Mulţumesc.
Normal ca trebuie sa respectati legislatia din Romania, ca dezbateti succeisune aunui cetatean romana cu bunuri pe teritoriul Romaniei.termenul de optiune succesorala asa cum v-am explicat mai sus ete de 6 luni, dar avand in vedere ca ati fost indus in eroare cu privire la masa succesorala. Puteti cere pe cale judecatoreasca repunerea in dreptul de optiune succesorala, anularea actului emis de autoritatatile germane intrucat nu corespunde realitatii. Cereti intocmirea inventarului bunurilor ce formeaza masa succesorala. Ceea ce inseamna ca la masa succesorala vor fi aduse toate bunurile detinute de defunct, inclusiv cele care au fost donate..etc