drepturi succesorale

Post Reply
Claudia Mocanu

drepturi succesorale

Post by Claudia Mocanu » 19 Mar 2012, 17:00

Parintii mei au decedat in urma cu 8 ani. Acestia erau proprietarii a 16 ha de pamant. Eu nu am fost chemata la succesiune iar fratele meu care a locuit cu dansii s-a ocupat de pamant. Pot recupera jumatate din teren dupa tot acest timp?

Leon Carmen

Re: drepturi succesorale

Post by Leon Carmen » 19 Mar 2012, 18:37

Potrivit art. 700 din vechiul Cod civil, termenul de prescriptie pentru optiunea succesorala era de 6 luni, de la data deschiderii succesiunii adica de la data mortii de cujusului.
Daca ati cunoscut data decesului parintilor dvs., v-ati pierdut dreptul de optiune.

Cuculis

Post by Cuculis » 20 Mar 2012, 14:01

ar trebui sa demonstrati ca dumneavoastra nu ati stiut despre moartea parintilor, sau ca ati acceptat tacit mostenirea.
Acceptarea tacita presupune ca nu va expimati in mod expres dorinta de a a accepta mostenirea, dar faceti acte de mostenitor ( plati pt bunuri ce fac parte din mostenire ,,,ETC)

aspy

Post by aspy » 20 Mar 2012, 14:22

in principiu, daca ai luat o lingura din partimoniul parintilor, se cheama ca ai acceptat tacit mostenirea. daca ai mai vopsit si gardul sau ai chemat instalatorul sa schimbe garnitura de la robinetul de la baie, deja sunt acte de administrare, si e clar ca ai acceptat mostenirea!
teoretic, termenul de 6 luni e batut in cuie, insa in practica e extraordinar de greu sa decazi din drepturi unul din copii pe acest temei..

Post Reply