drepturile noului sot al mamei mele

Post Reply
Dogaru Constantin

drepturile noului sot al mamei mele

Post by Dogaru Constantin » 20 Feb 2012, 11:30

buna ziua, sunt unicul fiu, tatal meu a decedat de mai bine de 20 de ani, si mama este in viata. succesiunea dupa tata nu s-a facut, si nici certificate de mostenitor nu s-au eliberat. in cazul in care se va recasatori mama mea, ce drepturi asupra mostenirii va avea noul sot?
multumesc

Cuculis

Re: drepturile noului sot al mamei mele

Post by Cuculis » 20 Feb 2012, 12:32

nici un drept dar va recomand sa faceti succesiunea

mobexport

Re: drepturile noului sot al mamei mele

Post by mobexport » 02 Mar 2012, 15:07

De acord cu dezbaterea succesiunii. In privinta drepturilor ar mai fi de discutat. Viitorul sot al mamei, in cazul in care intervine decesul mamei, beneficiaza de drepturile sotului supravietuitor, adica 25% din masa succesorala.
Potrivit art.972 din Noul Cod Civil, cota sotului supravietuitor este de:

- ¼ din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului
- 1/3 din mostenire, daca vine in concurs atat cu descendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului
- ½ din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati
- 1/3 din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

In conditiile in care dezbateti succesiunea dupa tatal Dvs., se micsoreaza masa succesorala in cazul in care sotul mamei va avea calitatea de sot supravietuitor.

Mai mult, sotul supravietuitor are drept de abitatie care se stinge la partaj, dar nu mai devreme de 1 an.

O solutie pentru inlaturarea acestuia ar fi dezbaterea succesiunii dupa tatal Dvs., iar mama sa va vanda cota ce-i revine din mostenire. Se poate incheia contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager in favoarea mamei.

Post Reply