succesiune ajutor

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
tunitza

succesiune ajutor

Post by tunitza » 23 Mar 2005, 13:50

Am o problema si as ruga pe cineva sa ma lumineze.

o prietena foarte buna a bunicilor mei a facut cu ani in urma(vreo 10) testament reciproc cu sotul ei.Are 2 copii. Sotul ei a decedat anul trecut in noiembrie.Intrebarea este cum trebuie facuta succesiunea pentru a nu risca vreo neplacere din partea copiilor.

Multumesc mult.

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Mar 2005, 14:11

Copii au dreptul legal sa vina la succesiunea dupa tatal lor, indiferent de ce testament s-a facut. in acest caz, daca prin testament s-a lasat totul sotiei, cei doi copii au in continuare dreptul la rezeva succesorala, adica 2/3 din mostenire.
daca este un testament conjunctiv (adica daca prin acelasi act, sotii si-au lasat reciproc averea, in functie de cine moare primul) atunci testamentul este chiar nul absolut. intr-un asemenea caz, impartirea mostinirii depinde de interpretarea vointei dispunatorului, in sensul ca daca se dovedeste ca a dorit exheredarea celorlati mostenitori, atunci copii vor lua tot numai 2/3, iar daca se dovedeste ca nu a dorit acest lucru, atunci mostenirea se imparte intre sotie (1/4), restul de 3/4 apartinind copiilor.

tunitza

Post by tunitza » 24 Mar 2005, 11:55

multumesc mult de raspuns si cu riscul de a fi pisaloaga mai intreb o data ceva mai la obiect.
este vorba in primul rind de apartamentul pe care l-au avut impreuna si in care sta doar aceasta doamna.mie ca simplu muritor mi se pare destul de ciudat sa revina doar 1/4 sau 1/3 doamnei si inainte de a-i comun ica acest aspect as dori sa fiu sigura de acest lucru.mi-ar parea tare rau pentru dumneaei ca dupa succesiune sa inceapa discutii si neajunsuri din aceasta cauza.ar exista vreo modalitate legala ca aceasta doamna sa traiasca linistita in continuare in casa ei?

va multumesc mult

Lmihai

Post by Lmihai » 24 Mar 2005, 13:32

Cred ca ati inteles gresit. Persoanei in cauza ii revine o cota de 1/4 sau, dupa caz, de 1/3 din 1/2 din apartament. La aceasta se adauga cealalta jumatate din apartament, la a carui dobandire a contribuit, astfel incat, dupa iesirea din indiviziune, va avea 5/8 sau 2/3 din apartament, restul revenind copiilor. Subliniez faptul ca in masa succesorala intra doar cota parte care a apartinut defunctului, respectiv 1/2 din apartament.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 24 Mar 2005, 15:15

pe de alta parte sotul supravietuitor are un drept special de mostenire asupra mobilelor gospodariei casnice si un drept de abitatie asupra locuintei.
Asta insemna ca poate continua sa locuiasca in casa respectiva, sigur ca limitat in timp insa chiar si in caz de iesire din indiviziune cu copii ea are partea cea mai mare.

Post Reply