Care este dobanda legala?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Vlad Eduard

Care este dobanda legala?

Post by Vlad Eduard » 17 Feb 2012, 13:42

In luna februarie 2010 am achitat un avans in urma unui contract de prestari servicii de proiectare pe care l-am semnat in calitate de beneficiar, insa serviciul nu mi s-a prestat nici pana in prezent. Problema este ca in contract penalitati de 0,1% pe zi apar doar pentru mine, ca si beneficiar, in cazul in care nu platesc, insa nimic pentru cealalta parte. Mi s-a spus ca in acest caz, pentru prestator se va calcula dobanda legala, insa as vrea sa stiu care este aceasta sau formula de calcul. Mentionez ca am formulat o somatie pe OG 119.

Cuculis

Re: Care este dobanda legala?

Post by Cuculis » 22 Feb 2012, 11:05

Calculator dobanda legala

Dobanda legala se calculeaza in functie de rata dobanzii legale stabilite de BNR la inceputul fiecarui semestru:
De exemplu daca aveti de recuperat 15000 iar bnfr a stabilit o doabanda legala de 6,5%. 15000:6,5% supra 12 luni. Suma care rezulta este dobanda legala pt fiecare luande intarziere

Guest

Post by Guest » 02 Apr 2012, 15:05

Cuculis wrote:Dobanda legala se calculeaza in functie de rata dobanzii legale stabilite de BNR la inceputul fiecarui semestru:
De exemplu daca aveti de recuperat 15000 iar bnfr a stabilit o doabanda legala de 6,5%. 15000:6,5% supra 12 luni. Suma care rezulta este dobanda legala pt fiecare luande intarziere
se calculeaza semestrial??? sigur?

Cuculis

Post by Cuculis » 04 Apr 2012, 11:30

dap

Guest

Post by Guest » 24 Feb 2013, 11:43

Cuculis wrote:Calculator dobanda legala

Dobanda legala se calculeaza in functie de rata dobanzii legale stabilite de BNR la inceputul fiecarui semestru:
Daca imparti la rata dobanzii de referinta, nu vei obtine IN VECI rezultatul corect.
orice valoare procentuala dintr-o suma se afla INMULTIND suma respectiva cu cota procentuala.

IGeorgiana

Post by IGeorgiana » 10 Mar 2013, 16:08

Vizitator wrote:
Cuculis wrote:Dobanda legala se calculeaza in functie de rata dobanzii legale stabilite de BNR la inceputul fiecarui semestru:
dobanda se calculeaza astfel:
15000*6,5% (pe siteul BNR apar in istoric toate ratele dobanzii de referinta)/365* nr zile din luna

PDV

Post by PDV » 28 Mar 2013, 06:26

IGeorgiana wrote:
Vizitator wrote:
dobanda se calculeaza astfel:
15000*6,5% (pe siteul BNR apar in istoric toate ratele dobanzii de referinta)/365* nr zile din luna
am folosit "calculatorul" prezentat mai sus, cu urmatoarele date:
-data scadenta 09/02/2011
-data platii 09/04/2013
-debit 2002 lei
Rezultatul a fost o DOBANDA mai mare cu aprox 38% dacat dobanda calculata(cu aceleasi date) de contabila scolii mele!
Care este dobanda legala corecta, folosind datele prezentate?
Multumesc frumos pentru ajutorul Dvs!

Post Reply