Problema cu un proces.....judecatorii la noi....

Familiei
Post Reply
retal

Problema cu un proces.....judecatorii la noi....

Post by retal » 18 Mar 2005, 12:37

Proces de divort....
sotia prezenta, sot prezent prin mandatar....
Judecatorul amina dosarul pt ca procura nu e suficienta ??
Intrebare....
La ce foloseste procura si de ce a trebuit sa o fac daca pe judecator nu-l intereseaza.....chiar asha e justitia la noi....daca judecatorului i se pune pata ...si nu vrea atunci asa este....
Spunea ca nu e suficienta procura....ca cica trebuia o hirtie legalizata prin care demonstrez domiciliul in alta tara....(copia vizei de pe pasaport a fost aratata..... insa pt el nu suficienta) ...da ma rog .... Ce ? judecatorul e de la politia de frontiera ca sa inteleaga....???
rusinos.... insa adevarat....

AXI

Post by AXI » 18 Mar 2005, 14:36

Culmea e ca avea dreptate judecatorul!!!
art.614 C.proc.civ: "in fata instantelor de judecata, partile se vor infatisa in persoana afara numai dacaunul din soti...are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea prezenta prin mandatar."[/b]

cumintzica

Post by cumintzica » 18 Mar 2005, 16:07

Este vorba de RESEDINTA in strainatate, nu de domiciliu, asa cum zicea retal ca a cerut judecatorul sa se dovedeasca. daca cumva judecatorul a confundat domiciliul cu resedinta, este foarte grav, iar daca a cerut copie legalizata dupa un document prin care sa se dovedeasca resedinta, nu cred ca a gresit, ci doar a procedat cu multa rigurozitate, pentru a nu da deschide calea pentru o eventuala cale de atac partii respective nemultumite de solutie.

retal

Post by retal » 19 Mar 2005, 02:40

E foarte adevarat ce zice art 614 C , insa eu aveam procura prin care imputerniceam un mandatar sa ma reprezine.
Unde scrie in acest art ca tre sa fac si dovda resedintei in strainatate... ?
E ca o chestie redundanta...ce crede judecatorul ca eu fac procura si cheltui bani cu legalizari ...doar asa de fantezie.... ca elsa gaseasca nod in papura...
Procura exista..legala....acte doveditoare existau cum ca una din parti lucreaza in strainatate.... ma refer la un act romanesc cum e pasaportul...in care exista o viza de lucru. pina acum nu am auzit sa se legalizeze si vizele... ??!!!!
Ce-ar fi daca la frontiera politia de frontiera (care fie vb intre noi sint mai putin scoliti decit judecatorii !!??) ar intreba de legalizare pt viza ?....
Probabil in viitor judecatorul o sa se ceara legalizari la legalizari....stii doar asa ...de fantezie ca judecatorul s-a trezit dimineata cu fundul in sus si vrea el ca asha sa fie.

cumintzica

Post by cumintzica » 19 Mar 2005, 08:24

Insasi imputernicirea in sine nu este suficienta, pentru ca regula obligatorie in caz de divort este prezenta partilor PERSONAL la judecata in fata instantelor de fond, cu exceptia cazurilor prevazute de art. 614 cpc. si cum este o exceptie, se aplica doar in situatiile strict prevazute acolo, situatii care trebuie dovedite, asa cum trebuie dovedite toate faptele invocate intr-un proces. caci daca nu s-ar face proba, instanta ar considera ca ele nu exista, conform principiului idem est non essere aut non probari.
proba resedintei se poate face prin orice mijloace de proba. presupun ca pasaportul nu e fost aratat instantei in orginal, nu? ce proba a fost aratata, o copie xerox alb-negru? sau color? copia a fost legalizata?
daca nu este legalizata, stie toata lumea cit de usor este sa falsifici o copie, iti trebuie doar un scaner si o viza de munca de pe alt pasaport.

krisstina

Post by krisstina » 19 Mar 2005, 09:19

Din cate stiu eu, in mod normal nu se fac copii legalizate dupa actele de identitate, desi unii notari legalizeaza astfel de copii.

Viza de pe pasaport nu cred ca este dovada suficienta.

Presupun ca procura a fost semnata in Romania. Cred ca daca ar fi fost data din strainatate, la Consulatul Romaniei sau la un notariat de acolo (in al doilea caz cu supralegalizare sau apostilare), ar fi fost acceptata.

Dupa parerea mea, dovada rezidentei in strainatate ar putea fi si o copie dupa permisul de sedere in tara respectiva sau un atestat de rezidenta de la autoritatile competente de acolo (supralegalizat sau apostilat).

Actele intr-o limba straina trebuie insotite de traducerile lor, legalizate. Daca traducerea se efectueaza in strainatate, va trebui supralegalizata sau apostilata.

Oricum, judecatorul nu a indicat ce documente ar dori sa vada la dosar?

constable

Post by constable » 19 Mar 2005, 09:32

Corecta pozitia judecatorului. Trebuie sa dovedesti domiciliul din strainatate. Ce putin asa cred eu. Subscriu la cei care au judecat ca mine. Inclusiv judecatorul

cumintzica

Post by cumintzica » 19 Mar 2005, 11:56

Nu domiciliul, ci resedinta. e foarte importanta distinctia, caci art. 614 prevede expres "resedinta", iar daca s-ar solicita dovedirea domiciliului acesta ar restringe in mod ilegal aplicarea lui 614.

Crtistina

Post by Crtistina » 19 Mar 2005, 12:28

Cel mai bine ar fi sa studiezi legea 105/1996 privind evidenta populatiei si cartea de identitate

Dc locuiesti temporar mai mult de 45 de zile la o alta adresa decat domiciliul, esti obligat sa te prezinti la evidenta populatiei pentru inscrierea in cartea de identitate a mentiunii de stabilire a resedintei. Resedinta se probeaza cu mentiunea inscrisa pe cartea de identitate.
Mi se pare ca art. 29 stabileste unele exceptii, poti sa vezi dc te incadrezi in ele, caz in care (dupa parerea mea) poti face dovada cu orice mijloc de proba.

AXI

Post by AXI » 21 Mar 2005, 14:32

corecta pozitia judecatorului! am intalnic cazuri in care se intocmea in tara o procura avocatului si apoi partea trecea printr-o vama pentru a obtine viza de iesire din tara, facea o copie filei din pasaport cu viza si se intorcea in tara unde se derula procesul. Chiar am intalnit un caz in care din momentul introducerii actiunii si pana la I termen, s-a reziliat contractul de munca si reclamanta s-a intors in tara dar refuza sa se prezinte in instanta si se folosea de 614.

wittmann

Post by wittmann » 21 Mar 2005, 19:36

Legat de problema reprezentarii in procesul de divort: vi se par constitutionale prevederile care obliga reclamantul sa fie prezent in instanta la fiecare termen?

cumintzica

Post by cumintzica » 22 Mar 2005, 15:27

Curtea Constitutionala zice ca art. 614 este perfect legal, argumentind in esenta ca nu se aduce atingere dreptului la aparare, caci asistenta juridica este permisa, doar reprezentarea nu, intrucit este o procedura speciala, si constituie o exceptie de la regula generala, exceptie care se justifica prin caracterul particular al actiunii de divort. vezi decizia nr. 421/2004.

elis

Post by elis » 22 Mar 2005, 15:32

Eu mi-as pune intrebari mai degraba cu privire la art. 612 in privinta caruia eu nu vad sa existe nici o derogare de la regula ca actiunea se introduce personal.

Post Reply