IMM neplatitoare de TVA

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
LauraMatei

IMM neplatitoare de TVA

Post by LauraMatei » 18 Dec 2003, 12:14

Sintem un grup format din 4 colegi care va deranjam cu o chestiune foarte delicata. In urma cu o jumatate de an ne-am angajat la o firma de service computere. Citeva luni a mers - sa zicem bine - dar de doua luni sinterm fortati sa ne cream propriile noastre firme IMM la care sa fim fiecare asociat unic. Minati de o idee de mai bine si de pastrarea locului de munca (aveam de ales intre infiintarea cit mai curind posibil a unei firme IMM sau demisia) ne-am creat propriile noastre firme. Totul a fost foarte precipitat, de aceea ne-am aruncat cu totii cu capul inainte fara sa ne gindim la consecinte. Este adevarat ca nimeni nu poate invoca necunoasterea legilor, insa formularile sint prea greoaie pentru unii dintre noi.De aceea am avea rugamintea sa ne ajutati dumneavoastra. Patronul ne asigura ca fiind IMM, salariul pe care il primim ne apartine. Pe de alta parte, cum ramine cu "justificarea" banilor care ies din firma. Sau nu si in cazul IMM-urilor neplatitoare de TVA. Mentionez ca in jur de 85% din salariul meu lunar se duce pe cheltuielile de intretinere si alte dari catre stat, plus o mica rata la Flanco. Problema noastra: e legal sa scoatem acesti bani de pe firma (noi fiind acum persoane juridice) ca si cum am lua salariul in mina, ca si pina acum? Patronul spune ca da, atita timp cit sintem IMM, firme neplatitoare de TVA, iar venitul lunar nu depaseste 10-15 milioane. Contabila, mama patronului, ne-a recomandat sa facem cheltuieli pe firma. Eu, personal, vreau sa-mi amenajez casa (care e si sediul social dar nu punct de lucru). Doresc foarte mult sa-mi cumpar gresie, faianta etc. Daca eu sint proprietara apartamentului trebuie sa fac contract decomodat cu mine, pesoana fizica, sau imi pot amenaja sediul social asa cum cred de cuviinta, insa fara sa depasesc suma pe care o iau lunar?

Se aud tot felul de zvonuri. Nu prea avem cu cine sa vorbim. E ciudat ca fiecaruia in parte i se spune altceva. Sau, cel putin, fiecare intelege altceva. De cind sintem in situatia asta parca ne-am si inrait unii fata de ceilalti, parca fiecare se ascunde cum poate.
De aceea, va rugam mult de tot, daca vreti, sa ne raspundeti - asa, mai pe intelesul nostru - la urmatoarele intrebari:
1. Fiind IMM, neplatitoare de TVA, putem sa ne folosim de banii pe care ii avem in contul firmei (si care nu depaseste 15.000.000 lei) fara sa ii justificam?

2. Putem cumpara orice produse cu factura fiscala (de exemplu: carne, zahar, imbracaminte)? Sau numai ce intra la protocol: cafea, sucuri...

3. Ne putem amenaja sediul social fara sa facem contract decomodat (in cazul proprietarilor!)

Multumim mult

juristu

Post by juristu » 19 Dec 2003, 16:10

Un contabil v-ar raspunde :
1.NU
2.NU/DA
3.NU

Dar modalitati de a scoate bani din firma exista... :wink:

Post Reply