denuntarea calomnioasa alin 1 si alin 2
denuntarea calomnioasa alin 1 si alin 2
Cele doua aliniate ale denuntarii calomnioase reprezinta doua forme ale aceleiasi infractiuni, sau este vorba de o varianta tip si una agravata?
cu alte cuvinte, daca o persoana face un denunt calomnios, pentru ca apoi sa si ticlueasca probe in sprijinul acestei invinuiri, savirseste un concurs?
cu alte cuvinte, daca o persoana face un denunt calomnios, pentru ca apoi sa si ticlueasca probe in sprijinul acestei invinuiri, savirseste un concurs?
pt judge: cum adica depinde cum se retine intentia partilor? si nu e tocmai exact sa spui ca "sunt 2 persoane, deci 2 infractiuni distincte". mai degraba, sunt doua infractiuni distincte savarsite de persoane diferite, deci fiecare va raspunde pt infractiunea comisa.
nu prezinta relevanta faptul ca persoanele s-au inteles pt ca, pt a se retine una din formele de participatie, trebuie sa fie savarsita aceeasi infractiune. nu se poate retine nici concurs pt ca e vorba de doua persoane diferite
pt luana: ce-i cu varianta agravata? adica al2 e var agravata a al1?
nu prezinta relevanta faptul ca persoanele s-au inteles pt ca, pt a se retine una din formele de participatie, trebuie sa fie savarsita aceeasi infractiune. nu se poate retine nici concurs pt ca e vorba de doua persoane diferite
pt luana: ce-i cu varianta agravata? adica al2 e var agravata a al1?
da, cardozzo, asa ma gindeam si eu. doar ca am gasit si opinia - gresita, dupa parerea mea - ca in cazul acesta cele doua persoane sunt coautori, si raspunderea va fi angajata prin raportare la varianta "agravanta" din alin. 2. ceea ce mi se pare un nonsens total si absolut. voiam sa stiu daca sunt si argumente solide in sprijinul acestei idei. dupa cit imi dau seamna, nu sunt.
prin urmare, fiecare este autor, si fiecare raspunde pentru infr. comisa.
prin urmare, fiecare este autor, si fiecare raspunde pentru infr. comisa.
Parerea mea este ca avem o singura infractiune.
In alineatul 1 este varianta tip, de baza a infractiuni de denuntare calomnioasa iar in alineatul 2 avem o varianta agravata (nu calificata, pentyru ca variantele calificate sunt incriminate prin articole distincte).
Daca cineva savarseste actele incriminate in alineatul 2 si foloseste
probele in instanta va raspunde pentru varianta agravata.
Distinctia dintre continuturi alternative si variante alternative mie imi scapa si nici n-am intalinit-o la nici un autor de drept penal.
Am intalinit tot felul de termeni prin care se definesc modalitatile normative care alcatuiesc continutul tip al unei infractiuni sau continutul agravat sau calificat dar nu si distinctia despre care vorbiti.
Indicatii va rog o sursa de informare ?
In alineatul 1 este varianta tip, de baza a infractiuni de denuntare calomnioasa iar in alineatul 2 avem o varianta agravata (nu calificata, pentyru ca variantele calificate sunt incriminate prin articole distincte).
Daca cineva savarseste actele incriminate in alineatul 2 si foloseste
probele in instanta va raspunde pentru varianta agravata.
Distinctia dintre continuturi alternative si variante alternative mie imi scapa si nici n-am intalinit-o la nici un autor de drept penal.
Am intalinit tot felul de termeni prin care se definesc modalitatile normative care alcatuiesc continutul tip al unei infractiuni sau continutul agravat sau calificat dar nu si distinctia despre care vorbiti.
Indicatii va rog o sursa de informare ?
Nu sunt de acord. dar atunci cum incadrezi juridic daca o persoana savirseste infr de nerespectare a hot judecatoresti alin 1 si 2 astfel: se opune la executarea unei hotariri prin amenintare fata de organul de executare, hotarire prin care este evacuat din imobilul in care locuise, caci il pierduse ca urmare a adimterii actiunii in revendicare a adevaratului proprietar. piritul iese cu scandal din casa, apoi peste o saptamina, stiind ca proprietarul si-a mutat o parte din lucruri in casa, si urmeaza sa se instaleze si el in curind, vine si batind niste pari in usa si in poarta, le baricadeaza. ti se pare tot infractiune unica?