Norma intreaga in 2 locuri?

Discutii privind litigiile de munca
Costelino

Norma intreaga in 2 locuri?

Post by Costelino » 02 Mar 2005, 16:08

Poate un angajat in cumul de functii cu functia de baza in afara unitatii, sa aiba tot norma intreaga ? (8h.)
In codul muncii nu scrie explicit daca cineva poate lucra cate 8 ore in 2 locuri de munca.

judge

Post by judge » 03 Mar 2005, 09:12

Nu. Nu cred. chiar daca nu scrie explicit din interpretarea in extenso a prevederilor codului vizavi de timpul de munca si prin definitia functiei de baza si a celorlalte functii rezulta ca o pentru o functie va avea program de lucru de 8 ore iar pentru cealalta o fractiune de norma de minim 2 ore. exista probabil si imposibilitatea faptica de alucra 16 ore....sau persoana respectiva poate sa reziste atat? :?: exista si o practica a ITM in acest sens.

Costelino

Post by Costelino » 04 Mar 2005, 00:19

El nu rezista nici macar 3 ore la serviciu, dar este director general si vrea sa aibe salariul cel mai mare. Tinand cont ca lucrez intr-o institutie publica avem o grila de salarii pe care trebuie sa o respectam.
Numai ca directorul nu intelege lucrul acesta.

judge

Post by judge » 04 Mar 2005, 10:08

ete drace...deci vrea director general si ...femeie de serviciu? :grin: cum doua posturi in aceeasi institutie si ambele pe 8 ore???? pai asa ceva nu se poate! nimeni nu o sa ii faca un astfel de contract. esti institutie bugetara? dir generali se numesc parca in functie! sunt funct publici. citeste si statutul lor....

Costelino

Post by Costelino » 06 Mar 2005, 12:46

Poate nu am fost eu explicit. Nu in cadrul aceleasi institutii. El este tot director general la un spital si director general unde lucrez eu. Cartea de munca o are acolo, la noi este in cumul de functii.
Oricum m-am sfatuit si cu alti juristi si mi-au spus ca legea nu interzice sa lucrezi in 2 locuri cu norma intreaga, si ca exista posibilitatea teoretica de se intercala programul de lucru.
Este un mod de a specula neclaritatile legii.

mark_seller

Post by mark_seller » 09 Mar 2005, 17:56

Nu prea ai ce specula ...

In fiecare din contractele de munca se prevad obligatoriu:
- durata muncii (ore/zi);
- locul de munca ( ... in spatiul cu trei dimensiuni ...)
- atributiile ( ... activitati, actiuni, operatiuni care cer TIMP EFECTIV de lucru!)

Deasemenea, se prevad obligatiile partilor:
- de a lucra ( ... ceva ... identificabil, dovedibil, perceptibil ... constatabil ca a avut loc o actiune la un moment dat)
- de a plati (pentru rezultatul masurabil, constatabil al actiunii reale).

Chiar daca iti "pregateste" altcineva hirtiile pentru ... semnat, controlul documentar (ca sa spunem ca a facut - totusi - ceva) nu se poate intinde pe durata a 8 ore, oricare forma organizata ar avea celalalt angajator: sa dovedeasca semnarea - zilnic, in original - a sute, mii, ... milioane de hirtii ... ca sa fie credibila activitatea de 8 ore.

Nu cred ca obligatia de a lucra se rezuma la "semnarea de acte, adrese, etc." pe durata a 8 ore/zi.

In aceasta situatie, sumele incasate pentru 8 ore de activitate de 1-2 ore/zi reprezinta foloase necuvenite si cel mai probabil - prejudicierea unitatii

Mai mult, pontarea nereala = baza a calculului salarial in contabilitate este fapta cu conotatii penale.
Aprobarea unei astfel de plati (dispunerea platii de catre reprezentantul legal) are tot conotatii penale.

Chiar in cazul consilierii, este absolut lipsita de bun simt aprecierea ca ar fi posibil de acordat 8 ore/zi; ori vorbeste singur, ori il invata pe cel consiliat intr-o zi, o saptamana elementele de baza - cite 8 ore/zi (lipsind de la celalalt loc de munca fiindca innebunesti sa "predai" lectii atita timp) dupa care, firesc, ajunge fie la un program de 1-3 ore/zi, fie - daca nu te "lasi", ajungi la psihiatrie ...

Oricum nu trebuie demonstrata ubicuitatea, fizic - nespecifica oricarui subiect uman ... nu te poti afla cu "munca" in doua locuri diferite, in acelasi timp.

Lmihai

Post by Lmihai » 09 Mar 2005, 18:40

Sa inteleg ca daca eu, care sufar de insomnie si nu am putut sa dorm niciodata in decurs de trei ani (vazut la TV) nu pot lucra (face ceva constatabil in interesul angajatorului), nu pot incheia doua contracte de munca, cu norma intreaga, la doua societati, in doua schimburi diferite, cu toate ca Legea nr. 53/2003 nu imi interzice expres acest lucru?

pantera_roz

Post by pantera_roz » 30 Mar 2005, 09:55

Codul Muncii nu interzice expres acest lucru....o persoana poate muncii maxim 12 ore din 24 ore asa stiu eu, dar totodata, mi s-a raspuns de la ITM si Casa de Pensii ca atata timp cat pentru persoana respectiva se platesc impozite, ei nu au nici o sanctiune, ca lucreaza 8 ore sau mai mult.

Practic, nu ai cum sa lucrezi, dar teoretic se poate; stiu cazuri care lucreaza 20 de ore pe zi si nu s-a intamplat nimic, la ITM nu se face nici un centralizator al orelor prestate de o persoana.

Pantera_roz

adviser45

Post by adviser45 » 30 Mar 2005, 10:37

Sigur ca se poate.
Atata timp cat C.Muncii nu interzice acest lucru nu vad nici un impediment.
Poate doar"recomandarea" I.T.M.-ului

vectra

Post by vectra » 14 Apr 2005, 13:20

Din practica MMSSF cu privire la cumulul de functii, directorul Directiei legislatia muncii precizeaza ca acesta se poate realiza astfel incat sa fie respectate si prevederile art. 131 alin. (1) din Codul muncii potrivit carora salariatii au dreptul, intre doua zile de munca, la un repaus ce nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
In aceasta interpretare s-ar putea deduce ca cele 2 sau mai multe CIM-uri ar trebui sa insumeze max 12 ore si sa respecte conditia de min 12 ore consecutive de repaus zilnic.
Personal, consider ca atata vreme cat Codul muncii vorbeste despre un DREPT al salariatului, acesta poate incheia mai multe CIM (cu norma intreaga sau partiale ) a caror durata insumata a timpului zilnic de munca sa depaseasca 12 ore, cu conditia ca fiecare dintre acestea sa respecte prevederile art. 131 alin. (1).

norocel

Post by norocel » 14 Apr 2005, 13:24

Crezi ca legea ar trebui sa permita unui salariat sa-si asume orice riscuri?

buba

Post by buba » 14 Apr 2005, 14:44

Costelino wrote:El nu rezista nici macar 3 ore la serviciu, dar este director general si vrea sa aibe salariul cel mai mare. Tinand cont ca lucrez intr-o institutie publica avem o grila de salarii pe care trebuie sa o respectam.
Numai ca directorul nu intelege lucrul acesta.

Si poate oare un functionar public sa fie angajat si in alta parte ?

rosia_montana

Post by rosia_montana » 15 Apr 2005, 07:22

Se poate. Am la firma un angajat cu norma intreaga, care mai lucreaza intr-un loc cu tot cu norma intreaga, nu are functie de conducere....si chiar munceste :) (motivatia consta "probabil" in cei 14 copii pe cai ii are acasa). ITM-ul ne-a dat "binecuvantarea" de a-l angaja cu norma intreaga.

buba

Post by buba » 15 Apr 2005, 17:43

Si cam ce legatura ar avea ITM-ul cu incompatibilitatile prevazute de art.94 Titl.IV din L 161/2003 ?????

buba

Post by buba » 15 Apr 2005, 17:43

Si cam ce legatura ar avea ITM-ul cu incompatibilitatile prevazute de art.94 Titl.IV din L 161/2003 ?????

Post Reply