compararea tilurilor de proprietate imobiler ?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
raul

compararea tilurilor de proprietate imobiler ?

Post by raul » 22 Feb 2005, 21:21

pe ce criterii se face compararea titlurilor de proprietate in imobilier in afara de criteriile legii 10 artb 46/2 ?

norocel

Post by norocel » 23 Feb 2005, 07:35

In ce scop, pentru actiunea in revendicare?
Daca da, atunci se aplica urmatoarele reguli (in privinta imobilelor):

1. Cel mai "tare" proprietar este cel care a dobandit dreptul de proprietate printr-un mod originar (ex: uzucapiunea)
2. Daca doua persoane se pretind proprietari si nici una nu poate proba ca a dobandit dreptul prin uzucapiune, atunci se trece la compararea titlurilor.
3. Daca ai vorbit de compararea titlurilor, presupun ca ambii au titlu si se pot ivi urmatoarele situatii:

a) au titlu de la acelasi autor, va avea castig cel care si-a inscris primul dreptul in CF (in privinta asta insa exista si posibilitatea de schimbare a rangului inscrierii)
b) au titlu de la autori diferiti, se merge din autor in autor, si se compara titlurile autorilor intre ele;
c) in cazul in care titlurile nu sunt inscrise in CF, se distinge dupa cum titlul trebuia sau nu inscris pentru a produce efecte juridice si are, de regula castig de cauza cel care a dobandit primul dreptul (cu exceptia testamentului, pentru ca, dupa cum se stie testamentul ulterior in revoca pe cel anterior)

Mai trebuie tinut cont si de faptul ca reclamantul este cel care trebuie sa faca primul dovada si daca nu poate sa o faca i se respinge actiunea fara a mai analiza si titlul paratului.

Si in materie de inscriere in CF, in privinta rectificarilor sau a schimbari rangului, este important daca imobilul a fost dobandit cu titlu oneros sau gratuit.

raul

Post by raul » 24 Feb 2005, 10:51

multumesc pt un raspuns atit de rapid si competent.Dar in cazul in care sunt proprietar(am cumparat locul dela stat , construit o casa in 1925) , nationalizat fara titlu in1950, revendicat proprietatea pe rol in 1996, si avertizat organele primariei sa nu vinda, dar 6 luni mai tarziu vinde 2 apartamente la chiriasi.In a doua instanta (C de Apel, decizia este de a ne restitui proprietatea in intregime)Intervenientii fac recurs. Intrebare:
1) Daca inainte de cumparare, chiriasii cumparatori se dovedeste ca cunosteau legea 112/95 si normele de aplic/01.96, mai pot fi in eroarea comuna de aparenta de proprietate a statului ?
2)Daca totusi C Casatie spune ca e cumparator de buna credinta( desi curtea de apel decide ca e de rea credinta) pe ce baza se ia decizia ptca decizia Curt Const 145/2004 admite ca cele 2 acte de proprietate sunt valabile si se exclud reciproc ? Multumiri anticipate pt raspunsul dvs
Raul

norocel

Post by norocel » 25 Feb 2005, 13:07

1. Cand ai dat in judecata ai notat in litigiul in CF?
2. Buna credinta nu difera in functie de cunoasterea sau necunoasterea legii;
3. ICCJ se va pronunta in functie de probatiune administratata si de legislatia in vigoare.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 36 guests