Retragerea unei declaratii

Discutii privind procedura penala
Post Reply
kalu

Retragerea unei declaratii

Post by kalu » 16 Jul 2011, 22:30

Salut....deci incep asa pe scurt,...acum cate-va zile eram intrun parc impreuna cu un prieten...si tocmai aflasem ca cineva vor sa ii bata pe acei prieteni.....si pana la urma bataia a decurs(din pacate)...si eu am fost martor.....la acel moment nu ii cunosteam foarte bine pe atacatori si in acea seara am fost chemat la politie pentru a scrie o declaratie cu cele intamplate.....am scris iar acuma am aflat cine erau acei baieti(atacatorii)....niste baieti destul de rai cu care nu prea trebuie sa aveti deaface....si in concluzie mam hotarat sa nu mai fiu martor.....deci intrebarea vine...eu dupa ce am scris cele intamplate...as putea sa imi retrag declaratia???...va rog frumos raspundeti cat mai repede...am nevoie de ajutor :-( :-(

johei

Re: Retragerea unei declaratii

Post by johei » 19 Jul 2011, 21:45

Martor nu esti pentru ca asa hotarasti, ci pentru ca ai vazut ceva.

Retragerea declaratiei... teoretic e posibila, insa poate atrage unele consecinte penale in ceea ce te priveste. In anumite conditii, limitativ prevazute de lege, ai dreptul de a tacea, insa regula este ca martorul e obligat sa spuna ce a vazut.

angel

Post by angel » 21 Jul 2011, 00:50

Johei :bere:

si...care ar fi sanctiunea daca nu spune ce a vazut?! :-P

@ kalu:nu va puteti retrage(schimbati) declaratia fara ca sa aveti consecinte juridice.

johei

Post by johei » 21 Jul 2011, 08:59

Pai a spus deja. Daca acum spune ca nu a vazut nimic... inseamna ca prima data cand a spus ce a vazut a mintit.
Sau minte acum... :fluierat:

Care e sanctiunea? :?:

:floare:

kalu

Post by kalu » 21 Jul 2011, 09:24

Multumesc pentru raspunsuri....dar din pacate mau chemat din nou la politie si nu am mai putut face nimic impotriva retragerii declaratiei......ancheta merge mai departe si asta e..... :D

angel

Post by angel » 22 Jul 2011, 17:56

johei wrote:

nu exista sanctiune! :grin:
exista doar daca martorul nu se prezinta.zice ca este obligat sa se prezinte si sa spuna tot ce cunoaste cu privire la.....dar nu zice care este sanctiunea daca se prezinta si refuza sa declare ceva....important este sa se prezinte :wink:

johei

Post by johei » 22 Jul 2011, 18:04

Hai mai angel chiar asa?

Si totusi as zice ca al penal cod spune un pic altfel:

ART. 260
Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispoziţiile alin. 1 - 3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.

Imprejurari esentiale... de ex, cum arata faptasii!!!

angel

Post by angel » 22 Jul 2011, 18:27

cred ca nu m-am facut inteleasa ce am vrut sa spun.

"ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat"

daca martorul nu declara nimic, nu exista sanctiune...nu este nicaieri precizat caci martorul cand se prezinta in fata instantei este obligat sa declare ceva,altminteri santiunea fiind...ci sa se prezinte si sa spuna...ce sa spuna, daca el zice:am venit, m-ati chemat in calitate de martor si inteleg sa nu declar nimic...

gandeste-te putin la o astfel de ipoteza...

SheIntruder

Post by SheIntruder » 26 Jul 2011, 22:16

In primul rand, ca sa raspund la intrebarea initiala, marturia poate fi retrasa in cazul ca care a fost mincinoasa. In acest caz, in functie de momentul in care intervine si de incidenta diverselor cauze ce inlatura caracterul penal sau raspunderea penala, martorul poate fi pedepsit cf 260cp. Cum din prezentare nu reiese aceasta situatie, modul in care ai putea tu(martor) sa te protejezi este facand o cerere motivata pt atribuirea unei alte identitati cf art 86 1 Cpp, dar aceasta este eficienta daca nu s-a prezentat inca materialul de urmarire penala.
In al doilea rand, martorul este obligat sa se infatiseze si sa declare tot ce stie cu privire la faptele cauzei- art 83Cpp. Sanctionarea incalcarii acestor obligatii este: aducerea cu mandat de aducere cf 183-184 cpp(daca nu se prezinta), respectiv posibilitatea de a raspunde pt infractiunea de marturie mincinoasa cf 260 cp (daca nu declara tot ce stie privitor la fapte esentiale asupra carora a fost intrebat- in acest caz intrand si ipoteza tacerii cand ea se opune clarificarii unor imprejurari pe care le cunoaste).

Sper sa fie de folos. :)

CHRISTIAN73

Post by CHRISTIAN73 » 08 Aug 2011, 11:01

cred ca cel mai indicat ar fi ,sa ati mentii declaratia daca acea persoana a fost batuta antradevar,nu ar trebui sa ati fie teama de acei baieti chiar daca sant periculosi cum spui tu,ar trebui sa te gandesti ca puteai fi tu batut an locul lui si cum ar fi fost daca lui iar fi fost frica sa mai fie martor? ar trebui sa ancercam toti sa fim mai umani cu cei din jurul nostru :cry:

ignite

Post by ignite » 17 Aug 2011, 09:16

angel wrote:
johei wrote:

nu exista sanctiune! :grin:
exista doar daca martorul nu se prezinta.zice ca este obligat sa se prezinte si sa spuna tot ce cunoaste cu privire la.....dar nu zice care este sanctiunea daca se prezinta si refuza sa declare ceva....important este sa se prezinte :wink:

DE MĂRTURIE MINCINOASĂ AI AUZIT?
DAR DE FAVORIZAREA INFRACTORULUI?
DEPINDE ÎN CE CALITATE FACI GESTUL RESPECTIV...DE A SCHIMBA DECLARAŢIA ŞI CUM O FACI.

ignite

Post by ignite » 17 Aug 2011, 09:23

ANGEL...DIN MOMENT CE A DAT O DECLARAŢIE, CUM TE POŢI GÂNDI LA O ASEMENEA IPOTEZĂ CA CEA INVOCATĂ DE TINE?

ÎN PLUS...POŢI FI DOVEDIT, CHIAR UŞOR, UNEORI, CĂ MINŢI, PRIN FAPTUL CĂ NU SPUI NIMIC DIN CEEA CE AI VĂZUT.

MARTORUL NU POATE SĂ REFUZE A DA O DECLARAŢIE.

MAI E O CHESTIE...NU ORICE MINCIUNA ATRAGE MĂRTURIA MINCINOASĂ.

IAR CU ASCUNDEREA IDENTITĂŢII...AIA NU SE FACE AŞA CU UNA CU DOUĂ. DACA EŞTI SINGURUL MARTOR E GREU PROBABIL SĂ ŢI SE ACORDE AŞA CEVA ŞI PENTRU CĂ NU AI MOTIVE...ŞI PENTRU CĂ DECLARAŢIA SA AR FI CAM SINGURA PROBĂ AFARĂ DE CERTIFICATUL MEDICO-LEGAL, DECI INSTANŢA AR MOTIVA VINOVĂŢIA ÎN PRIMUL RÂND PE DECLARAŢIA RESPECTIVĂ. DACĂ AR FI AUDIAT SUB O ALTĂ IDENTITATE...APAR PROBLEME CU ÎNCĂLCAREA PREZUMŢIEI DE VINOVĂŢIE...CU PRINCIPIUL CONTRADICTORIALITĂŢII...

O ALTĂ POSIBILITATE...AR FI CA APĂRAREA SĂ POATĂ FORMULA ÎNTREBĂRI CĂTRE MARTORUL CU PRICINA...CEL CU IDENTITATEA PROTEJATĂ...ÎN CONDIŢIILE UNEI ŞEDINŢE DE JUDECATĂ...PUBLICE.

mihaita08fzr

Post by mihaita08fzr » 01 Dec 2013, 13:19

buna ziua!acum 2 saptamani a avut loc un conflict intre doua persoane,la cateva zile una din persoane a depus plangere penala, am fost la politie sa dau o declaratie despre cele intamplate,am dat declaratie iar acum am fost citat la sectie pentru a semna declaratie pentru am fii pusa sub forma tipizata sau ceva de genul !pot sa refuz semnarea acelei declarati si sa numai particip la cercetari?risc sanctiuni?astept raspuns,multumesc1

Post Reply