Recidiva Mare Postcondamnatorie

Discutii privind procedura penala
Post Reply
Lorance

Recidiva Mare Postcondamnatorie

Post by Lorance » 31 May 2011, 13:26

Domnule/Doamna ,
Va rog sa ma ajutati sa gasesc solutia legala a une i spete penale pe care am sa v o prezint in mod succinct mai jos:
Recidiva Mare Postcondamnatorie
In anul 1996 am fost condamnat pt. comiterea mai multor infractiuni la o pedeapsa privativa de libertate de 8 ani , aceaste infractiuni au fost comise in anul 1995 iar sentinta a ramas definitiva si irevocabila in anul 2000. Am inceput sa execut aceasta pedeapsa in anul 2001. In anul 2002 dupa executarea a 598 de zile din aceasta pedeapsa de 8 ani am fost eliberat din detentie pe o perioada de 3 luni pe motive medicale prin intreruperea executarii pedepsei iar ulterior aceasta decizie de intrerupere a fost marita pana la un an. In anul 2003 cand urma sa ma intorc la penetenciar pt. continuarea detentiei am parasit tara fara un pasaport legal si am plecat in Italia.La intoarcerea in tara in anul 2005 am fost depistat de catre autoritati, care mi au intocmit dosar penal pt. trecerea ilegala a a frontierii de stat a Romaniei si a unui stat strain si odata cu asta am fost reincarcerat pt. continuarea restului de pedeapsa pe care I- l mai aveam de facut din pedeapsa de 8 ani. Dosarul in care am fost judecat pt. cele doua infractiuni de trecere ilegala a frontierii a fost pus pe rol si solutionat abia 3 ani mai tarziu in anul 2008 si a m fost condamnat la cate 9 luni inchisoare pt. fiecare din infractiuni iar solutia a ramas definitiva si irevocabila in anul 2010. Eu intre timp in luna mai 2008 m am liberat conditionat din pedeapsa de 8 ani in conditiile cerute de lege, executand fractia obligatorie de ½ ,6 luni la an conform legii penale mai vechi adica de dinainte de 1996 cand s au facut modificari la C.P.
Problemele pe care le ridic si pe care va rog sa ma ajutati sa le rezolv sunt legate de solutiile date de catre instanta de judecata privind dosarul prin care s a facut contopirea celor doua infractiuni de trecere ilegala a frontierii, condamnat la cate 9 luni inchisoare in 2329 de zile, rest din pedeapsa de 8 ani de zile la data cand au fost comise cele doua infr. de trecere ilegala.
In speta cazului de fata ne aflam in situatia Recidivei Mari Postcondamnatorii si eu am concluzionat ca aceasta situatie se rzolva conform legii in felul urmator :
-La instanta de fond dosar nr.23757/245/2007 al Judecatoriei Iasi, parchetul cere in mod nejustificat si nelegal schimbarea incadrarii juridice a celor doua infractiuni de trecere ilegala a frontierii de stat a Romaniei si a unui stat strain ,pedepsit pentru fiecare dintre ele cu cate 9 luni inchisoare , din infractiuni continuate in infractiuni concurente.Cele doua infractiuni de trecere ilegala a frontierii nu sunt infractiuni concurente deoarece amandoua au fost realizate asa cum se arata si in dosarul nr. 2323757/2007 in realizarea aceleeasi rezolutii si anume in scopul sustragerii de la executarea unei pedepse.Art. 41 C.P. Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.
În cazul infracţiunii continuate şi al infracţiunii complexe nu există pluralitate de infracţiuni.



Infractiunile continuate se pedepsesc asa cum se arata la art.42 C.P. in mod diferit de infractiunile concurente : Pedeapsa pentru infracţiunea continuată
Infracţiunea continuată se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, la care se poate adăuga un spor, potrivit dispoziţiilor art. 34 sau, după caz, art. 40^1 alin. 1.
ART. 34
Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni săvârşite de persoana fizică
În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte, iar dintre acestea se aplică pedeapsa, după cum urmează:
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită până la maximul ei special, iar când acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor de până la 5 ani;
In aceasta situatie cele doua infractiuni de trecere ilegala a frontierii de stat a Romaniei si a unui stat strain trebuiau contopite separat pentru a se ajunge la o pedeapsa unica care ulterior se contopea in pedeapsa de 2329 de zile rest ramas neexecutat din pedeapsa de 8 ani de zile si nu pe rand in restul de 2329 de zile cum in mod gresit s a procedat.Aceasta ilegalitate nu s a dorit a fi indreptata pe tot parcursul procesului pentru a agrava situatia juridica si a permite aplicarea altui aliniat din cadrul Recidivei Mari Postcondamnatorii, cand cel de a doilea termen al recidivei este format dintr un concurs de infractiuni si nu ca in situatia reala a cazului de fata cand atat primul termen,cat si cel de al doilea termen sunt formati dintr o singura infractiune fiecare.
Motivand asa cum am aratat mai inainte ca in situatia reala a cazului de fata ne aflam in prima situatie a Recidivei Mari Postcondamnatorii si anume : 1) Când atât primul termen, cât si cel de-al doilea termen sunt formati dintr-o singura infractiune fiecare, arat cum se face contopirea in situatia noastra:
a) Când infractorul comite cea de-a doua infractiune în timp ce executa prima pedeapsa.
I1 P1 I2 P2 P1
P11
I1: Momentul comiterii primei infractiuni
I2: Momentul comiterii celei de-a doua infractiuni
P1: Stabilirea pedepsei pentru prima infractiune si începerea executarii
acesteia
P2: Stabilirea pedepsei pentru cea de-a doua infractiune si contopirea pedepselor în vederea aplicarii tratamentului sanctionator pentru recidiva

P1: Restul pedepsei ramas neexecutat din P1 la data comiterii celei de-a doua infractiuni

P11: Ceea ce infractorul a executat din momentul comiterii celei de-a doua infractiuni si pâna la data contopirii
R: Rezultanta finala care va fi pedeapsa ce se va executa pentru recidiva
O: Contopire potrivit art. 34, cod penal (Concurs)
: Contopire potrivit art. 39, cod penal (Recidiva)
R = (P2  P1) - P11
Rezultanta se obtine contopind pedeapsa pentru cea de-a doua infractiune cu restul ramas neexecutat din prima pedeapsa la data comiterii celei de-a doua infractiuni si scazând din rezultanta cotopirii ceea ce infractorul a executat din momentul comiterii celei de-a doua infractiuni si pâna la data contopirii. Se gaseste pedeapsa de baza, se ridica la maximum special si se poate adaunga un spor de pâna la 7 ani.
Analizand modul in care se face contopirea, prin mecanismul aratat de Legiuitor mai inainte, observam asa cum se arata in: art.34 C. P. si art.39 C.P.
Art.34 C.P. b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită până la maximul ei special, iar când acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor de până la 5 ani;
ART. 39 C.P.
Pedeapsa în caz de recidivă pentru persoana fizică
În cazul recidivei prevăzute în art. 37 alin. 1 lit. a), pedeapsa stabilită pentru infracţiunea săvârşită ulterior şi pedeapsa aplicată pentru infracţiunea anterioară se contopesc potrivit dispoziţiilor art. 34 şi 35. Sporul prevăzut în art. 34 alin. 1 lit. b) se poate mări până la 7 ani.
Dacă pedeapsa anterioară a fost executată în parte, contopirea se face între pedeapsa ce a mai rămas de executat şi pedeapsa aplicată pentru infracţiunea săvârşită ulterior.
Concluzia unica si cea Legala este aceea ca pedeapsa care se executa este pedeapsa cea mai grea care poate fi sporita.In cazul nostru, pedeapsa cea mai grea este pedeapsa de 2329 de zile iar aceasta pedeapsa a fost executata si am fost Liberat Conditionat din ea iar deducerea pedepsei executate nu mai este utila si operabila in cazul de fata.Operarea mecanismului complet de contopire si scadere a perioadei executate ar fi fost legal aplicat daca se facea in timp util si anume in perioada in care executam pedeapsa mai grea de 2329 de zile pentru a determina exact ce perioada de pedeapsa ramane de executat.Cazul de fata este o gaselnita juridica pentru a ma obliga sa execut si partea de pedeapsa considerata de institutia Liberarii Conditionate ca perioada de incercare .Executarea perioadei de incercare ramase in urma intervenirii unei Liberari Conditionate ar fi fost posibila numai in cazul Revocarii Liberarii
Conditionate si anume in situatia cand dupa Liberarea Conditionata sar fi comis o alta infractiune, cazul Recidivei Postexecutorii.In cazul de fata ,dupa intervenirea Liberarii Conditionate nu s a mai comis nici o infractiune, astfel, pedeapsa conform Legilor in vigoare este considerate executata.
Domnule/Doamna ,va rog sa mi spune ti ce parere aveti.

Cu stima

Lorance

ignite

Re: Recidiva Mare Postcondamnatorie

Post by ignite » 02 Jul 2011, 15:27

eu am o părere bună, deşi nu am citit până la capăt.
ştii destule, nici nu merită să te mai obosim cu alte amănunte.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests