cod civil

Discutii privind procedura civila
Post Reply
georgeang

cod civil

Post by georgeang » 18 Feb 2011, 22:22

Am cumparat o casa in 1983 si conform art.30 din L.58/1974 terenul a trecut in proprietatea statului. Primaria mun. Ploiesti mi-a raspuns ca nu este ea proprietarul terenului ci mun. Ploiesti. intrebare: ce entitate administrativ teritoriala este proprietarul terenului si conform carei legi?

vulpacris

Re: cod civil

Post by vulpacris » 19 Feb 2011, 11:22

Potrivit Legii nr.215/2001 numai unitatea administrativ-teritoriala, respectiv, comuna, orasul sau muncipiul, are patrimoniu, privat sau public.

Cu privire la acest patrimoniu, numai Consiliul Local are putere de decizie, prin hotararile pe care le adopta.

Cu executarea hotararilor Consiliului Local este investit primarul, viceprimarul si aparatul de specialitate din subordinea acestora, sub denumirea de "primarie", care este doar o fictiune a legiuitorului, care nu are personalitate juridica si nici patrimoniu propriu.

Asa ca, daca vreti sa chemati in judecata persoana de la care revendicati dreptul de proprietate asupra terenului, aceasta trebuie sa fie "municipiul Ploiesti, prin Consiliul Local, prin primar" deoarece primarul este acela care le reprezinta in justitie.

Dar, dvs. nu aveti dreptul sa revendicati dreptul de proprietate deoarece nu dvs. ati fost sanctionat prin prevederile Legiinr.58/1974, prin exproprierea abuziva, ci, vanzatorul, astfel ca numai acesta poate sa revendice dreptul de proprietate asupra acestui teren.

Dar, in schimb, dvs. va puteti prevala de prevederile art. 36 alin.(3) din Legea nr.18/1991, republicata:

"Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor."

potrivit caruia ati fost declarat prin lege ca si fiind proprietar de drept al acestui teren, si sa formulati o cerere pentru emiterea unui titlu de proprietate asupra acestui teren la Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a municipiului Ploiesti, tot in cadrul primariei Ploiesti, si pentru depunerea careia nu exista termen de decadere.

:cafea:

georgeang

Re: cod civil

Post by georgeang » 19 Feb 2011, 13:26

VULPACRIS,
Iti raman profund indatorat, eu sunt din Ploiesti dupa cum cred ca ti-ai dat seama din subiectul "aruncat" de mine pe forum
Multumesc

Post Reply