netemeinicie nelegalitate

Discutii privind procedura civila
Post Reply
sofia

netemeinicie nelegalitate

Post by sofia » 16 Feb 2005, 09:42

Care este deosebirea intre o cerere netemeinica si una nelegala?

croc

Post by croc » 16 Feb 2005, 10:02

eu nu mi-am pus problema asta cu privire la o cerere;
mi-am pus-o cu privire la o sentinta si mi-am lamurit-o in felul urmator:
netemeinica- nu se retine corect situatia de fapt; nelegala - este data cu incalcarea legii;

nu sunt sigura ca este corect, motiv pentru care ma bucur ca ai intrebat!
sa vedem si alte raspunsuri!

sofia

Post by sofia » 16 Feb 2005, 10:09

Multumesc Croc, nici cu sentinta nu-mi era clar.

aeliasentia

Post by aeliasentia » 16 Feb 2005, 11:55

este un raspuns pertinent cred eu, croc, dar, pe de alta parte, hotararea poate fi neintemeiata atat in fapt, cat si in drept, nu? dar inclin sa cred ca punctul tau de vedere este cel corect, avand in vedere intentia legiuitorului de a incerca limitarea exercitarii caii de atac a recursului (exacerbata in prezent), numai pentru motive de nelegalitate - incalcari ale legii procedurale. optiunea este, cred eu, potrivita cu natura extraordinara a acestei cai de atac. distinctia nu are efecte in cazul prevazut de 304 "indice unu".

norocel

Post by norocel » 17 Feb 2005, 09:45

Netemeinicie: incalacare norme de drept substantial
Nelegalitate: incalcare norme de procedura

Nu pot indica o sursa credibila dar asa banuiesc eu ca ar fi corect.

ilej

Post by ilej » 17 Feb 2005, 14:40

Netemeinic= "lipsit de temei"
Unul din motivele de nelegalitate pt care se poate cere modificarea sau casarea unei hotarari este la pctul 9 art 304 "cand hotararea pronuntatat este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii". Prin urmare, excluzand posibilitatea unei exprimari tautologice a legiuitorului, temeiul pote fi si altfel decat legal anume un fundament in fapt, o baza reala a ceea ce se invoca in drept.
In concluzie, cred ca notiunea de netemeinicie este o notiune mai larga care o cuprinde si pe cea de nelegalitate(lipsit de temei legal).

sofia

Post by sofia » 17 Feb 2005, 14:48

Instantele, cand resping cererea de chemare in judecata, se exprima cam asa:"cererea este netemeinica si nelegala", deci fac o distinctie.
Pe mine ma intereseaza netemeinicia si nelegalitatea cererii si nu a sentintei (in privinta hotararii m-a lamurit Croc).

ilej

Post by ilej » 17 Feb 2005, 15:04

Din exprimarea instantelor reiese ca folosesc notiunea de netemeinicie in sens restrans referindu-se exclusiv la respingerea argumentelor de fapt.
Nu vad de ce aceste doua notiuni ar dobandi valente diferite dupa cum e vorba de o sentinta sau de o cere de chemare in judecata. Mi se pare ca explicatia data de croc se potriveste si in acest ultim caz.

Post Reply