va rog ajutor

Familiei
Post Reply
ddoina

va rog ajutor

Post by ddoina » 15 Feb 2005, 08:42

Am facut apel la sentinta de divort, dar m-am panicat vazand ca avocata mea a presentat motivele intr-un mod in care mai mult ma acuzau pe mine decat sa acuze sotul, si am retras actiunea in ziua judecarii apelului (in fata instantei). Am incetat si relatiile cu avocata mea si, neavand prea multe posibiliati materiale, va rog sa ma ajutati cu sfaturi inainte de a decide ce sa fac mai departe.

1. ce se va intampla acum? mai poate fi facut ceva? recurs?
pentru ca inca vreau sa lupt.

2. daca am retras actiunea de apel, se va retrage si prezentarea motivelor, sau tot ce am depus la dosar piana cum ramane acolo, in situatia in care fac recurs?

3. poate fostul sot sa-mi ceara cheltuieli de judecata pt apel (la fond a fost declarata culpa comuna) pt. ca am retras apelul? in cat timp poate sa faca si pot afla asta?

4. se poate urgenta primirea deciziei de la apel ? la fond a durat mai mult de o luna sa primesc prin posta decizia

5. cand incepe vacanta juridica si in ce perioada nu se judeca procese?

va multumesc nespus de mult
doina

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 15 Feb 2005, 10:33

nu mai poti sa faci nimic, nu ai motive de recurs. Ai renuntat la apel este treaba ta.
Nu stiu cat dureaza pana primesti hotararea acasa, in principiu insa te poti duce la arhiva sa vezi in condica ce s-a intamplat.
Prin renuntarea la apel isi produce efectele hotararea de fond asa cum a fost ea.
Toate actele raman acolo, "retragerea" de care vorbesti insemna ca ai renuntat la judecata apelului, ceea ce mai pe romaneste insemna ca ai fost de acord cu solutia de la fond.
Daca fostul sot nu a cerut cheltuielile in apel nu mai poate sa le ceara dupa aceea.
Vacanta judecatoreasca incepe la 1 iulie si tine pana la 1 septembrie.
Spun ca nu aveti motive de recurs pentru instanta de apel va pronunta o hotarare in care va lua act de faptul ca dvs. ati renuntat la judecarea apelului. In aceste conditii nu aveti ce sa atacati.
Daca vreti sa urgentati primirea hotararii duceti-va la instanta care a judecat apelul si depuneti o cerere la dosar prin care solicitati acest lucru.

ddoina

Post by ddoina » 16 Feb 2005, 09:31

va multumesc pentru ajutor.
ce m-a facut sa retrag actiunea a fost si sugestia avocatei mele ( o doamna in varsta ce parea sa aiba experienta) ca este posibil ca la apel, chiar daca retrag actiunea, sentinta sa fie astfel incat sa pot face recurs. atunci nu am realizat, dar acum mi se pare din ce in ce mai ilogic, dupa cum ati spus si dumneavoastra.

deci sentinta acum va fi definitiva si irevocabila?

va multumesc si va doresc numai bine.

ddoina

Post by ddoina » 01 Mar 2005, 21:43

am primit hotararea. incredibil sau nu, este cu posibilitate de recurs in termen de 30 de zile. asta inseamna deci ca si eu pot face recurs, sau doar ex-sotul?
va multumesc.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 01 Mar 2005, 21:47

bineinteles ca in cuprinsul ei se specifica faptul ca puteti face recurs in 30 zile de la comunicare. toate hotararile date in apel, inclusiv cele prin care se ia act de renuntarea partilor la judecata, sunt supuse recursului.
Eu nu am spus ca nu puteti face recurs ci ca nu aveti nici un motiv de recurs.
Cu alte cuvinte nimeni nu va opreste sa declarati recursul insa apreciez (fata de pozitia dvs. de renuntare la apel) ca aveti sanse de 99% sa-l pierdeti.

ddoina

Post by ddoina » 01 Mar 2005, 21:57

va multumesc frumos.
credeti ca chiar nu as putea sa cresc sansele de reusita printr-o prezentare mai buna a motivelor (prezentate la apel) si o puternica contestare a martorilor ex-sotului? se admit noi martori la recurs?
va multumesc,

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 01 Mar 2005, 22:44

nu, nu cred
recursul s epoate intemeia pe 10 motive mari si late, prevazute in art. 304 Cod procedura civila, motive in care nu cred ca va incadrati.
mai mult decat atat, recursul se face impotriva hotararii pronuntate de instanta in apel, asa cum v-am mai explicat. e greu de presupus ca vreo instanta ar putea fi convinsa ca hotararea prin care instanta de apel a luat act de renuntarea dvs. la judecarea apelului ar fi gresita din vreun motiv de drept.
Nu se admite proba cu martori i recurs, numai inscrisuri.

ddoina

Post by ddoina » 02 Mar 2005, 22:32

va multumesc frumos pentru lamuriri.

Post Reply