ajutor

Discutii privind procedura penala
Post Reply
dsa

ajutor

Post by dsa » 13 Jan 2011, 14:18

Buna ,
Am si eu nevoie de niste sfaturi va rog .

Am depus o plangere de amenintare impotriva unui individ.Dupa 2 luni , am fost sunata si chemata inapoi daca imi mentin declaratia , iar eu am declart ca o mentin si imi dau aprobarea pentru a fi dat in judecata

Ce se va intampla ?

Eu sunt parte civila in acest proces?

Sau eu personal il dau in judecata pe cheltuiala mea?

Ideea e ca nu vreau nimic de la el , doar sa am siguranta ca nu voi pati nimic , si nu as vrea sa-mi retrag plangerea (ca sa existe o evidenta)

Da-ti`mi si mie niste sfaturi va rog

Header

Re: ajutor

Post by Header » 13 Jan 2011, 17:28

Daca ati depus o plangere era normal sa fiti chemata pentru declaratii de completare etc.

Potrivit Art. 193 Cod penal privind amenintarea,

"Fapta de a ameninta o persoana cu savârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa o alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii."

Daca fapta nu este grava si nu este facuta de o persona cu antecedente penale etc. individul primeste posibil o amenda administrativa.

Aveti doua variante, lasati procesul sa mearga pe penal si o sa fie sanctionat de instantele de judecata ori nu o sa fie, totul depinde de probele depuse etc. daca o sa fie gasit ori nu vionavat iar aici nu aveti nevoie de avocat si nu platiti nimic.

In cazul in care mergeti pe civil aveti nevoie de avocat, aici daca doriti sa cereti daune morale daca se intruneste conditia etc. si puteti cere si cheltuieli de judecata, aici platiti taxa de timbru etc.

Cum "impacarea partilor inlatura raspunderea civila"

Puteti retrage plangerea dumneavoastra, adresati-va organelor judiciare inainte de pronuntarea unei sentinte judecatoresti.
...........................................................................
Nota- In astfel de cazuri de amenintari, santaje este bine sa lasati cursul sa mearga caci nu platiti nimic, astfel persoana impotriva careia s-a depus plangerea daca este gasita vinovata primeste doar o amenda, este important caci pe viitor este posibil daca recidiveaza nu o sa primeasca amenda ci este incatusat.

In multe astfel de cazuri autorii inspira teama victimelor, pe viitor daca a fost sanctionat de instanta o sa teama mai mult inainte sa ameninte din nou pentru ca stie ca aveti curaj si ca o sa cereti ajutor institutiilor abilitate.
Daca retrageti plangerea nimeni nu garanteaza ca pe viitor o sa fiti drept o naiva iar autorul presupus vinovat o sa gandeasca ca iar retrageti plangerea si este posibil sa fiti din nou amenintata.

dsa

Post by dsa » 13 Jan 2011, 18:04

Header wrote:Daca ati depus o plangere era normal sa fiti chemata pentru declaratii de completare etc.

Potrivit Art. 193 Cod penal privind amenintarea,

"Fapta de a ameninta o persoana cu savârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa o alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii."

Daca fapta nu este grava si nu este facuta de o persona cu antecedente penale etc. individul primeste posibil o amenda administrativa.

Aveti doua variante, lasati procesul sa mearga pe penal si o sa fie sanctionat de instantele de judecata ori nu o sa fie, totul depinde de probele depuse etc. daca o sa fie gasit ori nu vionavat iar aici nu aveti nevoie de avocat si nu platiti nimic.

In cazul in care mergeti pe civil aveti nevoie de avocat, aici daca doriti sa cereti daune morale daca se intruneste conditia etc. si puteti cere si cheltuieli de judecata, aici platiti taxa de timbru etc.

Cum "impacarea partilor inlatura raspunderea civila"

Puteti retrage plangerea dumneavoastra, adresati-va organelor judiciare inainte de pronuntarea unei sentinte judecatoresti.
...........................................................................
Nota- In astfel de cazuri de amenintari, santaje este bine sa lasati cursul sa mearga caci nu platiti nimic, astfel persoana impotriva careia s-a depus plangerea daca este gasita vinovata primeste doar o amenda, este important caci pe viitor este posibil daca recidiveaza nu o sa primeasca amenda ci este incatusat.

In multe astfel de cazuri autorii inspira teama victimelor, pe viitor daca a fost sanctionat de instanta o sa teama mai mult inainte sa ameninte din nou pentru ca stie ca aveti curaj si ca o sa cereti ajutor institutiilor abilitate.
Daca retrageti plangerea nimeni nu garanteaza ca pe viitor o sa fiti drept o naiva iar autorul presupus vinovat o sa gandeasca ca iar retrageti plangerea si este posibil sa fiti din nou amenintata.

Va multumesc pentru raspuns

Individul are antecedente penale , eu am stat in chirie la el si primea foarte des citatii acasa,in calitate de invinuit.
Am cautat articolele de care era acuzat , si era ceva de genu violare domociliu si vatamare corporala ..parca(cand ajung acasa am sa mai postez odata exact articolele pt care este acuzat)

SIngura dovada pe care o am , sunt niste sms`uri pe telefonul meu si al prietenului meu(a fost si el amenintat).

Eu chiar nu vreau nimic de la individul acesta, doar sa fie instiintat ca am luat masuri , si sa nu mai incerce altceva.

Header

Post by Header » 13 Jan 2011, 18:20

Eu recomand sa lasati procesul sa curga, este important, cu fiecare victima care-si retrage plangerea inseamna o alta "victima" care nu a lasat justitia sa-i faca dreptate si dupa dumneavoastra or sa fie si alte victime.

Cand dati reply va rog nu mai dati cu tot cu citatul.

dsa

Post by dsa » 14 Jan 2011, 13:57

Buna din nou :)

Individul de care v-am povestit mai sus , este invinuit intr`un alt caz si se incadreaza la art180 alin 2 si 217 al 1 CP

Mesajele care le am in telefon nu am putut sa le imprim ,iar politia mi-a zis sa le scriu de mana.Vor fi putea luate ca proba?

Sau exista vreo sansa sa pierd acest proces, si in cazul asta sper ca nu voi fi amendata ...

Vreau sa mai zic ca in msg nu scrie clar :"te omor / bat etc" ..sunt doar niste vorbe ce pot fi interpretabile, adica :"Lasa ca ne vom mai vedea noi" , "Inca nu ne cunoastem" , "Cand te prind iti dau un shut in fund"

Eu m-am mai intalnit cu el odata in orash (pe perioada cand eram in chirie la el) , si atunci au inceput amenintarile. In seara aia a pus mana pe mine, sa ma forteze sa intru in masina , am fugit , apoi ma urmarea cu mashina prin oras (am si un martor)

Este suficient?

Va multumesc

Header

Post by Header » 14 Jan 2011, 15:08

Cum am spus, genul asta de infractiuni nu trebuiesc niciodata tolerate ci in mod urgent cerut ajutor institutiilor.

Daca aveti un martor ca a incercat spuneti ca individul acuzat ar fi incercat sa va bage cu forta in masina atunci este in avantajul dumneavoastra, in sensul ca acuzatia dumneavoastra se bazeaza pe ceva real.

In alta ordine de idei incepe sa ia contur amenintarea ca fiind reala daca se dovedeste adevarat ca a incercat sa va urce fortat intr-o masina, depinde daca si cand a avut loc presupusa amenintare, inainte de aceasta presupusa tentativa de lipsire de libertate ori dupa.

Am putea sa vorbim aici de Infractiunile contra libertatii persoanei
Art. 203
(1) "ipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoare de la unu la 7 ani"

unde din cate stiu eu tentativa se pedepseste conform aceeluias articol in alin:
(4) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) si (2) se pedepseste.

si...de ce nu se aplica si concurs de infractiuni ?
Eu recomand sa luati avocat specializat in penal si sa va constituiti parte civila, cereti cheltuieli de judecata si daune morale daca reusiti sa castigati, eu cred ca aveti toate sansele.
Daca nu vreti macar puteti sa lasati procesul sa mearga de la sine de catre stat deoarece acestea sunt infractiuni la legea penala nu in civil, aveti numai de castigat din ambele.

Daca nu aici as dori sa-mi spuneti in privat in timp cum au decurs lucrurile pentru care multumesc anticipat.

dsa

Post by dsa » 14 Jan 2011, 15:52

Puteti sa ma lamuriti ce inseamna acestea art180 alin 2 si 217 al 1 CP ? (pe intelesul cuiva ce nu are cunostinte in drept) ...si ma intereseaza cat ii ingreuneaza situatia daca am mai facut si eu plangere pt amenintare .

Nu vreau sa merg pana in panzele albe , sa cer altceva de la el ....vreau doar linistea mea , si sa fie sanctionat (o amenda si poate puscarie , daca mai are antecedente penale)

Header

Post by Header » 14 Jan 2011, 17:40

Art 180 alin 2 C.P, inseamna ca a fosta acuzat de lovire sau alte violente din care a rezultat ca victima a primit cel mult 20 de zile ingrijiri medicale.

La art 217 alin 1 C.P privind distrugerea.
A fost acuzat de distrugerea ori degradarea unui bun ori unor bunuri apartinand altcuiva.

Binenteles ca acestea agraveaza situatia cu fiecare fapta penala de care este acuzat si dovedita pentru el ca individ, daca nu doriti nimic atunci nu mergeti pe civil, lasati autoritatile sa mearga pe penal singure si sa-i taxeze vinovatia in functie de dovezi etc.

Ati facut plangere la politie pentru ca a incercat sa va urce cu forta in masina ?
Daca da, ati specificat ca aveti si un martor ?
:cafea:

dsa

Post by dsa » 14 Jan 2011, 19:11

Eu le-am zis cand am povestit cauza din care am ajuns la amenintari , si am pomenit si despre asta ,dar in declaratie nu am specificat asta.

Am vrut sa depun prima plangere de amenintare , si sa-l acuz si de intimidare.

Eu am scris dupa cum "mi-au dictat" ei ...este prima data cand am un contact de genul acesta cu politia.

Dar incerc sa ma documentez:)

Voi fi audiata si de procuror ?

ignite

Post by ignite » 15 Jan 2011, 19:20

ala va primi o amenda, ca sancțiune administrativă.

tu nu vei fi obligată la cheltuieli,

dar dacă retragi plângerea vei fi obligată, dacă s/a inceput urmarirea penală

daca va impăcați, veți împărți cheltuielile

cam asa.

Post Reply