divort fara partaj

Familiei
mariibriza

divort fara partaj

Post by mariibriza » 05 Jan 2011, 08:48

buna ziua,am divortat ,fara partaj ,si locuim in acelasi apartament, ce drepturi as avea in urma decesului sotului,in urma casatoriei nu am avut copiii..multumesc!

angel

Re: divort fara partaj

Post by angel » 05 Jan 2011, 14:08

sa inteleg ca ap. in care locuiti este bun comun? deci, dobandit in timpul casatoriei?

mariibriza

Post by mariibriza » 06 Jan 2011, 08:56

da,apartamentul este bun comun,dobandit in timpul casatoriei noastre,la fel cu toate bunurile din el,multumesc

angel

Post by angel » 06 Jan 2011, 15:32

daca sotul are parinti sau frati vin ei la succesiune,pe partea sotului.Daca n-are mostenitori, vine statul prin ministerul de finante. dvs daca ati divortat nu mai aveti dreptul al mostenire ca "sot" supravietuitor.
v-as indica totusi un partaj.

mariibriza

Post by mariibriza » 06 Jan 2011, 16:37

va multumesc ptr. raspuns,as putea face partajul daca fostul sot nu vrea.?el spune ca ramane in acest apartament ,si nu vrea sa imparta nimic.

angel

Post by angel » 06 Jan 2011, 19:23

sigur ca puteti.legea spune clar ca nimeni nu este obligat a ramana in indiviziune....deci dupa actiunea de partaj in care dvs veti cere atribuirea imobilului in natura :wink: si-i platiti sulta fostului sot pe partea lui.sau sa i se atribuie lui daca asa doriti si sa va plateasca el sulta dvs.

mariibriza

Post by mariibriza » 07 Jan 2011, 07:49

va multumesc,sa inteleg ca sulta reprezinta cei 50% din valoarea apartamentului,daca nici unul din noi nu o are..ce se intampla?

angel

Post by angel » 07 Jan 2011, 14:24

da.
sulta reprezinta suma de bani pe care va trebui sa o plateasca cel caruia i-a fost atribuit imobilul in natura,celuilalt sot.

procentele de 50-50 pot fin modificate in functie de contributivitatea fiecarui sot.

daca aceasta suma nu poate fi platita, se cere executarea hotararii judecatoresti si imobilul poate fi scos la licitatie, ceea ce nu v-as indica, caci cheltuielile se majoreaza...
v-as indica un partaj voluntar totusi.e mai simplu, rapid si mai putin costisitor.

smill

Post by smill » 07 Jan 2011, 14:35

Incercati sa cautati un mediator si sa faceti un partaj voluntar. Cheltuielile partajului cu ajutorul mediatorului sunt cele mai mici.

angel

Post by angel » 07 Jan 2011, 14:37

smill wrote:Incercati sa cautati un mediator si sa faceti un partaj voluntar. Cheltuielile partajului cu ajutorul mediatorului sunt cele mai mici.
de ce musai mediator Smill?
Avocatul ce are?
Notarul?

zi-mi un exemplu de onorariu perceput de catre mediator intr-o astfel de speta, te rog...poate ca nu mai stiu eu preturile pietei.

smill

Post by smill » 07 Jan 2011, 14:47

In fata notarului si a avocatului, cele doua parti sunt influentate. Intr-un fel sau altul. La mediator numai ele hotarasc, ceea ce crede-ma ca are un final mult mai reusit. O suma exacta nu-ti pot da. Depinde de fiecare mediator cum isi apreceaza munca.

smill

Post by smill » 07 Jan 2011, 14:49

Oricum, preturile percepute de mediator sunt mai mici decat ale notarilor sau a avocatilor

angel

Post by angel » 07 Jan 2011, 15:15

inteleg ca esti mediator! :grin:
dar sa nu uitam caci avocatul are calitatea de mediator prin insasi legea speciala,cu mult inainte sa se infiinteze insitutia medierii printr-o alta lege speciala.
dar...discutia aici ar putea dura la infinit...pe principiul cine este mai mediator decat altu'? :razz:
nu sunt de acord caci in fata avocatului sau a notarului public sunt influentate, si-n fata mediatorului nu...
asa cum teoria onorariilor este extrem de relativa atat de o parte cat si de alta, aceleasi lucru se intampla si cu asa zisa sfera de influenta.

smill

Post by smill » 07 Jan 2011, 15:24

da, sunt mediator :D
nici eu nu as vrea sa incepem o analiza asupra a cine e mai bun mediator sau nu, dar te rog sa ma crezi ca este o mare diferenta.
Avocat nu sunt, dar sunt consilier juridic, si datorita acestui fapt imi dau cu parerea CA E O DIFERENTA
uite daca vrei si ai timp iti recomand sa citesti putin de pe http://www.medierea.ro, asta daca deja nu ai citit pana acum si o sa-ti poti face o idee mai ampla despre ce e medierea si de ce e o diferenta

angel

Post by angel » 07 Jan 2011, 15:37

stiu ca este o diferenta...asta sustin toti cei care au facut cursuri speciale de mediere :wink:
cunosc avocati care au facut si cursuri de mediator...care-s si profesori la masterul de mediere...si sustin acelasi lucru...in special in ceea ce priveste tehnica, I mean.

Post Reply