Buna,
Parintii mei au divortat de curand si urmeaza impartirea de bunuri (o casa si un apartament aproximativ la aceeasi valoare). Copii sunt doar eu si sora mea, ambii majori. Parintii nu se inteleg la impartire.
1. Tata doreste sa ne doneze mie si surorii partea lui din casa (presupunand ca si mama o sa faca la fel), si sa primeasca banii pe jumatate din apartament fiindca are nevoie de bani (indiferent daca ramane mama cu apartamentul si ii da lui partea, sau daca il vinde) si are unde locui.
2. Mama s a consultat cu un avocat, si ca sa ramana ea cu apartamentul fara sa ii mai dea jumatate din pret lui tata, are urmatorul plan:
- sa intre la impartire cu ambele imobile,
- in speranta ca judecatorul o sa ii acorde lui tata casa (fiind casa lui parinteasca) si lui mama apartamentul.
- urmand apoi ca sora sa fie mostenitoare la apartament, iar eu la casa dupa decesul parintilor binenteles, dar nu despre asta este vorva.
Deci intrebarea mea este daca poate judecatorul, la impartirea de bunuri, sa mute drepturile de proprietate comune asupra acestor 2 imobile, astfel incat fiecare sa ramana singur cu cate un imobil in proprietate.
Sau daca nu se inteleg se scoate la vanzare imobilele si fiecare isi primesc partea... ??
Mutare drept de proprietate la impartirea de bunuri.
Re: Mutare drept de proprietate la impartirea de bunuri.
toate bunurile comune intra la imparteala. nu intra obiecte bunuri ce provin din donatii, mosteniri. deci cum au fost achizitionate bunurile daca sunt cumparate in timpul casatoriei e clar. cu exceptia sit in care unul din parinti a primit o donatie sau mostenire iar cu banii respectivi a cumparat apart de ex atunci este bun propriu.
in prrincipiu bunurile dar si datoriile se impart juma juma. se face expertiza. fiecare cere in instanta ce bunuri solicita in natura. da este pos sa-i dea fiecaruia cate un imobil. si diferenta de bani cf expertizei sa se plateasca. nu uita de cheltuielile de jud fffff mari. o expertiza 1500 la voi fiind doua imobile. daca la casa exista si teren inca o expertiza referit la teren si taxa de timbru 3% val bunuri. o casa plus apartament cred ca fac pe putin 2 miliarde. fa un calcul. daca pers fac tranzactie de intelegere iainte de primul termen de jud li se returneaza taxa de tinbru...altfel ramane la stat si ch de jud se impart pe jum la sf proces. poate dura intre 1 si 4 ani
in prrincipiu bunurile dar si datoriile se impart juma juma. se face expertiza. fiecare cere in instanta ce bunuri solicita in natura. da este pos sa-i dea fiecaruia cate un imobil. si diferenta de bani cf expertizei sa se plateasca. nu uita de cheltuielile de jud fffff mari. o expertiza 1500 la voi fiind doua imobile. daca la casa exista si teren inca o expertiza referit la teren si taxa de timbru 3% val bunuri. o casa plus apartament cred ca fac pe putin 2 miliarde. fa un calcul. daca pers fac tranzactie de intelegere iainte de primul termen de jud li se returneaza taxa de tinbru...altfel ramane la stat si ch de jud se impart pe jum la sf proces. poate dura intre 1 si 4 ani
Re: Mutare drept de proprietate la impartirea de bunuri.
casa este mostenire si ii apartine tatalui. se imparte apartamentul unul il primeste in natura, celalalt il despag pt jum