Inselaciune internet

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
MarianHD

Inselaciune internet

Post by MarianHD » 24 Nov 2010, 20:55

Buna ziua.
As dori mai multe informatii privind urmatoarea problema.
Am decis cu un utilizator de pe internet sa facem un schimb de bunuri. Am decis ca schimbul sa se faca printr-o firma de curierat rapid.
Eu am trimis bunurile iar el nu a mai trimis ce avea de trimis.

Am facut o plangere catre Parchetul de pe langa Judecatoria .. din orasul unde este domiciliat el alaturi de dovezile pe care le-am avut.
Am fost chemat la Politia din orasul meu pentru a da niste declaratii suplimentare neavand posibilitatea sa ma deplasez in orasul lui.
Peste cateva luni am primit o copie de la Parchetul de pe langa Judecatoria .. din orasul unde este domiciliat el cu copia dupa rezolutia procurorului.
Rezolutia este ( pe scurt):
- "Persoana vatamata ... (eu) si-a indeplinit obligatiile contractuale "
- "Numitul .. (el) nu si-a respectat obligatiile contractuale deoarece sustine ca el a primit altceva decat ii fusese promis " - in declaratie a mintit ca a primit 2 sticle de apa din partea mea.
-" In prezenta cauza nu a existat o inducere in eroare cu prilejul executarii contractului ci doar o simpla neexecutare din partea numitului ... (el) fata de care persoana vatamata (eu) are in continuare un drept de creanta cu obligatia corelativa de a face ( livrarea bunurilor promise) in sarcina primului iar un eventual refuz de a o executa dand dreptul de a-l chema in judecata in fara instantelor civile".
Procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale intrucat fapta sesizata nu este prevazuta de legea penala.

Ce as putea face mai departe ? Chemandu-l in judecata se va tine in orasul meu sau in orasul lui ? Banuiesc ca prezenta unui avocat nu este obligatorie ci optionala?? Prezenta mea este obligatorie sau este de ajuns o plangere facuta cu toate dovezile anexate ?

P.S.: In cazul in care are vreo importanta, livrarea bunurilor trimise de mine a fost in luna martie 2010, plangerea la Parchet s-a facut la sfarsitul lunii martie iar comunicarea de la Parchet am primit-o in august/septembrie 2010.

Header

Re: Inselaciune internet

Post by Header » 09 Dec 2010, 01:31

Din pacate este cam tarziu,apoi oricum legile nu ofera sanse prea multe de pedepsirea infractiunilor de genul acesta.
Este bine intodeauna cand primiti un colet de la cineva pe viitor sa-l deschideti in fata a doi martori majori,si daca ulterior constatati ca ati fost inselat va prezentati si faceti plingere impreuna cu martorii.

Cine face o acuza trebuie s-o si dovedeasca.
Sunt destui sarlatani in Romania care stiu de portita asta de scapare si mereu sunt oameni naivi care dupa ce au vorbit la telefon ori pe messenger cu cineva au tendinta sa creada ca sunt prieteni,niciodata sa nu credeti in schimburi,faceti personal schimbul ori deloc.

cyclop

Post by cyclop » 23 Dec 2010, 20:05

Procurorul are dreptate, nu e nicio infracţiune rămâne-n civil problema. Nu poţi dovedi intenţia de a induce în eroare, ai o simplă neexecutare contract. Dac-am interpreta altfel, ar însemna că şi vecinu de la 3 care nu-şi plăteşte curentu e infractor (a înşelat CEZ-u, l-a determinat să-i furnizeze curent minţindu-l că va plăti facturile).
Dă-l în judecată în pretenţii.

razvan1981

Post by razvan1981 » 09 Jan 2011, 16:56

ciao
mai de graba este vb de infactiunea de ABUZ DE INCREDERE, deci fapta de natura civila si nici de cum Penala!

angel

Post by angel » 09 Jan 2011, 17:39

razvan1981 wrote:ciao
mai de graba este vb de infactiunea de ABUZ DE INCREDERE, deci fapta de natura civila si nici de cum Penala!
:shock:
abuzul de indredere este o infractiune,deci este prevazuta de legea penala, nicidecum de cea civila... buna gluma asta, n-am ce zice.
:crizaderas:

nu mai induceti oamenii in eroare,daca tot nu aveti habar de drept.

Post Reply