va rog sa imi raspunde-ti si mie

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
ndclau

va rog sa imi raspunde-ti si mie

Post by ndclau » 19 Nov 2010, 19:23

salutare.am si eu o intrebare,am imprumutat pe cineva de 2600 de euro si am ajuns la termenul achitarii,daca persoana respectiva nu are nimic pe numele lui ce o sa se intample la proces?eu o sa-l chem la judecata si dupa aceea ce va urma daca nu are sa imi achite suma? va rog sa imi raspundeti cat de repede pentru ca marti este termenul limita si nu stiu ce sa fac?

angel

Re: va rog sa imi raspunde-ti si mie

Post by angel » 20 Nov 2010, 00:25

cum i-ati imprumutat?
cu inscris sub semnatura privata,act autentic...?!
daca n-are nici un bun pe numele lui, nu aveti ce sa executati...

ndclau

Post by ndclau » 20 Nov 2010, 10:47

i-am imprumutat prin notar,nici de la adresa din buletinul lui nu pot sa execut nimic,ca are adresa la parinti acasa,dar nici acolo nu are nimic,doar e casa parintilor.lamuriti-ma si pe mine mai pot sa fac ceva sa-mi recuperez banii sau nu?

P4tr4tzel

Post by P4tr4tzel » 20 Nov 2010, 16:34

:aplauze: Tzeapa mare se cheama asta si nu mai poti sa faci nimic parerea mea pt ca nu ai ce sa executi cum a zis si colegul de mai sus....Era bine sa fi trecut in contractul ala de imprumut care l-ai facut la notar un garant din partea celui careia i-ai imprumutat suma...iar in cazul in care imprumutatul nu achita suma de bani la data scadenta te puteai indrepta impotriva garantului :regulament:

ndclau

Post by ndclau » 21 Nov 2010, 13:03

pai bine si asa eu nu mai am ce sa fac ca omu este plecat in spania daca eu il dau in judecata ce o sa se intample?va rog raspundeti-mi ce o sa se intample in situatia in care eu il dau in judecata si el nu se va prezenta

angel

Post by angel » 21 Nov 2010, 21:53

veti putea sa va recuperati banii doar executandu-l din 3 in 3 ani asa cum v-am zis si anterior si sa sperat ca la un moment dat va avea ceva bunuri pe numele lui...

paisie

Post by paisie » 22 Nov 2010, 00:11

angel din 6 in 6 luni ca daca nu se perima executare :kiss:

ndclau

Post by ndclau » 22 Nov 2010, 15:33

ce inseamna ca se perima executare?
    sunt in necunostiinta de cauza de asta pun atatea intrebari si maine este termenul limita pentru inapoierea banilor.o sa raman fara ei ce credeti?

paisie

Post by paisie » 22 Nov 2010, 23:18

deci ai urmatoarele lucruri de facut:
    1. Te duci la judecatoria de care apartii si investesti contractul facut la notariat cu formula executorie, asa numai daca in el scrie ca este titlu executoriu.
    2. dupa acest moment te duci la un executor judecatoresc care va cauta daca debitorul are ceva bunuri pe numele lui pentru a fi executate.

Perimarea executarii inseamna ca intr-o perioada de 6 luni de zile executorul judecatoresc nu a efectuat nici un act in dosarul de executare, drept pentru care trebuie sa o ia de la capat cu executarea. Asta in cazul in care din cauza perimarii nu s-a implinit termenul de prescriptie.

Pentru mai multe detalii cauta un avocat.

angel

Post by angel » 23 Nov 2010, 23:10

paisie wrote:angel din 6 in 6 luni ca daca nu se perima executare :kiss:
    Paisie :cafea: :bere:

credeam ca a inceput sa-mi joace memoria feste,dar dupa ce m-am verificat se pare ca inca nu :grin:
    cred ca ne refeream la termene diferite...eu la cel de prescriptia dreptului de a cere executarea, tu la cel in interiorul caruia executorul, dupa trimiterea somatiei de executare(deci dupa inceperea acesteia),are obligatia ca sa-si efectueze celelalte acte de executare in termen de 6 luni...altfel trebuie s-o ia de la cap :-P

Sectiunea a VI-a2 Prescriptia dreptului de a cere executarea silita

Art. 405
    Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
    Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
    Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Art. 405(1)
    Cursul prescriptiei se suspenda:
    a) in cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului material la actiune;
    b) pe timpul cat suspendarea executarii silite este prevazuta de lege ori a fost stabilita de instanta sau de alt organ jurisdictional competent;
    c) atata timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire;
    d) in alte cazuri prevazute de lege.
    Dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.
    Prescriptia nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului urmaritor.

Art. 405(2)
    Cursul prescriptiei se intrerupe:
    a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
    b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
    c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile Art. 453 alin. 2;
    d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
    e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile Art. 371^6 alin. 1;
    f) in alte cazuri prevazute de lege.
    Dupa intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
    Prescriptia nu este intrerupta daca cererea de executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.

Art. 405(3)
    Dupa implinirea termenului de prescriptie creditorul poate cere repunerea in acest termen, numai daca a fost impiedicat sa ceara executarea datorita unor motive temeinice.
    Cererea de repunere in termen se introduce la instanta de executare competenta, in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii.

de aceea am zis eu ca din 3 in 3 ani,trebuie ca sa-l someze prin executorul judecatoresc,ca sa nu intervina prescriptia...

@nclau:"ce inseamna ca se perima executare?
    sunt in necunostiinta de cauza de asta pun atatea intrebari si maine este termenul limita pentru inapoierea banilor.o sa raman fara ei ce credeti?"

sunt singurele sanse ca sa va puteti recupera banii vreodata...daca nu-i plateste de buna voie si nesilit de nimeni, evident...
    n-aveti decat sa sperati ca o data va fi solvabil...pana atunci insa, dvs tot o sa cheltuiti...e drept ca va veti recupera si chletuielile o data si o data...sau poate nu...

da. sunt sanse f mari sa ramaneti fara bani.

ndclau

Post by ndclau » 30 Nov 2010, 11:52

pai si cam ce e de facut daca nu sunt nici eu in tara
    pot sa platesc un avocat care sa ma reprezinte,cam cat costa toata chleltuiala?
    si daca el nu se prezinta,nefiind nici datornicul in tara cum va decurge toata treaba?
    va rog sa ma lamuriti si pe mine

ndclau

Post by ndclau » 07 Dec 2010, 19:04

mi raspunde si mie cineva?va rog

angel

Post by angel » 07 Dec 2010, 23:16

ndclau wrote:pai si cam ce e de facut daca nu sunt nici eu in tara
    pot sa platesc un avocat care sa ma reprezinte,cam cat costa toata chleltuiala?
    si daca el nu se prezinta,nefiind nici datornicul in tara cum va decurge toata treaba?
    va rog sa ma lamuriti si pe mine
    da. platiti un avocat care sa va reprezinte in justitie.
    cat costa? nu pot ca sa va spun...depinde de la avocat la avocat, nu-s tarife fixe.

el va fi citat la ultimul domiciliu din tara...sau daca se va cunoaste adresa acestuia din strainatate,va fi citat acolo...este procedura speciala cu strainatate...ar fi de preferat ca sa nu se ajunga acolo...ideea este ca se poate judeca, chiar daca el nu este in tara.

Post Reply