opozitie / contestatie la executare /?

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
talida2010

opozitie / contestatie la executare /?

Post by talida2010 » 20 Sep 2010, 22:36

Am pierdut termenul pentru a formula opozitie la executare, dat fiind ca s-a demarat executarea silita in baza unui BO emis pentru o suma mai mare decat debitul inregistrat.
Din cunostintele mele, contestatia la executare nu ar avea nici o sansa , eu invocat aparari aferente raportului juridic preexistent...
Ce alta varianta am? imbogatire fara justa cauza?

razman

Re: opozitie / contestatie la executare /?

Post by razman » 25 Sep 2010, 18:38

Imbogatirea fara justa cauza este altceva, ea este rezultat al unui fapt juridic licit nu al unui act juridic, precum emiterea unui titlu, iar, actio de in rem verso are un caracter subsidiar, doar daca nu exista o alta cale de actiune, la cazul tau fiind inadmisibila.
Calea actiunii pt imb. fara justa cauza este deschisa doar posesorului care a pierdut actiunea cambiala si nu are posibilitatea intentarii unei actiuni cauzale, pe baza actelor juridice care au stat la baza emiterii titlului.
Din pacate, dupa mine, nu mai poti face nimic, neexercitarea in termenul dispus de lege (5 zile de la primirea somatiei cf. art 62 parca din legea cambiei si a b.o.) a caii de opozitie ducand la decaderea din dreptul de a promova unica cale admisibila in justitie.
Eroare garva, avand in vedere si ca, in cazul titlurilor, inclusiv incheierea de investire cu formula executorie poate fi atacata cu recurs pe 304 cu indice, unde se pot invoca toate exceptiile si apararile de fond in ceea ce priveste valabilitatea titlului, deci exista practic doua cai de actiune in justitie, fara litispendenta sau putere de lucru judecat, la dispozitia debitorului.

Post Reply